Dobrodošla izkušnja za prihodnost

Ob izjemnih uspehih slovenskih balinarjev v vseh starostnih kategorijah je kar lepo biti predsednik krovne organizacije. Poleg bogate bere odličij je Sandi Kofol upravičeno zadovoljen tudi z organizacijskim delom evropskega prvenstva, ki je minuli teden potekalo v Kopru.

Sandi Kofol Foto: Simon Maljevac
Sandi Kofol Foto: Simon Maljevac

KOPER > Prvi mož slovenskega balinanja je zadnji dan prvenstva sijal od zadovoljstva. Za nasmeh na obrazu so v največji meri poskrbeli odlični rezultati slovenskih balinarjev, svoj delež pa je prispevalo tudi brezhibno opravljeno delo članov organizacijskega odbora in številnih prostovoljcev pri organizaciji največjega balinarskega dogodka na slovenskih tleh v zadnjih letih.

“Za organizacijo evropskega prvenstva smo od udeležencev prejeli številne pohvale. Vse smo izpeljali na profesionalni ravni in tako od Mednarodne zveze FIB tudi že dobili ponudbo za organizacijo svetovnega prvenstva v prihodnjih letih. Odločitve o tem seveda še nismo sprejeli, saj se moramo prej temeljito pogovoriti z vsemi zainteresiranimi,” je pojasnil Sandi Kofol, predsednik BZS.

> Kaj bo po končanem evropskem prvenstvu ostalo balinarskemu športu v Sloveniji?

“Potrdili smo sloves dobrih organizatorjev in si pridobili ogromno izkušenj, ki nam bodo še kako prišle prav v prihodnosti. Pohvaliti moram tudi medije, ki so nas spremljali že od prve tiskovne konference naprej. Upam, da bomo tako sodelovali tudi v prihodnje in na ta način pritegnili nove sponzorje, ki bodo pomagali pri nadaljnjem razvoju balinanja.”

> Kako kot prvi mož zveze ocenjujete rezultate reprezentančnih selekcij?

“Zagotovo sem ponosen na dosežke naših balinarjev, dokončno oceno nastopov v Kopru pa bo seveda podal selektor Aleš Škoberne. Z dvema zlatima in tremi srebrnimi medaljami smo na članskem evropskem prvenstvu zabeležili izjemen dosežek. Pred desetimi dnevi so svoj delež s petimi medaljami na svetovnem prvenstvu dodali še naši mladi balinarji in dokazali, da dobro delamo tudi v klubih. Vse skupaj je dober obet za uspešno prihodnost slovenskega balinanja.”

> Na kakšen način se lahko v bodoče tudi klubi približajo evropskemu vrhu?

“Nadaljevati moramo s kakovostnim delom z mladimi in se na ta način približati konkurentom. Potrebno je poskrbeti za stabilno finančno stanje klubov in se izogibati 'horuk' rešitvam, ki klubom dolgoročno ne prinašajo nič dobrega. Imeli smo že kar nekaj klubov, ki so želeli hitro priti do naslovov, nato pa so neslavno propadli.”

> Se pri organizaciji največjih tekmovanj v prihodnje obetajo kakšne spremembe?

“Kot predstavnik izvršnega odbora FIB sem skupaj s selektorjem Škobernetom že predstavil nekaj predlogov, ki bi pripomogli k večjemu napredku balinarskega športa. V tekaških disciplinah je potrebno uvesti sistem neposrednih dvobojev, ki preprečujejo kalkulacije tekmovacev, obenem pa so bistveno zanimivejši in preglednejši za gledalce. Pri tem pa nas čaka še kar nekaj dela.” SIMON MALJEVAC


Najbolj brano