Delajo, kot da težav ni

Pomen klubov iz nekdanje skupne države je v naših krajih v zadnjih dveh desetletjih že nekoliko zbledel, so pa imena velikanov jugoslovanskega nogometa še vedno magnet.

 Crvena zvezda je lani po osmih letih znova osvojila državni naslov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Crvena zvezda je lani po osmih letih znova osvojila državni naslov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Današnja mladež se pretežno istoveti z Ronaldom, Messijem, Barcelono, Realom, Juventusom, Milanom in drugimi velikani evropskega klubskega nogometa. Starejše in predvsem priseljence iz območij bivše SFRJ pa še privlačijo tudi velika klubska imena bivše skupne države. Težko bi sicer našli (z izjemo pravih navijačev teh klubov) povprečne spremljevalce športnega dogajanja, ki bi znali našteti vsaj nekaj imen nogometašev, ki v teh časih oblačijo dres teh klubov. To velja tudi za aktualnega srbskega prvaka Crveno zvezdo. Beograjčani se drugo zimo zapored mudijo v slovenski Istri na delu zimskih priprav. Na igrišču atletskega stadiona Beograjčani vadijo dvakrat dnevno, odigrali so prijateljsko tekmo s Tolminom (3:0), na Bonifiki so igrali z lokalnim drugoligašem iz Ankarana, jutri, sklepni dan priprav, pa jih na osrednjem igrišču na Bonifiki čaka še domači prvoligaš Luka Koper.

Crvena zvezda je lani po osmih letih znova osvojila državni naslov, 26. v zgodovini kluba, ki je nastal leta 1945. V svojih vitrinah sta najprestižnejša pokala iz leta 1991, ko je osvojila evropski klubski naslov (zdaj liga prvakov) in medcelinski pokal.

Njihovo lansko gostovanje je bilo tudi pravi medijski hit, saj je moštvo vodil nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović, ki je v ekipi imel še Nejca Pečnika, prav v Kopru se mu je med pripravami pridružil še Dejan Kelhar. Nekaj slovenskega pridiha je tudi letos. Predvsem zato, ker je pred kratkim v zvezdo iz Domžal prestopil Joshua Parker, na tekmi s Tolminom podajalec za tretji gol Beograjčanov.

Sicer pa je razlog za slovo slovenske enklave iz kluba, ki je maja postal srbski prvak, v prvi vrsti finančnega značaja. Dolg kluba se je v letu dni povzpel na 52 milijonov evrov, junija jih je Uefa zaradi kršenja finančnega fair playa izločila iz evropskih tekmovanj. To pa še ni vse, saj morajo Beograjčani do 31. marca izplačati 12 milijonov bivšim igralcem in trenerjem (tožila sta jih tudi Stojanović in Robert Prosinečki). V nasprotnem se jim med drugim lahko zgodi tudi dveletna prepoved prestopov igralcev. Minus naj bi reševali s prodajo igralcev, a zanimanja zanje je malo, pa še vsi vedo, da je klub v težavah in da nujno potrebuje denar.

A kljub temu se v Crveni zvezdi obnašajo, kot da nimajo težav. Niso se odrekli pripravam v tujini (koprske plačujejo Terme Čatež) in Antalyji. V srbskem prvenstvu so do premora “pridelali” šest točk zaostanka za mestnim tekmecem Partizanom.

ROK MAVER


Najbolj brano