Do zaključka v Planici je še daleč

Svetovno prvenstvo v poletih je mimo, drugih velikih smučarskih tekmovanj pa letos ni na sporedu. Zato bo naslednja dva meseca med smučarski skakalci v ospredju svetovni pokal.

Peter Prevc je zlato kolajno s svetovnega prvenstva v poletih 
včeraj že razkazoval predvsem domačim sponzorjem.
Peter Prevc je zlato kolajno s svetovnega prvenstva v poletih včeraj že razkazoval predvsem domačim sponzorjem. 

KULM, KOPER > Avstrijci so se že po tradiciji izkazali kot odlični in natančni organizatorji, le vremena niso mogli naročiti. In kot po naključju se je v dneh tekmovanja prikazala zima z vsemi nevšečnostmi. Gledalcev se je zbralo bistveno manj od napovedanih 100.000 - uradno jih je bilo pol manj. A vzdušje ni bilo slabo, za kar so ob letalcih zaslužni tudi animatorji. Tako kot se v Planici ljudje pozibavajo v Avsenikovih ritmih, so v Kulmu ubrano mahali z zastavicami v ritmu Radetskega marša. In prepričanje, da je največ težav s s popivanjem v Planici, ob obisku Kulma povsem izpuhti.

Letelo se je v ritmu Norvežanov in svetovnega prvaka Petra Prevca, ki je postavil nov mejnik Kulma pri 244 metrih. Prevcu so komentatorji že dali nekaj vzdevkov, deležen je velikega spoštovanja strokovnjakov in navijačev. Pa tudi sam je spoštljiv do tekmecev. Med podelitvijo odličij na ekipni tekmi je prekinil z dajanjem izjav in je med igranjem norveške himne snel sponzorsko čepico. Ta teden ga bo najbolj razveselilo to, da bo lahko dva dni “na obisku doma,” kot se je izrazil. “Ena napaka te lahko v ekipni tekmi stane 50 metrov dolžine. Za mladega skakalca, kot je Anže Lanišek, je štiri dni poletov velika psihična obremenitev in mu ne gre očitati ničesar,” se je na poraz v ekipni tekmi odzval Prevc, ki bo te dni malce zadihal: “Te dni bo malo predaha, pretežno se bom posvetil vzdrževanju telesne pripravljenosti, potem pa se v petek že nadaljuje svetovni pokal. Do konca je še dolgo obdobje, še dva meseca potovanj in tekem. Razmišljati moram od tekme do tekme, Planica je še daleč.”

Kulm bi lahko pomenil vrnitev v formo za veterana Roberta Krajnca, ki je vse štiri dni kazal precej konstantne polete. “Kar sem ta trenutek sposoben iztisniti na skakalnici, sem tudi naredil. To je bilo prvo obdobje po poškodbi, da nisem delal večjih napak in da sem ponavljal skoke, kot sem jih sposoben narediti. Zato grem z veseljem na naslednje tekme.”

Jurij Tepeš je bil po ponesrečeni nedeljski predstavi vroče glave in je hitro pobegnil s prizorišča. Oglasil se je zvečer prek družbenih omrežij, kjer je med drugim zapisal: “Moji skoki, predvsem pa moje vedenje danes ter na preteklih nekaj tekmah niso bili na ravni človeka, ki je odrasel in bi moral biti zgled mlajšim.” Glavni trener Goran Janus je že v Kulmu določil ekipo za prihodnje tekme. Poleg četverice nastopajočih na SP tja potujeta še Andraž Pograjc, ki je bil v Kulmu rezerva, ter Domen Prevc, ki zaradi mladosti na poletih ni smel nastopiti. “Naš osnovni cilj v nadaljevanju sezone je, da rumeno majico varno pripeljemo v Planico,” pred nadaljevanjem tekem v svetovnem pokalu pravi Janus.

ROK MAVER


Najbolj brano