Denar je, denarja ni

Včeraj zvečer še ni bilo povsem jasno, kakšna bo usoda nogometnega kluba Parma, s tem pa posredno tudi novogoriškega nogometnega prvoligaša. Po zagotovilih predsednika kluba je denar iz Slovenije prispel.

Giampietro Manenti: čudežni rešitelj ali ...
Giampietro Manenti: čudežni rešitelj ali ... 

PARMA > Damiano Tommasi, predsednik stanovskega združenja italijanskih nogometašev, se je po še enem dnevu pričakovanja razpleta agonije Parme FC in napol uradnih novic zvečer sestal z nogometaši zadnjeuvrščene ekipe italijanskega prvenstva v A ligi. Ti so tisti, ki v končni fazi odločajo, ali bo Parma zrela za stečaj. Kapetan Alessandro Lucarelli je sinoči dejal, da so - z ustrezno garancijo - nogometaši pripravljeni počakati še kak dan.

Po dostopnih podatkih je sicer klub dolžan skupaj 97 milijonov evrov, po nekaterih celo 130 milijonov. Tudi če drži prvi znesek, je to že tak dolg, ki ga je skoraj nemogoče poplačati. Mnogi poznavalci razmere in dogajanje opisujejo kot groteskno. Že v ponedeljek je novi predsednik Giampitero Manenti ves dan napovedoval prihod nakazila na Parmin račun, potem pa zvečer dejal, da je za birokratska opravila potreben čas.

Včeraj dopoldne je pripravljalni center ekipe, pred katerim dežurajo številne TV ekipe, obiskal sodni izvršitelj in za približno 1000.000 evrov neplačanih prispevkov odpeljal tri kombije in eno osebno vozilo. Popoldne je 10-odstotni delničar Energy T.I. Group, ki je bil nekaj mesecev tudi pokrovitelj ND Gorica, vložil zahtevo za prisilno upravo kluba, saj je po njihovem mnenju vodenje kluba kaotično in nezakonito. Poudarjajo, da so ob vstopu v lastništvo vedeli, da je dolga za 50 milijonov evrov, od kod se je nabral še za približno dvakrat toliko, pa jim ni znano.

Ko so novinarji dopoldne iskali novega predsednika, so jim pojasnili, da je odšel v Novo Gorico, od koder naj bi prek ene od slovenskih bank dokončno uredil prenos na račun pri banki Banca Monte dei Paschi: po enih podatkih gre za 15, po drugih za 33 milijonov evrov za poplačilo najnujnejših dolgov. Ni sicer jasno, zakaj bi moral v Slovenijo in od tam nadzirati izplačilo: ko je nalog dan, ga banka, če je denarja dovolj in so izpolnjene vse potrebne zahteve, izvrši. Sicer pa je že v ponedeljek trdil, da je nakazilo izvršeno ... Manenti je potem včeraj popoldne sporočil, da so denar dobili, toda na računih nogometašev ga še ni bilo. Bi pa bilo najbrž zelo zanimivo izvedeti, odkod je prišlo toliko denarja in kdo v resnici stoji za novim predsednikom, čigar slovensko podjetje ima borih 7500 evrov kapitala in (vsaj leta 2013) nič prometa iz poslovanja.

RM


Najbolj brano