Divja kanadska kavboja

Prva disciplina svetovnega prvenstva v alpskem smučanju je pod streho. Prvenstva, ki se je začelo s presenečenjema, saj sta svetovna prvaka v superveleslalomu postala tekmovalca, ki sta bila daleč od ožjega kroga favoritov.

Kanadčan Erik Guay, presenetljivi svetovni prvak v superveleslalomu Foto: Alessandro Trovati
Kanadčan Erik Guay, presenetljivi svetovni prvak v superveleslalomu Foto: Alessandro Trovati

ST. MORITZ > Tudi v zimskih športih so spoznali, da je potrebno iti v korak s časom in v tem slogu - s čim več blišča - so švicarski organizatorji tudi odprli svetovno prvenstvo, ki je tudi po tekmovalni plati ponudilo priložnost za zanimive medijske zgodbe. Tudi zato, ker na ženskem in moškem superveleslalomu niso slavili favoriti, temveč tekmovalca, na katera bi le redko kdo stavil. Prepričljiva zmaga 27-letne Avstrijke Nicole Schimdhofer je zagotovo presenečenje, saj gre za njeno prvo veliko člansko odličje, čeprav je Avstrijka veliko obetala v mladinskih vrstah, dvakrat pa je bila tudi na zmagovalnem odru v svetovnem pokalu. Pred desetimi leti je zmagala na mladinskem svetovnem prvenstvu (MSP) v superveleslalomu. Takrat je, tako kot v torek, za zmago ugnala Tino Weirather. Na MSP je tekmovala tudi domačinka Lara Gut, ki je bila ob prihodu v cilj vidno razočarana, na koncu pa “šele” tretja. “Zjutraj sem pomislila, da bi pa danes lahko bil ta dan. Bila je tehnično zelo zahtevna preizkušnja, z veliko zavoji,” je žarela Schimdhoferjeva.

Izidi superveleslaloma za ženske: 1. Nicole Schmidhofer (Avt) 1:21,34, 2. Tina Weirather (Lie) + 0,33, 3. Lara Gut (Švi) + 0,36, 4. Viktoria Rebensburg (Nem) + 0,53, 5. Elena Curtoni (Ita) + 0,55 ... 11. Ilka Štuhec + 1,04, 30. Maruša Ferk (obe Slo) + 3,35.

Ilka Štuhec je v superveleslalomu zasedla 11. mesto. Napaka, ki se ji je primerila po zelo hitrem zgornjem delu, ji je odnesla prvo kolajno na svetovnih prvenstvih. V cilj je prišla s sedmim časom, do konca pa je izgubila še štiri mesta. “Začela sem super, zatem me je kar velika napako stala dosti časa. Potem se mi je po občutkih zdelo, da sem smučala v redu. Žal nisem več mogla nadomestiti tistega, kar sem izgubila,” je v ciljni areni dejala Štuhčeva.

Kanadčani odličja na velikih tekmovanjih osvajajo po kapljicah, včeraj pa so dočakali kar dve! Erik Guay (prav on je osvojil zadnjo, zlato v smuku leta 2011), na tretjo stopničko se je zavihtel njegov rojak Manuel Osborne-Paradis, vmes, na drugem mestu, pa ni bilo presenečenja, saj je bil Norvežan Kjetil Jansrud med favoriti za vrh.

Izidi moškega superveleslaloma: 1. Erik Guay (Kan) 1:25,38, 2. Kjetil Jansrud (Nor) +0,45, 3. Manuel Osborne-Paradis (Kan) +0,51, 4. Alexander Aamost Kilde (Nor) +0,54, 5. Vincent Kriechmayr (Avt) +0,88 ... 17. Martin Čater +1,81, 24. Miha Hrobat (oba Slo) 1:27,76 +2,38; odstop: Boštjan Kline, Klemen Kosi.

Prvi slovenski adut Boštjan Kline, ki se je na progo v zadnjih dneh še posebej vestno pripravljal, je po dobrih vmesnih časih v spodnjem delu storil napako in ostal brez uvrstitve. Isto se je zgodilo tudi Klemenu Kosiju, ki je vratca zgrešil že v zgornjem delu proge. Tako sta bila uvrščena smučarja, od katerih se je najmanj pričakovalo: na 17. mestu je bil najboljši Slovenec Martin Čater, 24. je bil Miha Hrobat. Tekma je bila hitra in zelo zahtevna, čeprav so vsi tekmovalci v en glas hvalili tako razmere, podlago, kot tudi postavitev, ki ni dopuščala kompromisov. Čeprav je že kazalo na dvojno norveško zmago, sta iz ozadja udarila kanadska kavboja, ki sta spomnila na stare dobre čase norih kanadskih smukačev (Crazy Canucks). Osborne-Paradis, ki je pred kratkim postal očka, je dobil najlepše možno rojstnodnevno darilo. Najbolj zadovoljen pa je bil novi svetovni prvak, ki je imel v preteklosti številne težave s poškodbami, prestal je šest operacij na kolenu. RM


Najbolj brano