Delo z mladimi in selitev igrišča

Le redko se zgodi, da na čelno klubsko funkcijo člani ustoličijo mladeniča, ki se aktivno in poklicno ukvarja z nogometom. To se je prejšnji mesec zgodilo na skupščini Nogometnega kluba Jadran.

Davor Škerjanc, predsednik 
NK Jadran: “Jadran je moj 
matični klub, torej hočem 
nekaj vrniti okolju. Mladim 
želim skozi nogomet  
predstaviti tudi zdrav način 
življenja.”
Davor Škerjanc, predsednik NK Jadran: “Jadran je moj matični klub, torej hočem nekaj vrniti okolju. Mladim želim skozi nogomet predstaviti tudi zdrav način življenja.” 

HRPELJE-KOZINA > Tukajšnji nogometni klub šteje častitljivih 90 let, vendar prisega na mladost. Za predsednika so prejšnji mesec za naslednja štiri leta izvolili 29-letnega Davorja Škerjanca, trenutno člana FC Luka Koper, ki se v prostem času ukvarja z zagonom nogometa v Brkinih in na Krasu, kjer so v zlatih časih spremljali tudi tekme druge slovenske lige.

> Kakšen načrt dela ste pripravili?

“Predvsem je bilo najprej treba pogledati aktualno stanje, saj je v zadnjem času klub zaznamovala kriza vodenja. Z novim upravnim odborom si zastavljamo naloge in dela, ki jih moramo urediti. Prioriteta je delo z mladimi ter ustvarjanje kakovostnih igralcev, morda treh, štirih na leto, ki bi kandidirali za igranje tudi v bližnjih prvoligaših. Pomembno je, da ohranimo člansko ekipo in stabilen klub. Nogomet ima tu tradicijo, je pa okolje zaspalo in naša naloga je, da ga nogometno zbudimo.”

Davor Škerjanc se sicer pripravlja na dokončanje študija športnega marketinga na Danskem. S sindikatom SPINS sodeluje pri projektu Moraš biti poučen, da boš sam poučeval, kar bo osnova za njegovo diplomsko nalogo.

> Ste dolgo razmišljali o ponudbi za predsedniško mesto?

“Prav veliko se nisem obotavljal. V prihodnje se vidim v podobnem organizacijskem delu v športu, mladim želim pomagati z izkušnjami in znanjem. Jadran je moj matični klub, torej hočem nekaj vrniti okolju. Mladim želim skozi nogomet predstaviti tudi zdrav način življenja.”

> Mar aktivno igranje nogometa ni pri tem prevelika ovira?

“Ne, svojim poklicnim nalogam se posvetiš recimo pet ur na dan, nekaj še narediš sam zase. Temu se seveda ne bom prikrajšal. Potem pa si nekateri krajšajo čas na kavicah ali z igranjem računalniških igric. Jaz poskušam pomagati drugim.”

> Občina Hrpelje-Kozina ima veliko oddaljenih naselij, kar je povezano s težavami pri prevozih otrok, pa tudi stadion je kar oddaljen od središča kraja. Kako se boste tega lotili?

“To je res. V občini je le približno 4200 prebivalcev, gre torej za majhen okoliš. Zato je morda celo naš največji izziv ta, da bi pri OŠ v Hrpeljah zaokrožili športni center in tam zgradili nogometni objekt. To bi nam izjemno olajšalo delo.”

> Pa je v teh časih to sploh izvedljivo?

“Nekoč je bila zamisel že pred izvedbo, pa je propadla. Toda ideja je ostala. Igrišče v Krvavem Potoku je res odmaknjeno, zato nam je še teže privabiti fante. Obenem je zemljišče v lasti agrarne skupnosti, kar terja še dodatno energijo za usklajevanje.”

> So dozoreli časi za tesnejše sodelovanje z bližnjimi klubi, recimo Divačo in Sežano?

“Čas je vse prisilil v združevanje moči. Z Divačo sodelujemo, imamo skupne selekcije in zelo kakovostno skupno ekipo U-15. S Sežano bi morali navezati tesnejše stike, čeprav tam že imamo igralce v kadetski in mladinski selekciji, ki jih naš klub nima.”

> Za Hrpelje je vedno veljalo, da je bolj rokometni kraj ...

“Ja, vedno je bila ta razdvojenost med obema športoma, ampak v tem ne vidim težav. Dobro je, da se otroci na začetku ukvarjajo z obema športoma in se gibalno razvijajo. Razmišljati moramo, da vsi delujemo v dobro mladih in športa.”

> Kdaj bo Jadran spet zrel za kakovostni preskok iz primorske lige?

“Morda čez nekaj let. Trenutno nam primanjkuje igralcev in denarja, nerealno je, da bi plačevali igralce od drugod. V takšnih okoliščinah je bolje igrati v primorski ligi z domačimi fanti.”

ROK MAVER


Najbolj brano