Domžale izgubljajo stik, lovi jih Gorica

Danes zvečer bo v ospredju zadnjih 90 minut play offa za uvrstitev v nogometno ligo prvakov, ki se tretjič v zgodovini nasmiha nogometašem Maribora. Proti koncu tedna pa se bo pozornost že zgostila proti derbiju Olimpija : Maribor, na katerem bo pravico delil najboljši slovenski sodnik Damir Skomina.

Ankarančani (v belo-črnih dresih) so bili večji del tekme čvrsti v obrambi. V ospredju je Raoul 
Delgado.
Ankarančani (v belo-črnih dresih) so bili večji del tekme čvrsti v obrambi. V ospredju je Raoul Delgado. 

DRAVOGRAD, KOPER > Slovensko prvoligaško prvenstvo je pred prvim reprezentančnim odmorom, a pred njim bo gledalcem ponudil še en krog in vedno zanimiv derbi med Olimpijo in Mariborom v Stožicah. Obe ekipi sta točkovno poravnani na vrhu prvenstvene lestvice, obe sta se v zadnjem krogu kar namučili z navidez lahkima tekmecema. Vijoličasti so v soboto komajda premagali Krško, pri čemer jih je spet spremljala tudi sreča z zadetkom za zmago s 3:2 v zadnjem napadu na tekmi. Srečanje je sodil Nejc Kajtazović, ki še plačuje ceno lanskega sojenja na derbiju v Ljudskem vrtu in ima očitno na mariborskih tekmah precej preglavic sam s sabo.

Tudi Olimpija je v mrzlem Dravogradu teže, kot kaže končni rezultat, strla odpor Ankarana, pri čemer bi kdo po tretjem zadetku zmajev ob zvonjenju in prvih sončnih žarkih izza oblakov v celem popoldnevu pomislil tudi na nebeško pomoč. Za prizemljitev bo za prižiganje bakel in vzklike proti Mariboru s kaznijo poskrbel disciplinski sodnik NZS. V ankaranskem taboru so bili kljub najboljši igri doslej žalostni zaradi kapetana Jana Pahorja, ki je pred tekmo zapustil ekipo, saj je po hudi bolezni umrl njegov brat dvojček Rok, ki je dolgo igral nogomet za istrske klube, tudi za koprskega prvoligaša.

Maribor lovi zaostanek

Slovenski nogometni prvaki imajo zvečer priložnost, da se tretjič v zgodovini uvrstijo v ligo prvakov. Nasprotnik je izraelski Hapoel Beer Sheva, ki je v prvi tekmi 4. kroga kvalifikacij na domačem igrišču slavil z 2:1, v slovenskem taboru pa so prepričanim, da bi lahko postali skupni zmagovalci tega obračuna. Obe ekipi sta si s prebojem v zaključni del kvalifikacij za elitno ligo prvakov že zagotovili najmanj nastop v evropski ligi in evropsko jesen, kjer bo igral poraženec. Po manj uspešnih zadnjih dveh sezonah, ko so z evropskimi nastopi končali že v poletnih mesecih, so Mariborčani spet na velikem prizorišču. Poraz v Izraelu z 1:2 jim daje veliko razlogov za optimizem, prav tako so dobro spoznali izraelskega tekmeca. “Res je, da je imelo po končani prvi tekmi nekaj igralcev težave. Razen Luke Zahovića, ki je prestal operacijo ključnice, so ostali poškodbe pozdravili in so trenirali,” je stanje v moštvu opisal trener Darko Milanič. Čeprav Mariborčanom ustreza že zmaga z 1:0, Milanič pravi: “Želim si, da zabijemo čim več golov, zavedam pa se, da bo to težko. Moramo biti pametni, poleg energije in znanja, bo treba paziti in brezhibno reševati situacije v obrambi.” Dvoboj v razprodanem Ljudskem vrtu bo sodil Italijan Gianluca Rocchi.

“Delamo dobro, kolikor se da, vendar je težko sestaviti vse kocke, dokler traja prestopni rok, saj vsak teden pride kak nov igralec. Ekipa ima potencial, vendar se igralci še lovijo in marsikaj nadoknadijo z željo,” je menil trener Vlado Badžim. Eden od igralcev, ki hitro zori, je 22-letni napadalec Rok Kidrič, ki je poleti prestopil iz drugoligaša Doba in je skupaj z Mihovilom Klapanom z dvema zadetkoma najboljši ankaranski strelec. “Glede na prejšnje tekme je bil opazen velik napredek, odlično smo se branili. Sami smo si krivi za vse tri zadetke, na drugi strani pa smo sami imeli še nekaj priložnosti. Olimpija je kvalitetna ekipa, ki napak ne odpušča. Ekipa me je dobro sprejela, moj cilj je bilo igranje v prvi ligi. Želim še napredovati skupaj z ekipo in v soboto v Celju priti do prve zmage,” je povedal Kidrič. Iz ljubljanskega tabora je branilec Kenan Bajrić menil, da je bila tekma za njih težja od pričakovanj. “Tekmec je dobro stal v obrambni liniji. V drugem polčasu smo s hitrejšo igra z več podajami in žogami v globino upoštevali trenerjeva navodila. Zmaga je dobra popotnica za derbi.”

Slabše gre v prvenstvu v Evropi presenetljivim Domžalam, ki so doma z Aluminijem igrale zgolj neodločeno in vse bolj izgubljajo stik z vodilnima moštvoma, za katerima zaostajajo že sedem točk. Bomo letos spremljali zgolj dvoboj za vrh?

Gorica je iztržila drugo zaporedno zmago s preobratom v drugem polčasu, kar pomeni, da je tudi vzdušje boljše.

Trener Miran Srebrnič je lahko posebej zadovoljen s tem, da se je med strelce vpisal mladi up Mark Gulič, kar ob pomanjkanju pravega serijskega napadalca samo dviga vzdušje v ekipi.

ROK MAVER


Najbolj brano