Druga kolesarska pomlad

Za Boruta Božiča se pri 35 letih pričenja druga kolesarska pomlad. Ne sicer dobesedno, a selitev k francoskemu moštvu Cofidis Idrijčanu prinaša nove motive in izzive.

Borut Božič se bo v  dresu Cofidisa predstavil po novem 
letu. Foto: Igor Mušič
Borut Božič se bo v dresu Cofidisa predstavil po novem letu. Foto: Igor Mušič

IDRIJA > Čeprav ima za sabo že precej kilometrine na največjih dirkah, na katerih je izkusil domala vse, in je bil v zadnjih sezonah član ene najuspešnejših ekip na svetu Astane, se je Borut Božič zamenjave okolja oziroma moštva iskreno razveselil. Pretekli teden, ko se je Idrijčan mudil v Franciji, kjer je spoznal klubske šefe in ustroj, je dobre občutke še podkrepil. Cofidis namreč v razredni delitvi kolesarstva le nominalno sodi med drugokategornike. Ima praktično vse, kar premorejo veliki, oziroma elitni World Tour, kamor sodi Astana.

“To ni korak nazaj, lahko pa ga vzamemo tudi tako. Stopil sem korak nazaj, da bom v prihodnje naredil dva naprej. Verjamem, da bom v Cofidisu imel v ekipi pomembno vlogo, a dogodkov ne želim prehitevati. Po prvih skupnih pripravah bo vse precej bolj jasno. Dotlej pa se bom skušal naučiti osnov jezika. Cofidis je tudi upoštevajoč tradicijo organizacijsko in tekmovalno tudi dejansko ekipa z močnim francoskim pridihom. Tujcev tudi med kolesarji je malo, kar je zame svojevrstno priznanje in hkrati odgovornost,” je povedal Božič, ki se bo z moštvom in tekmovalnim načrtom podrobneje seznanil v Španiji od 8. do 16. decembra.

V zadnji sezoni ali dveh pri Astani se ni vse odvijalo po Božičevih željah. Resda je bil eden od glavnih moštvenih adutov v prvem delu spomladanskih klasik, zato pa je v poletno-jesenskem nadaljevanju sezone neredko ostal v čakalnici. Ekipa je bila naravnana in sestavljena za naskok na vrh (tritedenskih) etapnih dirk, za Božiča pa v takšnih okoliščinah ni bilo veliko manevrskega prostora. Neredko se je zgodilo, da so ga zadnji hip črtali s seznama ali pa je bil naknadno uvrščen na posamezno preizkušnjo. Tako pa je težko dirkati oziroma se pripravljati. V Cofidisu naj bi bilo drugače, tudi zaradi sestave ekipe.

“Več je kolesarjev mojega profila, ki so telesno močnejši oziroma težji in pridejo do izraza v prvem delu spomladanskih klasik. Veliko pa se bo vrtelo okoli sprinterskega aduta Nacerja Bouhannija. Njegova in seveda klubska želja je zmaga na Touru, kar je za francosko ekipo in francoskega kolesarja še bolj poudarjeno kot sicer. Že na februarskih dirkah bomo začeli na polno. Zmage so dobre za samozavest, a tudi za hierarhijo v kolesarski karavani, Predpogoj je seveda optimalna pripravljenost ter usklajenost ekipe in posameznikov.,” je povedal Božič, ki je zaradi naštetega treninge v novi sezoni začel prej kot običajno. Bouhanni si ga je zaželel kot moštvenega kolega, svoje izkušnje pa lahko posreduje tudi ostalim kolesarjem v ekipi.

Božičeva vloga pa predvidoma ne bo le mentorska. Cofidisu avtomatično sicer ne pripada mesto na dirkah World Toura, a je že jasno, da bo poleg dirke po Franciji in tradicionalne preizkušnje Pariz-Nica Božičeva ekipa del kolesarske karavane tudi v prvem delu spomladanskih klasik oziroma na dirkah Gent-Wewelgem, E3 Harelbeke, Po Flandriji in Pariz-Roubaix. Naštete so Idrijčanu posebej pri srcu, nanje pa so v zadnjih letih vezani tudi največji Božičevi uspehi.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano