Dolg korak k svetovni ligi

Moška odbojkarska reprezentanca je v soboto in včeraj v Mariboru gladko, dvakrat s po 3:0, premagala Hrvaško in je v evropski ligi neporažena ter z Grčijo na vrhu skupine B. To je dosegla tudi s pomočjo dobrih iger Primorcev Mitje Gasparinija, Dejana Vinčiča in Janija Kovačiča. Zmagoviti niz bo treba na poti k želeni uvrstitvi v svetovno ligo nadaljevati.

Mitja Gasparini je Hrvatom skupno nasul 27 točk.

  Foto: Branko Maček
Mitja Gasparini je Hrvatom skupno nasul 27 točk.  Foto: Branko Maček

MARIBOR > Že prva sezona trdega dela z vrhunskim italijanskim trenerjem Andreo Gianijem očitno daje rezultate. Po uvrstitvi na evropsko prvenstvo in štirih zaporednih zmagah v evropski ligi je slovenska moška članska odbojkarska reprezentanca na dobri poti, da uresniči cilj in se uvrsti na zaključni turnir evropske lige, od koder želi v svetovno ligo.

Potem ko so Slovenci dvakrat opravili s Turki na njihovem parketu, se v mariborski dvorani Tabor niso pustili presenetiti niti Hrvatom, ki jih vodi stari znanec primorske odbojke, nekdanji odlični igralec Salonita Igor Šimunčić.

Naši fantje so se po včerajšnji zmagi na vrhu skupine B izenačili z Grki (oboji imajo po 12 točk), ki so minuli konec tedna dvakrat premagali Turke. Na lestvici sledijo Romuni (6), Belorusi in Hrvati (po 3) ter Turki (0).

Slovensko reprezentanco sedaj čakata zaporedni gostovanji - naslednji konec tedna s tekmama v Belorusiji, teden kasneje pa še z dvobojema v Romuniji. Dodati velja, da so Romuni v soboto in včeraj dvakrat premagali Beloruse.

Slovencev gladka prva sobotna zmaga s Hrvati (po nizih 22, 19, 21) včeraj ni uspavala. Po suvereno odigrani končnici prvega niza (25:22) so gostje Slovencem v drugem pokazali zobe in vodili vse do 18. točke. Zadnje izenačenje so si priborili še pri 23:23, nato pa so Slovenci le dosegli odločilni dve točki zapored. Še bolj napet je bil zadnji niz, ki je trajal kar 34 minut. Slovenci so v končnici pri zaostanku z 21:23 zašli v stisko, a so še zmogli dovolj zbranosti, da so Hrvate na 24. točki ujeli in tekmo po uri in pol le dobili.

Na obeh tekmah je Slovence krasila igra v obrambi, Primorci pa so prispevali soliden delež. Izolski napadalec Mitja Gasparini je na prvi tekmi dosegel deset točk, na drugi pa 17, novogoriški organizator Dejan Vinčič jih je zbral tri oziroma pet, libero Jani Kovačič pa je pri zanesljivosti sprejema nihal med tremi napakami v soboto in eno včeraj. Gasparini je tudi tokrat v vseh kritičnih trenutkih s servisi poskrbel, da se je pobuda vrnila na slovensko stran, Dejan Vinčič pa je realiziral zaključno žogo v težkem drugem nizu in v tretjem dobro delil žoge Klemnu Čebulju in Alenu Pajenku, ki sta nato dotolkla Hrvate.

Selektor Andrea Giani je bolj kot doslej rotiral igralce. Tako je priložnost dobil tudi napadalec mladinske reprezentance Tonček Štern. Po koncu je bil selektor le delno zadovoljen: "Lahko smo zadovoljni z rezultatom, v igri pa je bilo še vedno preveč nihanj, vendar pa igramo, da zmagujemo.”STA, IM


Najbolj brano