Denver Nuggets izbrali Koprčana

Nabor košarkarske lige NBA je imel tudi slovenski oziroma primorski pridih. Koprčana Vlatka Čančarja so v drugem krogu kot 49. po vrsti izbrali Denver Nuggetsi.

Vlatko Cancar (desno) Foto: Wikipedia/Ailura
Vlatko Cancar (desno) Foto: Wikipedia/Ailura

NEW YORK > Da bo 20-letni krilni košarkar po Primožu Brezcu postal še drugi Primorec, ki bo zaigral v najmočnejši ligi na svetu, je še odločno prezgodaj trditi. Preskok iz srbske oziroma lige ABA, kjer je imel Vlatko Čančar v 19 minutah povprečje dobrih osem točk, bi bil kar velik. Mega Leks sicer slovi kot razvojni klub v katerem znani zastopnik Miško Ražnjatović ponuja priložnost za dokazovanje mladim upom, ki bi lahko nato imeli dragoceno vlogo na košarkarskem tržišču. Vse je seveda dobro znano tudi NBA oglednikom, ki se tako kot ekipe, ki sodelujejo na naboru, včasih tudi zmotijo “Zelo sem srečen, vso noč nisem spal v pričakovanju, ali bom na NBA naboru zaslišal svoje ime. Zame to pomeni nagrado za vloženi trud in dodatno motivacijo,” je bila Čančarjeva prva izjava po žrebu.

Pred Čančarjem je bil zadnji od enajstih slovenskih košarkarjev, ki so bili doslej izbrani na naboru, Goran Dragić. Kot 45. po vrsti se je leta 2008 zanj ogrel San Antonio, pri Miamiju pa se je uveljavil kot eden najbolj cenjenih organizatorjev igre v ligi NBA. Po hitrosti in eksplozivnosti se lahko enakovredno meri tudi s tekmeci na tem položaju, kar je za belopoltega dirigenta veliko priznanje. Čančarju kljub 203 centimetrom analitiki pripisujejo spodobno obvladovanje košarkarskih veščin, hkrati pa tudi pomanjkanje eksplozivnosti. Za kosanje s telesno močnimi tekmeci bi moral bržkone pridobiti še kaj mišične mase.

Vlatko Čančar se je leta 2013 iz domačega Koš Kopra preselil k Olimpiji. Dve od treh sezon, kolikor je bil član Ljubljančanov, je kot posojen igralec prebil pri škofjeloškem LTH Castingsu. Nazadnje je igral v Srbiji v vrstah Mega Leksa. Za slovensko člansko reprezentanco je zbral pet uradnih nastopov, je pa tudi eden izmed nosilcev igre izbrane vrste do 20 let.

Čančar, ki je tudi na širšem reprezentančnem seznamu Igorja Kokoškova, bi se lahko čez lužo udeležil poletne lige, ni pa nujno. Pri Denverju, ki se mu je končnica v pretekli sezoni sicer izmuznila, imajo evropski košarkarji pomembno vlogo. V prvi vrsti to velja za raznovrstnega srbskega centra Nikolo Jokića, italijanski krilni igralec Danilo Gallinari pa je že vrsto let med nosilci ekipe. V pretekli sezoni pa se je s spremenljivim uspehom poskušal dokazovati Juan Hernangomez. Španski novinec, ki tako kot Čančar igra na krilu, je bil leta 2016 na naboru izbran kot 15. po vrsti.

Letos je od Evropejcev najvišje segel 20-letni finski center Lauri Markkanen, ki se je zadnje leto šolal na univerzi Arizona. Absolutno prvi izbor Philadelphie je bil 19-letni branilec Markelle Fultz, prihodnje leto pa naj bi po napovedih vrh nabora krojil Luka Dončić.ASO

Proti Maccabiju 12 skavtov

Vlatko Čančar je bil skupaj s takratnim soigralcem Blažem Mesičkom posebej pod drobnogledom v februarja leta 2016 na tekmi evropskega pokala Uleb, ko je Olimpija premagala sloviti Maccabi iz Tela Aviva. Na tribuni so ju pozorno spremljali tudi ogledniki 12. moštev iz lige NBA, med njimi tudi Denver Nuggets, ki ga je izbral na naboru. “Vedel sem za oglednike, a nisem imel nobene treme,” je tedaj povedal za PN.


Najbolj brano