Dragić bo žezlo predal Dončiću

Slovenski košarkarski reprezentant Goran Dragić je po zmagi njegovega moštva Miami Heat na gostovanju v Brooklynu zagotovil, da je zadovoljen v Miamiju, v pogovoru za STA pa je jasno napovedal tudi skorajšnje slovo iz reprezentančnega dresa.

Goran Dragić (z žogo) je nazadnje reprezentančni dres 
oblekel lani poleti. Foto: STA
Goran Dragić (z žogo) je nazadnje reprezentančni dres oblekel lani poleti. Foto: STA

NEW YORK > Miami Heat je v Brooklynu proti mrežicam dosegel peto zaporedno zmago in Goran Dragić je zagotovil, da se bodo še naprej borili, da se prebijejo v končnico, čeprav so trenutno na predzadnjem mestu vzhodne konference lige NBA.

Za Dragića se v NBA že dolgo govori, da bo morda v prestopnem roku šel kam drugam, vendar njega te govorice ne zanimajo. ”V Miamiju sem zelo zadovoljen. Vem, da Pat Riley dobro opravlja svoj posel,” je dejal in Miami označil za prvorazredni klub v ligi in ekipo, v kateri si želi ostati. Priznal pa je, da ni edini, ki odloča o svoji usodi. “V bistvu na to vplivam s svojo igro. Letos se fenomenalno počutim, na drugo pa nimam vpliva. Na koncu sem profesionalec," je dejal. Poleg tega ve, da se zanj zanima veliko drugih ekip, kar je dobro zanj, ampak želi si ostati v Miamiju.

Na evropskem prvenstvu bo četrtič nastopilo 24 ekip, drugič zapored pa ga organizira več držav. Nosilka prvenstva je sicer Turčija, kjer bo tudi sklepni del prvenstva. Slovenija bo predtekmovanje v skupini A odigrala v Helsinkih. Njeni tekmeci bodo Grčija, Francija, Finska, Islandija in Poljska. V osmino finala, ki bo v Carigradu, se prebijejo prve štiri ekipe iz vsake skupine.

Naporen urnik lige NBA Dragiću ne dovoljuje gledanje tekem slovenske lige ali predstav mladega upa slovenske in evropske košarke Luke Dončića, vendar pa si ogleda posnetke tekem. “Luka igra fenomenalno in komaj čakam poletje, da bova skupaj zaigrala,” je napovedal skupno igro na letošnjem evropskem prvenstvu. “Želim mu vse dobro, brez poškodb. To je predaja palice, to je moje zadnje reprezentančno leto in on bo vse to prevzel. Veselim se, da bom lahko s kavča gledal, kako bo igral,” se je pošalil Dragić, s tem pa pri 31-letih napovedal svojo reprezentančno upokojitev po septembrskem eurobasketu. Odločitev je sicer po svoje logična, saj bo prvo naslednje veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo leta 2019, EP pa šele leta 2021. Na oba pa se bo Slovenija morala še uvrstiti.

Na vprašanje, ali je sedaj kaj bolj slaven, ko imajo Američani prvo damo slovenskega rodu, je Dragić priznal, da se to pozna. “Pozna se predvsem, ko me kdo vpraša, od kje sem, in rečem Slovenija, pa pravijo - aha, Melanija (Trump, op. a.) je od tam. Zdaj vsaj vedo, kje je Slovenija,” se je zasmejal. STA, RM


Najbolj brano