Derbi s pridihom zgodovine

Decembrski obračun med sežanskimi in bistriškimi košarkarji je bil odločen z zvokom sirene. Tudi nocoj (ob 19.30) gre v Ilirski Bistrici pričakovati napeto tekmo do zadnjih sekund.

Milan Kovačević (v belem dresu, njegov drevišnji nastop je 
vprašljiv) in Anže Srebovt (v modrem) sta bila med najboljšimi 
na igrišču že na jesenski tekmi v Sežani.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Milan Kovačević (v belem dresu, njegov drevišnji nastop je vprašljiv) in Anže Srebovt (v modrem) sta bila med najboljšimi na igrišču že na jesenski tekmi v Sežani.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ILIRSKA BISTRICA, SEŽANA > Sosedski derbiji so vedno nekaj posebnega in bistriško-sežanski obračuni so v zadnjih letih poskrbeli za kar nekaj dramatičnih trenutkov.

Že vrsto let tekmeca tako v tretjeligaški kot drugoligaški konkurenci bijeta ogorčene bitke, decembrski obračun v Sežani pa je bil prava poslastica za ljubitelje trilerjev. Še dobrih štirideset sekund pred koncem je Plama pur vodila za pet točk, nato pa so se gostom zatresle roke. Mesarija Prunk je slavila z 62:60 in zadržala mesto v vrhu lestvice. Vodilna Ilirija iz Ljubljane si je štiri kroge pred koncem prvenstva praktično že zagotovila napredovanje v prvo ligo, mesarji pa bodo kljub trem porazom v zadnjih dveh mesecih sezono končali na odličnem drugem mestu.

Osem desetletij košarke

Na svoj račun bodo drevi prišli tudi starejši ljubitelji košarke, ki so pred več kot petimi desetletji držali pesti za Košarkarski klub Lesonit Ilirska Bistrica v prvi jugoslovanski ligi. Letos na Bistriškem praznujejo 80- letnico igranja košarke in svečani jubilej bodo obeležili med polčasom današnje tekme, ko bodo počastili “zlato” generacijo bistriške košarke. Kapetan KK Lesonit Anton Štemberger bo v družbi trenerja Dimitrija Grlja in takratnih soigralcev slavnostno odkril fotografijo moštva, ki je leta 1964 osvojilo republiško prvenstvo in se prebila med jugoslovansko elito. “S tem dogodkom želimo dati posebno priznanje moštvu, ki je doseglo izjemen uspeh. Glede na to, da slovenske klube, ki so igrali v prvi jugoslovanski ligi, lahko naštejemo na prste ene roke, je uspeh KK Lesonit že skoraj pozabljen. Upam, da bodo s tem dobili navdih za igranje košarke tudi prihodnji rodovi. Naj jih ta dogodek spominja na tradicijo kluba ter na nematerialne vrednote, na katerih je bil zgrajen tisti dosežek,” je svečanost napovedal predsednik Plame pur Tomaž Slavec.

“Glede na to, da smo že trdno drugi, bo tekmovalni naboj morda malce manjši, a vseeno pričakujem zanimivo tekmo. V takšnih derbijih so čustva vedno na vrhuncu. Verjamem, da bo šlo od prvega sodniškega meta na nož. Potrebno bo zaigrati s hladno glavo, čeprav to v polni dvorani ni vedno lahko,” je dvoboj v Ilirski Bistrici napovedal trener Igor Thaler, ki že dalj časa ne more računati na prvega strelca Milana Kovačevića. Težave s poškodbo ima tudi Matic Urbas, zato sta morala na zadnji tekmi proti Kolpi strelsko breme na svoja pleča prevzeti domača visoka igralca Vito Furlan in Mirnes Husić.

V bistriškem taboru seveda pričakujejo, da se bodo pred vedno številčnimi domačimi navijači sosedom oddolžili za poraz v prvem delu sezone. Navijači gostom pripravljajo vročo dobrodošlico. Kapetan Uroš Jenko, ki je ob Anžetu Srebovtu, Tilnu Zalarju, Klemenu Muhi in Robiju Hreščaku že nekaj let nepogrešljiv člen Plame pur, se veseli merjenja moči s Sežanci: “Ti dvoboji so tako za naše kot sežanske navijače vedno zelo pomembni in prav je tako. Samo zdrava sosedska konkurenca vodi do novih uspehov v regiji. Na prvi letošnji medsebojni tekmi v Sežani smo premagali sami sebe. Na domačem parketu bomo naredili vse za zmago. Želim si, da bi bile tribune ponovno nabito polne.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano