Deset velemojstrov

Danes se v Novi Gorici začenja tradicionalni mednarodni šahovski turnir Hit Open 2015, ki bo potekal do 5. februarja. Na dvajseti izvedbi organizatorji pričakujejo več kot 130 šahistov iz enajstih držav, med prijavljenimi pa je tudi deset velemojstrov iz Srbije, Belorusije, Črne gore, Madžarske, s Hrvaške in prvič doslej tudi iz svetovne šahovske velesile - Indije.

Tradicionalni teden vrhunskega šaha v Novi Gorici redno zbere številčno in kakovostno zasedbo. Foto: Leo Caharija
Tradicionalni teden vrhunskega šaha v Novi Gorici redno zbere številčno in kakovostno zasedbo. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Med udeleženci v hotelu Casinò Perla je tudi nekaj zvenečih imen slovenskega šaha. Najštevilčnejši bodo prav slovenski igralci; samo iz domačega šahovskega kluba bo na A in B turnirju nastopilo približno 30 šahistov.

Na A turnirju se bodo pomerili igralci z ratingom, višjim od 1600 točk, med njimi tudi slovenska šahistka Laura Unuk, ki je v letu 2014 postala mladinska svetovna prvakinja. Hit Open 2015 velja tudi kot kvalifikacijski turnir za slovensko državno prvenstvo šahistk. Tudi mesto glavnega sodnika letos pripada ženski, in sicer domači šahistki Ani Srebrnič.

Program turnirja, danes: zbiranje prijav do 15.30, 16.30 - otvoritev, 17.00 - 1. krog, dvorana Pinta. Jutri in v nedeljo: dopoldanski del turnirja ob 10., popoldanski ob 17. uri.

“Za okroglo obletnico smo se še posebej potrudili. Zelo smo zadovoljni z udeležbo, ki bo skoraj rekordna. Obeta se lep turnir,” pravi predsednik Šahovskega kluba Nova Gorica Stojan Karer. Nastopili bodo kar trije šahisti z ratingom nad 2600: Zdenko Kožul, Alexander Beliavsky in Robert Markuš. Med prijavljenimi so tudi šahisti iz Norveške, Nemčije, Belorusije in Indije, torej iz držav, od koder šahisti ne zaidejo prav pogosto v Novo Gorico.

Posebno pozornost organizatorji tudi tokrat posvečajo mladim, ki bodo nastopili na B turnirju. Tam bodo lahko igrali šahisti, mlajši od 15 let, z ratingom, nižjim od 1600 točk.

Igra bo potekala v devetih krogih po švicarskem sistemu (90 minut + 30 sekund na potezo) na dveh vzporednih turnirjih. Skupni nagradni sklad turnirja je 6300 evrov.

Šahovski navdušenci si bodo turnir lahko ogledali v živo, neposredni prenos pa bo potekal tudi na spletni strani Šahovske zveze Slovenije. Posebnost letošnjega jubilejnega turnirja bodo nekatere spremljajoče aktivnosti, med njimi tudi omizje na temo Šah - možganski razvoj in kreativnost.

ALJA TASI


Najbolj brano