Do novega leta v novi podobi

Potem ko so sredi marca v Planici že predali povsem prenovljeno letalnico, je te dni v dolini pod Poncami v uporabi vseh sedem novih skakalnic.

Levo sta skakalnici s kritičnima točkama pri 65 in 85 metrih, desno pa objekta s kritičnima 
točkama pri 104 in 139 metrih. Slednja je znana kot stara Bloudkova velikanka. Foto: Peter Maraž
Levo sta skakalnici s kritičnima točkama pri 65 in 85 metrih, desno pa objekta s kritičnima točkama pri 104 in 139 metrih. Slednja je znana kot stara Bloudkova velikanka. Foto: Peter Maraž

PLANICA > Zadnja pridobitev je umetna razsvetljava na največjih skakalnicah s kritičnima točkama pri 104 in 139 metrih. Slednja je tudi v novi izvedbi ohranila nekdanje ime Bloudkova velikanka. Prva uradna tekma bo predvidoma v začetku decembra, ko se bodo tekmovalci pomerili za naslove državnih prvakov. Na Bloudkovi velikanki je pretekli teden vadila italijanska reprezentanca, ki pa še zdaleč ni bila osamljena. Planico v poletnih mesecih zajema pravi vrvež. Tekmovalcev in turistov je na pretek, tako da parkirnega prostora globoko pod skakalnicami skorajda ni mogoče najti. Tudi v tem letnem času tam pobirajo parkirnino, opaziti pa je predvsem številne tuje radovedneže.

Iz dneva v dan jasnejši obris dobiva ves nordijski center. Po besedah mladega inženirja na gradbišču, naj bi bili vsi objekti dokončani do zime. Rok za dokončanje del je sicer uradno postavljen do novega leta.

Takoj ob prihodu v Planico se v zeleni preobleki zasvetita največja, Bloudkova skakalnica in tista s kritično točko pri 104 metrih. Prostor med njima in sosednjimi napravami je še vedno nedokončan. Urejajo akumulacijski bazen, tudi hudournik še ni dobil dokončne oblike. Na območju nekdanjega nogometnega igrišča je iztek kar petih skakalnic za otroke in mladino. Ob našem obisku so bile prav vse polno zasedene, ob vsakem skoku pa so obiskovalci z aplavzom bodrili mlade športnike. Skakalci imajo na voljo 15-metrsko, 30- in 45- napravo, vse imajo skupni iztek. Poleg sta tudi 65- metrska in 85- , obe napravi imata tudi skupni zadnji del. Na vseh skakalnicah je mogoča poletna in zimska vadba. Vmes je kabinska vzpenjača.

Območje proti letalnici še ni dokončano. Vidni so zametki naravnih tribun, ki jih bo prekrila trava, v polnem pogonu je gradnja osrednjega objekta v obliki kroga, ki bo imel tudi vetrovnik. V neposredni bližini bosta garažna hiša in nogometno igrišče.

Gradnjo novih planiških objektov so sicer razdelili na dva dela. Prva faza vključuje že zgrajeni center za smučarske skoke in polete s proračunom 24,3 milijona evrov. Druga faza, ki je v gradnji, predstavlja center za smučarski tek s tekaškimi progami in tekaškim stadionom.

Vrednost tega projekta je ocenjena na 15,3 milijona evrov. Vsa dela izdatno financira Evropska unija. Center bo poleg osrednje infrastrukture za zimske športe zajemal še sistem za umetno zasneževanje, žičnice, stadion za atletiko in nogomet, kolesarske in sprehajalne poti, park kulturne dediščine ter informacijski prostor z gostinskim lokalom. Če bo projekt dokončan v rokih, lahko ob primernem marketinškem vložku prihodnje poletje v Planici pričakujemo pravi naval tako domačih kot tujih športnih navdušencev.

PETER MARAŽ


Najbolj brano