Domačinke velike favoritinje

V ajdovski dvorani Police bo danes ob 20. uri primorski derbi med rokometašicami domačega Mlinotesta in RK Jadran Bluemarine iz Hrpelj. Gostje bodo skušale priti do prve točke v letošnjem prvenstvu, domačinke pa nameravajo ujeti priključek z vodilno četverico.

Modre Hrpeljke in rdeče Ajdovke so se nazadnje pomerile 
aprila 2016, ko je Mlinotest zmagal z 32:19. Foto: Leo Caharija
Modre Hrpeljke in rdeče Ajdovke so se nazadnje pomerile aprila 2016, ko je Mlinotest zmagal z 32:19. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Izhodišča obeh ekip so zelo različna. Domači Mlinotest zaseda sedmo mesto v prvenstvu. Po zmagi nad močnimi Celjankami v minulem krogu si v Ajdovščini želijo novih točk in vzpona na peto mesto. Mlinotest ima visoko pozitivno bilanco medsebojnih dvobojev. V sezoni 2015/16 (v minuli so Hrpeljke igrale v prvi B ligi) so Ajdovke medsebojni tekmi dobile s 14 oziroma 13 goli razlike.

Kljub temu je Mlinotestov trener Aleksander Lapajne previden: “Izziv za nas bo precej večji kot kaže primerjava položajev ekip na lestvici. Izražam vse spoštovanje trenerskemu kolegu Poklarju, ki je sestavil zelo trdno obrambo. Ko je bil Jadran postavljen, ga niti najmočnejše slovenske ekipe, s katerimi se je uvodoma pomeril, niso nadigrale. Zaostanek je nastal šele v drugih polčasih, ko se je pokazala kratka hrpeljska klop. Mi se na to ne smemo zanašat. Od prve minute bo treba igrati maksimalno disciplinirano in zbrano ter vztrajati tako do konca. Kakršno koli popuščanje lahko pripelje do preobrata. Jadran je kakovostnejši, kot kažejo njegovi rezultati.”

Zaradi poškodb ne bosta igrali Špela Ferfolja in Tjaša Rudman, lanska prva napadalka Nadja Pejović se le počasi vrača, trening pa je bil v zadnjih dneh kakovostno okrnjen zaradi številnih manjših zdravstvenih težav ostalih igralk. Kljub temu je seznam uporabnih rokometašic v Ajdovščini dovolj dolg, da bi Mlinotest moral upravičiti vlogo favorita.

Hrpeljke so še brez točk in na zadnjem mestu. Jadranov trener Igor Poklar nima težav z odsotnostmi v ekipi, a se mora soočati s premagovanjem kakovostnega skoka iz nižje v višjo ligo. Položaj svojih deklet pred tekmo vidi takole: “Po zelo težkem razporedu v uvodnih krogih smo padli v krizo zaupanja, Mlinotest pa je po zmagi v Celju dokazal, da je favorit. Mi bomo poskušali to, kar nam na treningih gre dobro, prenesti v igro - brez krča in z več samozavesti. Če bomo končno na tekmi pokazali, kar znamo, imamo nekaj možnosti za ugoden rezultat, ki bi nam bil prava podlaga za kasnejše dvoboje z neposrednimi tekmeci za obstanek - predvsem v drugem delu prvenstva, ko bomo računali na pomoč sedaj še premalo izkušenih deklet s klopi.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano