Denar je sveta vladar

Katar postaja prava blagovna znamka tudi v športu. Za bogato državico v Perzijskem zalivu, ki bo gostila svetovno prvenstvo v rokometu, se se zdi, da je omejitev le nebo. Pa še tam širi svoja krila.

Razkošna Doha Foto: Midhat Mujkic
Razkošna Doha Foto: Midhat Mujkic

Je z denarjem mogoče kupiti vse? V primeru emirata, ki po velikosti ozemlja obsega približno pol Slovenije, bi bil odgovor kaj lahko pritrdilen. Katarsko zgodbo o uspehu poganja črno zlato, torej nafta, ob spretnem političnem vodenju tamkajšnje dinastije arabskih šejkov. Katar je država z največjim bruto družbenim proizvodom na prebivalca. Teh pa je manj kot dva milijona. Veliko večino v tej sicer pretežno puščavski državi, tvorijo priseljenci, le dobra desetina pa je izvornega prebivalstva.

Politična, gospodarska in seveda tudi športna prestolnica je Doha, v kateri živi več kot 60 odstotkov vse katarske populacije. Da utegne biti šport izvrstna promocija za državo, so hitro spoznali tudi v Katarju, kjer si lahko privoščijo luksuz in prestiž. Tudi zavoljo športnih dogodkov in povezav sta Doha in Katar vse bolj prepoznavna v svetu. Do leta 2022, ko bodo gostili sicer sporno svetovno prvenstvo (SP) v nogometu, pa bo večina prebivalstva na Zemlji že vedela vse o gostiteljih oziroma prirediteljih, ki imajo že kar nekaj športne kilometrine. V naslednjih sedmih letih pa jo bodo na polotoku še precej dodali. Odmevnih športnih dogodkov na sodobnih prizoriščih ne bo manjkalo.

Katarci veliko svojega neizmernega bogastva vlagajo tudi v šport na globalni ravni. Ena najhitreje rastočih družb na svetu Qatar Airways plačuje 30 milijonov evrov na leto, da njen logotip na dresih nosijo nogometaši Barcelone. Več kot sto milijonov evrov so pred leti odšteli za nakup Paris Saint-Germaina, ki obvladuje francosko nogometno sceno v zadnjih sezonah. V lasti pa imajo tudi najdražji rokometni klub PSG z igralci kova Mikkel Hansen, Daniel Narcisse, Thierry Omeyer...

Teniški turnir, s katerim v Dohi že dve desetletji odpirajo novo sezono, je po jakostni lestvici združenja ATP sicer nižje ravni, a zaradi zajetnega denarnega sklada za nagrade in povabila zbere kopico igralcev s svetovnega vrha. Pretekli teden sta denimo lopar v Katarju vihtela tudi Novak Đoković in Rafael Nadal. Doha je vsako leto v koledarju motociklističnega SP. Pred kratkim je gostila tudi SP v plavanju v kratkih bazenih, leta 2019 bo v katarski prestolnici atletsko SP. V naslednjih dneh pa bodo v katarski prestolnici spremljali tudi prvo tekmovanje v športih z žogo najvišje ravni.

Rokometno SP bo svojevrstna generalka za SP v nogometu, ki naj bi stalo 130 milijard evrov. Katarski prireditelji pa že pogledujejo naprej. Razmišljajo o svetovnem prvenstvu v košarki 2019 ali 2023, še tretjič zapored naj bi kandidirali tudi za olimpijske igre leta 2024 ...

Na pomisleke zaradi vročine v času dogajanja Katarci odgovarjajo s svojimi aduti, ki niso zgolj denarni. Ob najsodobnejših (klimatiziranih) objektih in splošnem blagostanju ne gre zanemariti niti majhnih razdalj med razkošnimi namestitvami, vadbenimi centri in tekmovalnimi prizorišči. Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev v rokometu se bo namreč zgodilo, da bodo vse tekme odigrane v enem mestu, in sicer v treh dvoranah.

ASO


Najbolj brano