Desetletja aktivnosti

V akciji NAJ balinarsko društvo Primorske predstavljamo balinarje Društva upokojencev Pivka, ki uspešno deluje že 63 let. Vanj je vključenih nekaj manj kot 700 upokojencev iz občine Pivka in tudi iz drugih občin, kar jih uvršča med srednje velika društva upokojencev, članstvo pa se iz leta v leto povečuje in pomlajuje.

Člani društva pred prireditvijo v domači dvorani.
Člani društva pred prireditvijo v domači dvorani. 

PIVKA > Ti podatki vodstvo društva postavljajo pred nove izzive organiziranih aktivnosti, med katerimi lahko vsakdo najde nekaj zase. V društvu upokojenci uresničujejo različne interese, ki jih v času delovne dobe morda tudi niso utegnili. Upoštevaje različne interese, želje in potrebe članov društva organizirajo številne dejavnosti na pravno-finančnem, izletniško-družabnem, športno-rekreativnem, kulturno-izobraževalnem in socialno-zdravstvenem področju, posebno pozornost pa posvečajo tudi sodelovanju z drugimi zvezami, organizacijami in društvi kot so ZDUS, PZDU JPP, Občina Pivka, Vojašnica Stanislava Požarja, DI Pivka, Koronarno društvo Pivka, RK Pivka, Karitas, Kulturno društvo Lipa, Športna zveza Pivka ter ostalimi društvi s športnega področja iz občine Pivka, sosednjih občin in celo tujine.

V društvu si zelo prizadevajo, da se njihovi člani vključujejo v vse dejavnosti društva v skladu s svojimi interesi. Želijo si, da bi se ukvarjali s športom in rekreacijo, saj z njo skrbijo za višjo kakovost svojega življenja, ohranjajo zdravje in dobro počutje ter s tem prispevajo k kakovostnejšemu življenju v tretjem življenjskem obdobju. Športno-rekreacijska dejavnost društva vključuje številne pohode, pikado, šah, kolesarjenje, balinanje za moške in ženske, nordijsko hojo, smučanje, športni ribolov, lov, čebelarstvo ter ostale zanimive aktivnosti.

Balinarski ekipi delujeta že dolga desetletja, saj je ženska ekipa aktivna od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja, medtem ko so se prvi člani moške ekipe zbrali že petnajst let prej. Obe ekipi redno sodelujeta na raznih ligaških tekmovanjih ter turnirjih in se lahko pohvalita s številnimi tekmovalnimi supehi. Lani je ženska ekipa dosegla prvo mesto na športnih igrah južne Primorske, na državnem prvenstvu upokojenskih društev pa je zasedla odlično drugo mesto. S kar nekaj podobnimi rezultati pa se lahko pohvalijo tudi moški.

Treningi potekajo na balinišču ob stavbi društva, ki ga z vsakoletnimi delovanimi akcijami vzdržujejo in dograjujejo, tako da lahko služi tudi za organizacijo manjših tekmovanj. Organizirana vadba poteka tudi na balinišču Balinarskega kluba Orlek Pivka, z izgradnjo dvorane v Pivki lahko pivški upokojenci in upokojenke pozimi trenirajo v domačem okolju.

Med 7. in 15. aprilom ste na seznam tistih, ki se bodo v akciji Primorskih novic NAJ balinarsko društvo Primorske potegovali za najbolj priljubljeno balinarsko društvo oziroma balinarski klub Primorske, predlagali kar 27 društev. Te dni poteka drugi, odločilni del akcije, v katerem se bodo balinarska društva in klubi potegovali za prestižni naziv najbolj priljubljenega. Seveda to pomeni tudi boj za bogate nagrade. Glavno in edino besedo pri izboru pa boste imeli prav vi, drage bralke in bralci Primorskih novic. Za svoje najljubše balinarje lahko glasujete tako, da na naš naslov pošljete izpolnjeno glasovnico iz tiskane izdaje časnika, ali pa pokličete na telefonsko številko 090/93-60-95. Glasovanje bo potekalo do sobote, 23. maja. V času glasovanja bomo vsa sodelujoča balinarska društva in klube predstavili na straneh našega časopisa. Natančnejša navodila za glasovanje najdete v tiskani izdaji Primorskih novic in na spletni strani (primorske.si). Seveda smo pripravili tudi nagrade za glasovalce, ki jim bo žreb naklonil potrebno srečo. Sodelujte, glasujte in pomagajte svojim balinarjem do naslova in nagrad!

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano