Do evropskega finala

Kanalska zakonca Vasja Samec Lipicer in Tina Lipicer Samec sta ta čas gotovo najuspešnejši primorski profesionalni odbojkarski par. Vasja je letos na Poljskem prišel do finala evropskega pokala CEV, Tina pa do devetega mesta v močni italijanski ligi.

Vasja Samec Lipicer z srebrnim odličjem evropskega pokala 
CEV v domači dvorani poljskega Sopota. Foto: Osebni Arhiv V. Samca Lipicerja
Vasja Samec Lipicer z srebrnim odličjem evropskega pokala CEV v domači dvorani poljskega Sopota. Foto: Osebni Arhiv V. Samca Lipicerja

SOPOT, SCANDICCI > To sta imeni krajev, kjer sta si letos odbojkarski kruh služila zakonca iz Kanala - trener Vasja Samec Lipicer in igralka Tina Lipicer Samec. Odmevnejšega dosežka se je veselil Vasja, za katerega pri 38 letih najboljši trenerski časi šele prihajajo. Kot pomočnik italijanskega trenerja Lorenza Micellija se je s poljskim Atomom Trefl Sopot veselil drugega mesta v evropskem ženskem pokalu CEV in v državnem prvenstvu. Tina je pri 36 letih vrhunec izjemne kariere (z Jesijem je dobila evropski pokal Challenge, s francoskim Cannesom pa je bila evropska podprvakinja) pustila za seboj, a je z bogatimi izkušnjami in učinkom (odigrala je vse tekme in dosegala v povprečju po 12 točk) letos pomagala italijanskemu prvoligašu Savino del Bene Scandicci (predmestje Firenc) do zanesljivega obstanka v močnem prvenstvu (deveto mesto med 12 ekipami).

Med poljskimi zvezdami

Preskok Vasje Samca Lipicerja od trenerja deklet novogoriškega Go Volleya do pomočnika trenerja kluba v odbojkarski velesili Poljski je bil velik. Vasja je imel zanj kar solidno podlago, saj je način dela na Poljskem spoznal v času, ko je pomagal v strokovnih štabih klubov, kjer je igrala njegova soproga, a je bilo zanj povabilo na Poljsko veliko presenečenje: “Nisem si predstavljal da se to lahko uresniči, saj ne izhajam iz vrhunskega odbojkarskega okolja. Ko se mi je po telefonu predstavil trener Sopota Lorenzo Micelli in vprašal, če bi mu pomagal, sem vedel za odgovor, preden je bilo vprašanje končano. Nekaj je k vzpostavitvi sodelovanja pomagalo osebno poznanstvo, precej pa tudi moje znanje poljskega jezika.”

Nadaljevanje je bilo sanjsko. Vasja se je veselil finala evropskega pokala CEV in finala domačega prvenstva, ki je izjemno močno: “Osvojitev poljskega naslova je bila za nas znanstvena fantastika, saj ima prvak Chemik Police štirikrat večji proračun, v Evropi pa nam je z zasedbo brez velikih imen uspel čudež. Vendar pa se kaj takšnega zgodi le velikim trenerjem, ki znajo hitro prepoznati in izpiliti potencial igralk,” je ob koncu sezone povedal Primorec.

Poljakinje so na povratni tekmi finala evropskega pokala CEV šele po zlatem nizu klonile z Dinamom iz ruskega Krasnodarja, ki sodi med najbogatejše ženske ekipe na svetu. V dvoboju Davida in Goljata so odločale malenkosti, se spominja Vasja: “Vsaka od prvih sedmih ruskih igralk ima večjo plačo od našega klubskega proračuna, mi pa smo se v igri držali do konca, ko je odločila ena žoga.”

