Domžale blestele, Maribor spreten

Četrtkov večer se za edina preostala slovenska klubska predstavnika v evropski ligi skoraj ne bi mogel razplesti bolje. Domžalčani so doma zabeležili prestižno zmago 2:1 nad West Hamom, mariborski nogometaši pa so se veselili dragocenega remija 1:1 v Aberdeenu.

Enega redkih uspešnih igralcev domače šole se je Maribor 
odrekel, zdaj pa Matic Črnic (desno)  blesti v Domžalah. Foto: Srdjan Zivulovic
Enega redkih uspešnih igralcev domače šole se je Maribor odrekel, zdaj pa Matic Črnic (desno) blesti v Domžalah. Foto: Srdjan Zivulovic

LJUBLJANA, ABERDEEN > V Ljubljani je bil domžalski junak z dvema goloma Mariborčan Matic Črnic, na Škotskem pa je zadetek, ki v gosteh šteje dvojno, dosegel Ljubljančan v mariborskem dresu Milivoje Novaković. Tako Domžalčani kot Mariborčani imajo torej aktiven izid pred povratnima dvobojema tretjega predkroga evropske lige, ki bosta na sporedu v četrtek. Kakšne pa so možnosti za napredovanje?

Poleg Domžal in Maribora so na četrtkovih tekmah za evropsko ligo v tujih klubih izkazali še nekateri slovenski nogometaši in trenerji. Marijan Pušnik je s Hajdukom kar s 3:0 zmagal v ukrajinski Oleksandriji. Njegov trenerski kolega Matjaž Kek je z Rijeko remiziral na gostovanju pri Istanbulu (0:0). Roman Bezjak je odigral vso tekmo. Nekdanji član Kopra in Gorice Vito Plut (90 minut) z malteško Birkirkaro ni uspel presenetiti ruskega Krasnodara. Za domače je v 62. minuti zaigral tudi lanskoletni igralec Kopra Mislav Andželković. Letošnji krvnik Gorice Maccabi Tel Aviv je v gosteh s 3:1 premagal romunski Pandurii. Saint-Etienne se je z Robertom Beričem (od 64. minute) brez golov razšel z atenskim AEK.

Kljub domžalski zmagi na papirju in v praksi bolje kaže Mariborčanom. V Ljudskem vrtu jim zadostuje že remi brez golov, ki so ga dosegli tudi proti Levskemu. Po drugi strani pa je res, da bi že gol srčnih Škotov zasukal izid. Če ne zlepa, pa zgrda, pri čemer prekinitve, podaje in zračni dvoboji v kazenskem prostoru ostajajo glavni adut Aberdeena. Mariborčani pa imajo dovolj prekaljenih mož za uspeh v izločilnih dvobojih. V Sofiji je ključen gol dosegel Marcos Tavares, pri čemer vijoličasti na treh letošnjih evropskih tekmah sploh še niso zmagali. Za to ni bilo potrebe.

Zato pa so še tretjič v vlogi gostitelja slavili Domžalčani. Skalp v pretekli sezoni sedmouvrščene ekipe angleškega prvenstva pa ima vendarle precej višjo vrednost kot od izločitve andorskega Lusitanosa ali beloruskega Šahtorja Soligorska. Morda sodi celo med največje zmage v klubski zgodovini. Njene teže ne zmanjšujejo niti okoliščine v katerih se nahaja West Ham, ki je v Ljubljano prispel neposredno s priprav v Avstriji.

Domžale so se pokazale v lepi luči. To velja predvsem za reprezentanta Črnica, ki bi lahko po nizu igralcev iz mlajših selekcij postal članski prodajni adut Domžal. Izbranci Luke Elsnerja bodo imeli to čast, da bodo v četrtek odprli novo domovanje West Hama, ki se bo z legendarnega Upton Parka preselil na olimpijski stadion v Londonu. Še prej pa Domžalčane čaka nov prvenstveni izziv, ki bo zelo pomemben v luči domačih tekmovalnih ambicij. V športnem parku bo jutri v derbiju tretjega kroga prve SNL gostoval prav Maribor. ASO


Najbolj brano