Dnevi končne izbire

Do začetka evropskega prvenstva v košarki, ki bo letos ponudil prvi del tekmovanj v štirih različnih evropskih mestih, manjka še 17 dni. Slovenski košarkarji bodo naslednje štiri dni priprav preživeli v slovenski Istri.

Slovenski košarkarji so leta 2013 v Bonifiki pomerili tudi s 
Črno goro. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slovenski košarkarji so leta 2013 v Bonifiki pomerili tudi s Črno goro. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Košarkarji bodo do nedelje bivali v Portorožu. Po pripravah v Podčetrtku so imeli dobra dva dneva počitka. Ob koncu priprav na Štajerskem so jih prebudili tudi predstavniki slovenske protidopinške agencije in za nadzor izbrali Jaka Blažiča, Zorana Dragića, Jaka Klobučarja in Alena Omića. Lepši je bil zaključek priprav, saj jih je na nogometnem derbiju med Mariborom in Olimpijo z aplavzi pozdravil ves stadion.

V Kopru slovensko izbrano vrsto čaka nastop na pokalu Adecco, ki bo tudi največji turnir na slovenskih tleh pred evropskim prvenstvom (EP), ki ga bo Slovenija odigrala v hrvaški prestolnici. V dvorano Bonifika prihajajo Ukrajina, Finska in Italija, ki bo v nedeljo zvečer tudi zadnji tekmec slovenskih zelenih. Simone Pianigiani in njegovi izbranci bodo tudi najzahtevnejši test za izbrance selektorja Jureta Zdovca, saj so na zadnjih pripravljalnih tekmah v gruzijski prestolnici blesteli. Italija sicer glavnino priprav zadnja leta opravi v Trstu.

Spored pokala Adecco, petek, 21. avgusta - Finska : Italija (17.15), Slovenija : Ukrajina (20.05); sobota, 22. avgusta - Italija : Ukrajina (17.15), Slovenija : Finska (20.05); nedelja, 23. avgusta - Ukrajina : Finska (17.15); Slovenija : Italija (20.05).

Slovenska vrsta je v zadnjem desetletju zelo redek gost na Primorskem oziroma v Kopru. Pred dvema letoma je pred tekmami EP preizkusila prenovljeno dvorano, ko je premagala tako Črno goro kot Italijo. Do takrat je minilo kar sedem dolgih let od zadnjega nastopa v Bonifiki, ko je Slovenija leta 2006 v začetku priprav na svetovno prvenstvo ugnala Poljsko. Med letoma 1999 in leti 2003 je bila slovenska izbrana vrsta reden gost v Kopru. Dve tekmi je odigrala v letu otvoritve Bonifike, med letoma 2000 in 2003 je igrala šest kvalifikacijskih tekem za EP. Največ, tri, leta 2003.

Pred Zdovcem bodo dnevi v Kopru verjetno zadnje, če ne pa vsaj predzadnje izbirno sito za 12 potnikov na EP. V ekipi je za zdaj še 13 košarkarjev, kot vse kaže pa se bosta za zadnje prosto mesto potegovala dva primorska košarkarja, oba tudi člana Olimpije: organizator igre Luka Rupnik in krilo Mitja Nikolić. Treba bo sicer videti, v kakšnem stanju je krilni center Sašo Zagorac, ki je na začetku priprav opravil artroskopijo kolena, vendar se je selektor ob pomanjkanju visokih igralcev odločil, da bo počakal nanj.

V predprodaji (pretežno prek spleta) gredo najbolje v promet vstopnice za nedeljski tekmi: za petek in soboto so vstopnice po osem evrov, za nedeljo pa deset. Za vse tekme velja posebna akcija družinskega popusta štirih vstopnic za ceno treh.

ROK MAVER


Najbolj brano