Primorski trener se na Poljskem zaradi znanja jezika in dobrega dela v uspešnem klubu odlično počuti, mesto Sopot pa je po športni in življenjski plati nekaj posebnega, poudarja: “V klubu, kot je moj, so udobno stanovanje, avto in urejena prehrana samoumevni. Živim v prelepem okolju ob morski obali, pet minut vožnje od dvorane. Sicer je somestje Sopota, Gdynje in Gdanska najbolj obiskano poljsko letovišče. To je poljski Cannes z najvišjim življenjskim standardom v državi, kar se pozna tudi po moči športnih ekip. Moška odbojkarska ekipa je zmagovalec pokala, zelo ugledno pa je košarkarsko moštvo Prokom Trefl, kjer Gorana Jagodnika še vedno častijo kot največjo zvezdo. Za vsemi tremi klubi stoji isti lastnik.”

K denarju sodi v teh krajih tudi ugled. Klubski pravilniki zahtevajo od športnikov v javnosti dostojno obnašanje: “Pivo v nedeljo na trgu odpade,” pravi Vasja, ki ima odprta vrata za nadaljnje sodelovanje.

Sprejemalka Tina Lipicer Samec izhaja iz novogoriške odbojkarske šole, iz katere se je kmalu prebila v člansko reprezentanco, katere steber je bila vrsto let. Za njo je zelo bogata 13-letna kariera poklicnega igranja v tujih prvoligaših. V Italiji je igrala za Sassuolo, Imolo, Corridonio, Jesi (zmaga v evropskem pokalu Challenge) , Castellana Grotte, Volley 2002 Forli, Casalmaggiore, in Scandicci, drugod pa za evropske velikane - Pila, Musyninanka (oba Poljska), CSKA Moskva, Prostejov (Češka), Cannes (evropska podprvakinja) in Azerrail Baku.

Tina na zadnji postaji?

Vasja se bo seveda odločil po pogovoru s soprogo Tino Lipicer Samec. Desetletno zakonsko usklajevanje športnega popotništva s skupnim življenjem pač ni preprosto.

Medtem ko je Vasja v vzponu trenerske kariere, se Tinina igralska pri 36 letih bliža koncu. Vztrajna Primorka pa vedno znova najde izziv, čeprav v manj znanih klubih, kot je njen letošnji Scandicci: “Odločila sem se pomagati razvojno ambicioznemu klubu, ki ni daleč od doma. Ni mi žal. Plačila so bila redna, za mano pa je dobra sezona v eni najmočnejših lig na svetu, v kateri smo dosegli cilj vodstva - obstanek. Med sezono smo rasli in se približali igranju v končnici. V drugem delu sezone smo imeli stalno razprodano dvorano. Vzporednega igranja težke lige in evropskih pokalov pa ne bi več zmogla. Potrebujem vedno več časa, da si po tekmi opomorem.”

Vasja Samec Lipicer se je odbojke naučil v Salonitu. Uspešno prvoligaško igralsko kariero v Kanalu je nadaljeval in sklenil v Mariboru. Kot trener je delal z mlajšimi selekcijami novogoriških odbojkaric, znanje pa je bogato izpopolnil kot član strokovnih štabov velikih evropskih klubov, v katerih je igrala njegova soproga. V češkem udeležencu lige prvakov Prostejovu je usklajeval delo vseh mlajših selekcij, lani pa je uspešno vodil člansko ekipo deklet novogoriškega Go Volleyja.

Odbojkarice iz predmesstja Firenc so med sezono postale prepoznavne, organizirana navijaška skupina Road Runners pa jih je spremljala tudi v prostem času. Tina se je kot veteranka italijanske odbojke v tem dobro znašla. Fizično in motivacijsko se čuti sposobna, da bi kariero nadaljevala, a z leti prihajajo pomisleki: “Tudi biološka ura tiktaka. Z možem si želiva ustvariti družino, ob tem pa je zelo težko zaključiti nekaj, za kar si vse življenje garal. Še vedno razmišljam, kako bi se znašla v novih vlogah in o tem, ali je sedaj pravi čas za zaključek. Letos sva se z Vasjo uspela videti le enkrat na mesec. V takem razmerju, kot ga imava midva, je potrebno veliko potrpežljivosti.”

Tega in razumevanja pri gradnji različnih odbojkarskih karier obema zakoncema ne manjka.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano