Davčna vzame trikrat

Ko sta Jurij Tepeš in Peter Prevc prišla domov z novoletne turneje, ju je v poštnih nabiralnikih čakala modra kuverta s “čestitko” finančne uprave in zahtevo po doplačilu davkov.

Nagrade skakalcev so kamen spotike za slovenske dacarje: 
Jurij Tepeš (levo) in Peter Prevc. Foto: Primož Lovrič
Nagrade skakalcev so kamen spotike za slovenske dacarje: Jurij Tepeš (levo) in Peter Prevc. Foto: Primož Lovrič

KULM - BAD MITTERNDORF >Zakon je zakon, davke je treba plačati. Vendar pa ima vse svojo mejo. Davek najprej plačaš v državah, kjer osvojiš nagrado, v Sloveniji doplačaš razliko - če je davek v tujini nižji kot pri nas, nato pa so na vse to dodali še zahtevo za plačilo dohodnine. Od tistih zneskov, ki so javno objavljeni, so dejanski prejemki več kot prepolovljeni. Te nejasnosti pri obračunih moramo razrešiti z olimpijskim komitejem in ministrstvom za šport. Nemogoče je, da moraš na znesek nagrade plačati še tretji davek, dohodnino. Če vrhunski športniki ne zaslužijo, da imajo nekaj od tega, kar si prislužijo v tujini, potem je to res žalostno,” je včeraj popoldne dejal predsednik odbora za skoke Ljubo Jasnič. “Fantje so morali v začetku tedna na vrat na nos izpolnjevati dodatne obrazce in doplačati dajatve. Pred pomembnimi tekmami je to zelo obremenjujoče,” se je hudoval Jasnič.

Smučarska zveza bo podrobnejše informacije predstavila na ponedeljkovi tiskovni konferenci. Doslej sicer o podobnih težavah z dodatno obdavčitvijo ni bilo slišati. Je tokrat šlo za svojstveno razlago zakonodaje katerega od davčnih uradnikov? Slovenska davčna zakonodaja ni naklonjena ne športnikom ne tistim, ki v šport vlagajo.

Za ponazoritev vzemimo Petra Prevca. Če bi v Nemčiji zaslužil 100.000 evrov kot nagrado na tekmah (približno toliko jih je že v tej sezoni), bi tam plačal davek na nagrade in s tem bi bila zanj zgodba končana. Pri nas mora (vsaj po odločbi, ki jo je dobil) plačati še dvakrat, za nameček pa je tudi uvrščen v najvišji dohodninski razred. RM


Najbolj brano