Dolgotrajen boj za vrnitev na vrh

Nekdaj najbolj ugleden italijanski klub se že nekaj sezon bori z vidnim padcem kakovosti. Klavrni nastopi in šele deseto mesto ob koncu lanskega prvenstva so razžalostili mnogotere pristaše Milana, kluba, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja veljal za najboljši klub na svetu.

Eden izmed mladih upov Milana je Alessio Romagnoli, ki se  je 
v dresu italijanske mlade reprezentance nedavno predstavil 
tudi na Bonifiki.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Eden izmed mladih upov Milana je Alessio Romagnoli, ki se je v dresu italijanske mlade reprezentance nedavno predstavil tudi na Bonifiki.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

MILANO > Zadnji evropski naslov so rdeče-črni osvojili leta 2007, zadnji “scudetto” pa v sezoni 2010/11 pod vodstvom sedanjega stratega Juventusa Massimiliana Allegrija. Ta je moštvo vodil še na začetku predlanske sezone, ko je dva zadetka za Milan uspelo doseči tudi Valterju Birsi. Pozneje je za krmilo moštva poprijel Clarence Seedorf, ki ga je lansko poletje nasledil Filippo Inzaghi. Ne eden ne drugi se nista proslavila. Poleg neuspešnih iger je bilo vroče tudi v klubskih pisarnah.

V 8. krogu serie A so konec tedna igrali - Napoli : Fiorentina 2:1 (0:0), Sassuolo : Lazio 2:1 (1:0), Roma : Empoli 3:1 (0:0), Torino : Milan 1:1 (0:0), Bologna : Palermo 0:1 (0:1), Atalanta : Carpi 3:0 (2:0), Frosinone . Samdoria 2:0 (0:0), Genoa : Chievo 3:2 (2:1), Verona : Udinese 1:1 (1:0). Inter in Juventus sta tekmo končali že po oddaji besedila v tisk. Vrstni red pri vrhu: Fiorentina 18, Roma 17, Inter (-1) 16, Napoli, Lazio in Sassuolo po 15, Torino in Atalanta po 14 ...

Lastnik Silvio Berlusconi ni več premožen kot nekoč, arabski in ameriški kapital ga pri vse močnejši nogometni konkurenci vidno prehitevata. Zato se je nekdanji italijanski premier odločil poiskati finančne partnerje, a se je zapletlo. Že več mesecev trajajoča zgodba s prihodom tajskega poslovneža Beeja Taechaubola se še vedno ni razpletla, Milan pa bi v vse bolj gladiatorskem boju nogometne orbite nujno potreboval svež denar. Toda Berlusconi v svoji novi biografiji pravi: “Klub bom zapustil tedaj, ko bo še enkrat osvojil kaj velikega.”

Resna prenova moštva

Rešitelja so pri rdeče-črnih vselej iskali v dobrih trenerjih. Poleti jim v vrnitev ni uspelo prepričati Carla Ancelottija, zato so se ozrli na ostale kandidate na domačem trgu. Milan je kot zelo ugleden klub privlačen za vsakogar. Ob koncu pogajanj so občutljivo mesto zaupali Siniši Mihajloviću, nekoč enemu izmed simbolov mestnega tekmeca Interja. Bil je tudi selektor srbske reprezentance, očitno pa je Milanove šefe prepričal po dobri sezoni s Sampdorio.

Poletne priprave je ekipa opravila solidno, videti je bilo, da so se tudi novinci dobro vključili v moštvo. Najdražji nakup je Kolumbijec Carlos Bacca, ki je iz Seville prišel za 30 milijonov evrov. Za 20 letnega Alessia Romagnolija in štiri leta starejšega Andreo Bertolaccija so Romi odšteli kar 45 milijonov. Ob bok Bacci so v napad postavili Brazilca Luisa Adriana. Iz Genoe sta prišla tudi branilec Luca Antonelli in zvezni igralec Juraj Kučka. Ves poletni prestopni rok je bila aktualna tudi vrnitev Zlatana Ibrahimovića, a do nje ni prišlo. Zato pa si je rdeče-črni dres ponovno nadel Mario Balotelli.

Milan se je želel znebiti očitkov, da kupuje stare, odslužene zvezdnike, zato je izbral drugačno strategijo. Po prevetritvi moštva so bila pričakovanja javnosti in navijačev precejšnja. Novi trener naj bi prinesel nova spoznanja, nov način dela. Toda že uvodna tekma v novi sezoni serie A je postregla z bledim Milanom, ki je v Firencah klonil z 0:2. Prišel je še poraz v milanskem derbiju (0:1), in dve zaporedni zmagi nad Palermom in Udinesejem (obakrat 3:2). Nebo nad vadbenim središčem Milanellom je bilo takoj bolj jasno, vendar ne za dolgo. Poraz v gosteh pri Genoi (0:1) in predvsem zadnji domači z Napolijem s kar z 0:4 ter sobotni remi na gostovanju v Torinu (1:1) sta ponovno opozorila na omejitve v moštvu.

Je Mihajlović pravi trener?

Štirih porazov na začetku prvenstva pri Milanu niso pričakovali. Kupili so dva odlična napadalca in mlade nadarjene domače fante, a očitno razlika v kakovosti do najboljših še obstaja. Ekipa precej niha v formi, stabilnost pa bi ji prinesla serija pozitivnih rezultatov. Direktor Adriano Galliani miri: “Imamo polno zaupanje v trenerja. Moramo delati in začeti zmagovati. V nogometnem svetu sem se naučil, da govori tisti, ki zmaguje.” Tudi trener Mihajlović je še optimist: “Smo v težkem trenutku. Toda vemo, kje grešimo. Zagotovo se bomo rešili iz tega položaja. Z Berlusconijem govorim po vsaki tekmi in tako je prav. Da sva govorila tudi po porazu z Napolijem, ni nič nenavadnega.Po sobotni tekmi v Torinu je ocenil: “Odigrali smo zelo dobrih 80 minut, a imeli deset minut popolnega mrka. Padci se nam redno dogajajo, vendar je sprememba igralnega sistema prinesla napredek.”

Pri Milanu so med reprezentančnim premorom odigrali pripravljalno tekmo z nižjeligaško Monzo. Ob zmagi s 3:0 je svojih 45 minut dobil tudi povratnik Kevin-Prince Boateng, v katerega polagajo velike upe. Dopolnil bo konkurenco v zvezni vrsti, kjer Milanova igra najbolj škripa. Ekipo sta v nadaljevanju serie A čakala tekmeca po meri - gostovanje v Torinu ter domači dvoboj s Sassuolom, ki ima sicer več točk kot Milan. Ker že remi v Torinu ni bil po željah vodstva, lahko kaj hitro prie tudi do spremembe na trenerskem stolčku.

PETER MARAŽ


Najbolj brano