Do Ria jo čaka še veliko borbe

Franka Anić že pogleduje proti olimpijskim igram v Riu. Leto 2015 je za prvo nosilko slovenske medalje na svetovnih prvenstvih v taekvondoju kvalifikacijsko. Prinaša namreč vrsto tekmovanj in točk za jakostno lestvico.

Franka Anić večinoma trenira na domači Korčuli.
Franka Anić večinoma trenira na domači Korčuli. 

GRGAR > Borka primorskih korenin - mama je iz Grgarja - je nase opozorila na olimpijskih igrah v Londonu, kjer je s petim mestom za las ostala brez medalje v kategoriji do 67 kilogramov. Franka Anić živi in trenira na hrvaškem otoku Korčula, zastopa pa slovenske barve. In to zelo uspešno. Leta 2013 je na svetovnem prvenstvu v Mehiki osvojila bron, z nizom vrhunskih uvrstitev pa je nadaljevala tudi v lanski sezoni. Na evropskem prvenstvu je osvojila peto mesto, posebej pa se je izkazala v drugem delu sezone. Na vseh turnirjih, ki nosijo točke za svetovno in olimpijsko lestvico, je namreč osvojila medaljo. Lep uspeh je dosegla tudi na evropskem klubskem prvenstvu, kjer je morala priznati premoč le najboljši z olimpijske jakostne lestvice, Švedinji Elin Johansson.

Letos Anićevo sredi maja čaka svetovno prvenstvo v Rusiji, kjer bo branila bron, junija pa še evropske igre v Azerbajdžanu. Glavni cilj je seveda svetovno prvenstvo, ni pa edini. ”V drugi polovici leta me čaka niz grand prix turnirjev, ki prinašajo precej točk za jakostno lestvico. Ta je pomembna v olimpijski perspektivi. Najboljših šest tekmovalk ob koncu leta si bo namreč zagotovilo vozovnice za Rio 2016,“je pojasnila 24-letna Anićeva, ki ima še neporavnane račune z olimpijskimi igrami. V Londonu je bila celo na poti do medalje, a se ji ni izšlo. Osvojila je končno peto mesto. Razočaranje je bilo precejšnje, a je Anićeva povsem upravičila zaupanje Taekvondo zveze Slovenije, ki jo je poslala na olimpijske kvalifikacije.

Do Ria prav tako vodita dve poti. Če se na jakostni lestvici ne bo prebila med šesterico, si lahko vozovnico zagotovi prek kvalifikacij. Anićeva na februarski lestvici zaseda 29. mesto, a turnirska sezona se je komaj dobro začela. ”Konkurenca je številčna in močna, v igri pa je še veliko točk. Pomembni bodo predvsem turnirji za svetovni pokal in grand prix, pa evropske igre,” je pojasnila Anićeva, ki občasno trenira tudi v Ljubljani in Mariboru ter obišče sorodnike na Goriškem. Ima sicer zgoščen tekmovalni koledar.

Sezono je začela s petim mestom na odprtem prvenstvu (OP) Grčije, druga pa je bila na odprtem prvenstvu Bosne, kjer jo je v finalu ugnala Srbkinja Ana Bajić. Aktualna mladinska evropska prvakinja ji je preprečila tudi zmagoslavje na OP Švice. Anićeva, ki je gladko preskočila četrtfinalno in polfinalno oviro, je proti Bajićevi izgubila z 1:3. Na OP Nizozemske se je Anićeva spet prebila do zaključnih bojev. Kot četrta nosilka je ugnala Kazahstanko Feruzo Jergešovo z 10:3, Angležinjo Terry Lumb s 4:1, in nato še Egipčanko Seham Elsawahly z 1:0 ter se uvrstila v polfinale, kjer jo je zaustavila Švedinja Johanssonova. Najboljša na svetovni lestvici je zmagala s 3:0 in nato v finalu ugnala še Chia Chuangovo s Tajvana. Anićeva si je tretje mesto delila z Rusinjo Jekaterino Derbenevo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano