Do Ria jo loči še precej kilometrov

Za Ajdovko Polono Batagelj je najuspešnejša sezona v kolesarski karieri. Podlaga za Rio de Janeiro je dobra, ali bo še drugič zastopala slovenske barve na cestni dirki olimpijskih iger, pa bo jasno v prvi polovici prihodnjega leta.

Polona Batagelj si bo v prvem delu prihodnje sezone skušala priboriti olimpijsko vozovnico. Foto: Prijavim.Se
Polona Batagelj si bo v prvem delu prihodnje sezone skušala priboriti olimpijsko vozovnico. Foto: Prijavim.Se

AJDOVŠČINA >Merilo je uvrstitev na svetovni kolesarski lestvici, kjer se Batageljeva kot najboljša Slovenka giblje med 80. in 90. mestom. Če bo do konca maja prihodnjega leta uspela zadržati uvrstitev med prvo stoterico, potem ji olimpijske igre ne morejo uiti. Pri zbiranju točk se upošteva enoletno obdobje, ki se je začelo s 1. junijem letos, pri čemer lahko Slovenija računa kvečjemu na eno olimpijsko vozovnico.

Polona Batagelj je sezono sklenila na tradicionalni zaključni domači dirki v Podsmreki, po kateri je prejela nagrado Zlato kolo za najboljšo slovensko cestno kolesarko v pretekli sezoni, ki je bila zelo uspešna, a tudi zahtevna. “Še nikdar nisem imela toliko dirk oziroma startov. Naštela sem jih okrog 60, v preteklih sezonah sem jih povprečno zbrala med 40 in 45. Bilo je kar naporno, avgusta sem tako že čutila utrujenost, a sem krizo nekako prebrodila in sezono izpeljala do konca,” je povedala članica ljubljanskega BTC Cityja. S kolegicami je vrtela pedala tudi na klubskem kronometru svetovnega prvenstva, kar je bil eden glavnih ciljev ekipe, ki je tako imela v nogah tudi več voženj na čas in nasploh več dirk, na katerih so lovile točke za svetovno lestvico.

“Lepo je videti ljudi, ki te spodbujajo ob progi. Sicer pa si nisem nikdar mislila, da bom Giro kdaj končala tako visoko.”

V posebnem spominu bo Batageljevi ostala letošnja dirka po Italiji, pa ne le zaradi končnega rezultata, 15. mesta v skupnem seštevku. ”Velik navdih sem s klubskimi kolegicami črpala iz uvodnih etap, ki so se odvijale po slovenskih cestah. Lepo je videti ljudi, ki te spodbujajo ob progi. Sicer pa si nisem nikdar mislila, da bom Giro kdaj končala tako visoko. Ob bok dosežku v Italiji pa bi postavila tudi šesto mesto na etapni dirki v Franciji, Route de France,” je povedala Batageljeva, ki je potrdila svojo specialnost za daljše klance oziroma zahtevnejše etapne dirke. Slednje so povečini na sporedu v drugi polovici leta, do takrat pa so v ospredju enodnevne preizkušnje svetovnega pokala. Tudi dekleta imajo v koledarju severne klasike, kot sta Flandrija ali Valonska puščica, kjer pa vrstni red kroji nekoliko drugačen profil kolesark.

“V pripravljalnem obdobju bom zato več pozornosti namenila izboljšanju eksplozivnosti, ki pride do izraza v krajših in strmih klancih. Prvi del sezone, ki se po zimskem premoru začne konec februarja, je razmeroma kratek, točke pa je težko zbrati. Tudi zato, ker se v širšem vrhu vrtijo podobna imena,” je povedala Batageljeva. Točke za svetovno lestvico je na Giru, denimo, prejelo le 18 najbolje uvrščenih kolesark. Gosto sito za Batageljevo, ki bo tudi v prihodnji sezoni vrtela pedala za ljubljansko ekipo, ni nujno slabo. Po drugi strani pa si za vidne uvrstitve v skupnem seštevku večetapnih dirk ne sme privoščiti slabega dne. Do Ria, kjer bo na startu cestne dirke le 67 kolesark, jo čaka še precej poti oziroma prevoženih kilometrov, tudi zato o zahtevni olimpijski trasi s kockastimi odseki in daljšimi vzponi še ne razmišlja.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano