Devet reprezentantov

Zaradi pomanjkanja snega se je sezona tekmovanj za večino mladih primorskih alpskih smučarjev začela šele ta konec tedna v Cerknem. Izjemi sta ekipi SK Dol iz Ajdovščine in SD Postojna. Kluba iz slovenskega vrha mlajših selekcij sta startala že jeseni v Skandinaviji.

Med mladimi primorskimi smučarji je v ospredju član ajdovskega SK Dol Štefan Hadalin Foto: Igor Mušič
Med mladimi primorskimi smučarji je v ospredju član ajdovskega SK Dol Štefan Hadalin Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA, POSTOJNA > Kljub pomanjkanju naravnih danosti se nekaj primorskih klubov - predvsem v mlajših selekcijah - postavlja ob bok favorizirani gorenjski in štajerski konkurenci. Za članico SK Gorica Ano Bucik, ki se je že prebila v svetovni pokal, namreč - predvsem v SK Dol iz Ajdovščine in v SD Postojna- vzgajajo skupino tekmovalcev, ki se je prebila v slovenski vrh in začenja boj za svojo prepoznavnost tudi v mednarodni konkurenci.

Primorci na Gorenjskem

Če izvzamemo srečneže iz visokogorskih krajev Italije, Avstrije, Švice in Francije, ki lahko veliko trenirajo doma, so ostali alpski smučarji pred enako izbiro: ali trenirati, ko je v bližini sneg, kar pomeni nekoliko boljšo rekreacijo, ali oditi tja, kjer trenira resna tekmovalna konkurenca. Že v zgodnjih otroških kategorijah to pomeni sezonsko selitev vsaj v Kranjsko Goro ter pogoste odhode na največja smučišča v Avstriji in Italiji. Mladinci - tudi primorski - nato pred sezono že trenirajo tudi v Skandinaviji, ZDA in celo na Novi Zelandiji! Že dolgo ni več odločilno, od kod si doma, temveč ali lahko starši otrok in vodstvo kluba zberejo denar in strokovno ekipo za dober tekmovalni pogon.

To je na Primorskem v največji meri uspelo Ajdovcem, Postojnčanom in SK Gorica, kar potrjujejo tudi rezultati minule sezone. V absolutnem ekipnem seštevku rezultatov vseh kategorij so se v slovenskem merilu med primorskimi klubi najbolje odrezali Ajdovci z osmim mestom med 37 društvi. Deseti je bil SK Gorica, 15. pa SD Postojna. V konkurenci mlajših kategorij je vrstni red v slovenskem pokalu še ugodnejši. Ajdovci so bili lani peti, Postojnčani osmi, Novogoričani pa trinajsti.

Najbolj množično primorsko tekmovanje, Pokal notranjsko-primorske regije SZS, bi se moralo začeti že 30. decembra, a so uvodna veleslaloma v kategorijah od cicibanov do U 18 - zaradi zelenega decembra izpeljali šele minuli konec tedna v Cerknem. Skupno je v Cerknem, na Javorniku in v Kranjski Gori do konca sezone predvidenih osem tekem.

Preboj v evropski pokal

Med mladimi primorskimi alpskimi smučarji je najbliže preboju v kakovostno člansko tekmovalno karavano starejši mladinec ajdovskega SK Dol Štefan Hadalin. Lani je bil med vrstniki državni prvak v superveleslalomu, podprvak v smuku in bronast v veleslalomu. Letos na FIS tekmah nastopa že od konca novembra. Najvišje, na drugo mesto, se je povzpel na slalomu v švicarskem Davosu.

To zimo se nekoliko več posveča hitrim disciplinam. Te dni je prvič nastopil na evropskem pokalu v smuku na znameniti progi svetovnega pokala v Wengnu in zasedel 68. mesto.

Med dekleti bi lahko po poti Ane Bucik šla ajdovska mlajša mladinka Andreja Slokar. Lansko sezono je sklenila kot državna prvakinja v superveleslalomu. Po odličnih pripravah (tudi na Novi Zelandiji), je prve dni decembra s tekmami začela v ZDA. V Copper Mountainu se je v slalomu povzpela do šestega mesta. Otroška reprezentantka Nežka Valenčič je nadarjenost lani pokazala s skupno tretji mestom v slovenskem pokalu. Mlajši mladinec Tilen Vidergar je bil lani 12. v skupnem seštevku slovenskega pokala in naj bi se letos utrdil med najboljšimi šestimi.

Ajdovski trener Tomaž Bizjak ima sicer ta čas precej več težav kot v lanski sezoni: “Medtem ko Hadalin lepo napreduje in že nabira izkušnje v tehničnih disciplinah evropskega pokala, kjer pričakujemo tudi prve točke, se ostali tekmovalci otepajo z zdravstvenimi težavami. Andreja Slokar je med ameriško turnejo zbolela. Zato smo se morali vrniti k fizični pripravi, da bi uspešno izpeljali odločilni del sezone, ko bo treba nabrati čim več točk v vseh disciplinah in si najprej izboriti mesto v reprezentanci za olimpijske dneve mladih konec meseca. Vrhunec sezone bi moral biti na mladinskem svetovnem prvenstvu v marcu. Mladinski reprezentantki Kristina Fon in Maja Bernard sta si poškodovali križne vezi. Prva še okreva, druga pa že trenira in bo prvič tekmovala že januarja. Upam, da bo še ujela prve FIS točke in se vključila v boj za odličja na mladinskem svetovnem prvenstvu. Pri Nežki Valenčič so se med sezono pojavile bolečine v kolenu, kjer je lani operirala meniskus. Če bo fizioterapija pravočasno pomagala, še upam, da se lahko redno uvršča med šest najboljših v slovenskem pokalu in morda doseže odličje na državnem prvenstvu.”

Za naštete člane tekmovalne ekipe skrbijo trije trenerji, še dva pa za skupino 17 mlajših otrok, ki začenjajo s tekmami v pokalu notranjsko primorske regije.

Absolutna ekipna lestvica slovenskih klubov 2014: 1. Branik Maribor, 2. Alpetour Škofja Loka, 3. ASK Kranjska gora ... 8. SK Dol Ajdovščina, 10. SK Gorica, 15. SD Postojna, 21. SD Kalič, 29. Matajur Tolmin, 33. Pivka, 35. Javornik, 36. Snežnik; primorski reprezentanti: Ana Bucik (SK Gorica, A članice), Štefan Hadalin,Andreja Slokar (oba SK Dol), Matevž Rupnik (SD Postojna, vsi C člani), Jani Kavčič (SD Postojna, U 21), Kristina Fon (SK Dol U 18), Živa Otoničar (iz Postojne, SD Novinar, lanska zmagovalka slovenskega pokala), Eva Kobal (Gorica), Nežka Valenčič (SK Dol, vse U 16).

Postojna z olimpijci?

Močno tekmovalno ekipo ima tudi Smučarsko društvo Postojna. V ospredju je trojica. Lani sta mladinski državni prvak in podprvak v slalomu postala Matevž Rupnik in Krištof Fabjan. Rupnik je bil ob tem še drugi v veleslalomu. Jani Kavčič je še kot starejši mladinec presenetil s petim mestom na članskem državnem prvenstvu v slalomu.

Postojnski trener Andrej Lukežič je o pričakovanjih pred sezono povedal: “Matevž Rupnik in Krištof Fabjan se vsekakor morata potegovati za mesto v reprezentanci za olimpijske dneve mladih. Med slovenskimi mlajšimi mladinci bi se v pokalu redno morala uvrščati na stopničke. V širšem naboru kandidatk za olimpijske dneve je tudi Žaklina Jurkovič. Jani Kavčič ima med starejšimi mladinci nekoliko hujšo in tudi na mednarodnem prizorišču izkušenejšo konkurenco za preboj na med tri, aračunamo na njegovo izboljšanje FIS točk. V prvi tekmovalni ekipi ta čas zaradi poškodbe ni aktivna le Nika Kranjec.”

Vsi fantje so na FIS tekmah to sezono že prišli dokaj visoko. Najbolje jim je šlo na veleslalomih v Kranjski Gori, kjer je Kavčič segel do desetega, Fabjan do trinajstega, Rupnik pa do petnajstega mesta. Najboljši izid Jurkovičeve je bilo 19. mesto.

V Postojni sicer redno trenira 15 smučarjev - pretežno v otroških kategorijah. Najmlajši so se doslej telesno pripravljali in ob izteku leta opravili zimovanje v Kranjski gori, drugo pa bo klub priredil v času šolskih počitnic. Vmes se bodo otroci kalili v notranjsko - primorskem pokalu.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano