Drevi San Marino, v mislih pa Nyon

Že pred drevišnjim zadnjim krogom skupine E kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu je vse jasno. Anglija in Švica imata vozovnici za Francijo, tretjeuvrščeno Slovenijo čakajo dodatne kvalifikacije.

Slovensko nogometno reprezentanco (v belih dresih) čaka po remiju z Litvo drevi ob 20.45 
še obračun v San Marinu.  Foto: Primož Lovrič
Slovensko nogometno reprezentanco (v belih dresih) čaka po remiju z Litvo drevi ob 20.45 še obračun v San Marinu.  Foto: Primož Lovrič

NOVA GORICA > Gostovanje slovenske izbrane vrste v San Marinu že samo po sebi ne bi ponujalo veliko rezultatske negotovosti. Potem ko je Slovenija s petkovim domačim remijem proti Litvi zapravila še sicer minimalne možnosti, da bi v primeru spodrsljaja (remija) Švice v Estoniji ujela drugo mesto, pa je jasno, da bo izostalo tudi morebitno nestrpno čakanje na novice, kako bodo svojo nalogo opravili tekmeci za drugo mesto. Pred šestimi leti je bilo v San Marinu drugače. Negotovost je obveljala do zadnjega dejanja kvalifikacij za svetovno prvenstvo (SP) v Južni Afriki. Slovenija je opravila svoje, a so to storili tudi zmagovalci skupine Slovaki. Izbranci Matjaža Keka pa so osvojili drugo mesto in morali v uspešne dodatne kvalifikacije.

Slovenija bo šla še petič (evropsko prvenstvo 2000 in 2004, SP 2002 in 2010) v repešaž za veliko tekmovanje. Pod dosežkom v skupinskem delu kvalifikacij za EP v Franciji 2016 pa je opomba. Prvenstvo stare celine bo prihodnje leto prvič v razširjenem formatu s 24 reprezentancami. Sistem uvrščanja na veliko tekmovanje še nikdar ni bil tako odprt. O tem dovolj pove že podatek, kdo vse si je v rednem delu kvalifikacij - kot prvi ali drugi v skupini - zagotovil nastop v Franciji (Islandija, Avstrija, Severna Irska, Wales...). Slovenija je osvojila tretje mesto. Za razliko od prejšnjih kvalifikacij to še omogoča preboj na velika tekmovanja prek repešaža.

Pari 10. kroga skupine E, drevi, 20.45 - San Marino : Slovenija, Litva : Anglija, Estonija : Švica; vrstni red - 1. Anglija 27 točk, 2. Švica 18, 3. Slovenija 12, 4. Estonija 10, 5. Litva 10, 6. San Marino 1.

Med 12. in 17. novembrom, ko so na sporedu izločilni dvoboji, bodo na voljo še štiri vozovnice za Francijo. Slovenija, ki bo pred žrebom parov v švicarskem Nyonu slej ko prej pristala v drugem kakovostnem bobnu, bo tekmeca dobila v nedeljo. Slovenija torej ne bo imela vloge papirnatega favorita, kar po dosedanjih izkušnjah ni nujno slabo. Druga dobra novica, povezana s prvo, je, da nikomur izmed prvokategornikov - izjema je Nizozemska, ki pa bo bržkone ostala celo brez tretjega mesta v svoji skupini - ni spodrsnilo. Tretji razlog, iz katerih lahko privrženci slovenske reprezentance črpajo optimizem, je izkupiček v dodatnih kvalifikacijah. Od štirih izločilnih dvobojev je Slovenija v svoj prid obrnila tri. Dvakrat (EP 2000, SP 2002) je bil za krmilom reprezentance aktualni selektor Srečko Katanec. Pravijo, da gre v tretje rado. Slovenija bo v repešažu potrebovala tudi srečo, ki jo je poljubila v prejšnjem Katančevem mandatu. Srečo pa si je treba zaslužiti. Slovenija si jo v teh kvalifikacijah s svojimi igrami (še) ni. Napadalne predstave so praviloma jalove, v obrambi pa ne more zdržati pritiska tekmecev. Katanec tako kot v prejšnjem ciklusu še vedno išče ravnotežje med strelsko učinkovitostjo in obrambno kompaktnostjo. Ko se zgodi prvo, izostane drugo in obratno.

Morda pa se novembra izide zmagovita kombinacija. Slovenija ima izkušeno in poimensko zelo solidno reprezentanco. V dodatnih kvalifikacijah pa bo močnejša za najboljšega strelca Milivoja Novakovića in Kevina Kampla, ki lahko spremeni ritem tekme. ALEŠ SORTA


Najbolj brano