Derbiji so vedno posebni

Prvi letošnji primorski nogometni derbi tudi zaradi vremena ne bo tako vroč, kot so bili lanski. Bo pa zato nedeljski obračun Gorice in Luke Koper prav tako pomemben.

Jaka Štromajer (številka 30) je tako zabil zadnji gol na primorskih derbijih v pretekli sezoni  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Jaka Štromajer (številka 30) je tako zabil zadnji gol na primorskih derbijih v pretekli sezoni  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA, KOPER > Primorska prvoligaša sta že sklenila evropski zgodbi in misli preusmerila na dogajanje v državnem prvenstvu, kjer bo ta vikend na sporedu nepopoln tretji krog. Obračun med Olimpijo in Mariborom je namreč preložen.

V novogoriškem športnem parku se v nedeljo obeta zanimiva tekma. Koprčani so doslej odigrali le eno, tisto uvodno z Radomljami, ki so jo v Domžalah tudi dobili. Novogoričani pa so v prvih dveh krogih zabeležili dve ničli, in če prištejemo še evropski preizkušnji z Moldejem, v tej sezoni še niso zabeležili zmage. Na drugi strani je koprski izkupiček na gostovanjih popoln: tri tekme, tri zmage.

Novogoriški vtis v igri je bil doslej boljši od iztržka, a z napakami, ki so si jih privoščili proti Domžalam, Krki in ne nazadnje tudi proti Moldeju, je težko računati na uspeh. “Največjo težavo vidim v primanjkljaju odločnosti. Igralci se trudijo, a ekipa mora biti bolj kompaktna na igrišču. V nogometu igrajo pomembno vlogo trenutki, malenkosti, zato se je treba znati odzivati na okoliščine, tako v napadu kot v obrambi. Proti Kopru moramo delovati usklajeno. Srčno, a tudi bistro. Koprčani so imeli pretekli vikend tekmovalni premor, a tega ne vidim kot večjo primerjalno prednost tekmecev. Dosedanji dvoboji so pokazali, da smo dobro telesno pripravljeni. Ko bomo to nadgradili s taktično-tehničnimi postavkami in ekipno miselnostjo, bodo prišli tudi rezultati,” je pojasnil trener Gorice Luigi Apolloni.

Enotedenski tekmovalni premor je koprskim nogometašem pomagal zbistriti glave po izpadu iz predtekmovanja evropske lige z Nefčijem. “Tak izpad prav gotovo po psihološki plati pusti posledice, zato je preložitev tekme z Olimpijo prav sedla. Šest minut nas je ločilo od nadaljevanja tekmovanja in to gotovo boli. Po drugi strani pa smo osnovni cilj dosegli,” pravi pomočnik trenerja Alen Ščulac. Dan po Nefčiju so rezervisti odigrali tekmo s Šenčurjem in zmagali z zadetki Mitje Lotriča (2), Anteja Mitrovića in Urbana Žiberta. Lotrič je vmes zbolel za angino, medtem ko vsi ostali normalno trenirajo in se pripravljajo na nedeljsko tekmo z Gorico, ki je v primerjavi z minulo sezono prevetrila postavo. Zadnjo sezono so sicer obeležili vroči derbiji, občasno zabeljeni tudi z nizkimi udarci in provokacijami.

Koprčani so bili v pretekli prvenstveni sezoni uspešnejši. Dobili so tri medsebojne obračune. Tudi zadnjega v športnem parku. Novogoričani so slavili na jesenskem dvoboju pred domačimi gledalci.

Nefči je v Kopru prekinil pozitivni niz rumeno-modrih in morda bo derbi z Gorico priložnost za ne zgolj kakšno kozmetično spremembo v udarni enajsterici. Glede na izkušnje s filozofijo Rodolfa Vanolija je sicer realnejše pričakovanje, da velikih sprememb v uveljavljeni enajsterici in postavitvi moštva ne bo. Koper bo v Novo Gorico potoval kot favorit, kar na Bonifiki ne morejo zanikati, čeprav se zdi, da bi raje žogico spretno potisnili na drugo stran. “Res da so dvakrat izgubili, ampak rezultat ne odraža dogajanja na igrišču. Proti Domžalam so bili boljši, take zadetke kot v Novem mestu pa tudi dobiš enkrat na sezono. Goriško moštvo še zdaleč ni tako slabo, kot nekateri mislijo. Derbi je vedno nepredvidljiv,” pravi Ščulac.

ROK MAVER

ALEŠ SORTA


Najbolj brano