Dohiteti želijo Hrvate

Četrta tekma slovenskega pokala v škuljanju, ki jo je pred dnevi v Biljah organiziralo domače društvo Škulja-Kangho, poleg slovenskih pa je sodelovalo tudi osem hrvaških ekip, je pokazala, da škuljanje lepo napreduje.

Po tekmovanju v Biljah je sledilo prijetno druženje s hrvaškimi 
prijatelji. Foto: Alenka Ožbot
Po tekmovanju v Biljah je sledilo prijetno druženje s hrvaškimi prijatelji. Foto: Alenka Ožbot

BILJE > Turnirja na domačem nogometnem igrišču se je udeležilo 28 ekip oziroma 56 igralcev. Iz Hrvaške je prišlo osem ekip, v slovenskih pa so tekmovali člani iz športnih društev Škulja Vogrsko, Škulja Barje, Škulja Lajše (pri Šoštanju) in Škulja Kagho Bilje. Tekma je veljala za slovenski pokal v škuljanju, ki je letos organiziran prvič, končan pa bo s septembrsko tekmo v Logu pri Ljubljani.

Pričakovano so bili med najboljšimi Hrvati. Pri sosedih, v Istri, se namreč že več kot 20 let resno ukvarjajo s to panogo in so že organizirani tudi v zvezi. Med peterico najboljših ekip so bile tako kar štiri hrvaške, z drugim mestom se je med najboljše prebila le slovenska ekipa BDJ iz društva Škulja Vogrsko, ki ima tudi dolgo tradicijo v škuljanju. Domače društvo Škulja-Kagho pa je s šestim mestom navdušila njegova ekipa Dulja raca.

Tekma v Biljah je bila tudi pripravljalne narave, saj bodo v Biljenci 3. septembra gostili tekmo slovenske in hrvaške reprezentance. Enkrat sta se reprezentanci že pomerili in Hrvati so prepričljivo zmagali. “V Biljah se bo v dvojkah, trojkah in četvorkah pomerilo 12 najboljših hrvaških in slovenskih škuljačev, tako da bomo res ugotovili, kakšen je bil napredek slovenskega škuljanja v zadnjih petih letih,” pravi selektor slovenske reprezentance Primož Nemec. Ob tem pa poudarja, da se po vzoru hrvaških kolegov tudi v Sloveniji oblikuje škuljaška nacionalna zveza. “Panogo, ki je bila bolj vaške narave, postopoma postavljamo v resne tekmovalne okvire in letošnji pokal je zametek tega. Še vedno pa se držimo tega, da je škuljanje del naše kulturne dediščine,” pravi Nemec. V Sloveniji se po njegovih ocenah s škuljanjem trenutno resno ukvarja približno 150 ljudi.

“Imam osemletne izkušnje v škuljanju in lahko rečem, da je organizacija v Biljah dobra. Slovenci so dobri škuljači, a še ne tako kot mi v Istri. To se je videlo tudi na prvi tekmi med reprezentancama, ko je Hrvaška zmagala s 14:6,” je med tekmovanjem v Biljah povedal Ivan Barbaro, predsednik istrske škuljaške zveze (Istarski pljočkarski savez). Predsednik domačega društva Škulja Kagho Darko Simčič pa je takoj pristavil, da bodo naši Hrvatom septembra vrnili za poraz.

Četrta tekma slovenskega pokala v škuljanju je bila istega dne kot tradicionalni, letos že sedmi dobrodelni nogometni spektakel v Biljah in tudi škuljači so bili dobrodelni. Denar, ki so ga zbrali od prijavnin, so, tako kot biljenski nogometni klub, namenili Lions klubu Dobrovo za Andreja Krivca, ki je v Biljah svoj čas igral nogomet. Po hudi poškodbi, ki jo je utrpel v prometni nesreči, pa je pred njim zapleten in dolgotrajen proces okrevanja.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano