Darja Črnko edina ženska serviserka smuči na elitni ravni

Po nastopu na tekmi ima veliko smučarjev željo po pogovoru s svojimi starši. Za Ilko Štuhec je to še bolj preprosto, saj lahko svojo mamo poišče kar v kletnih prostorih, prikolici oziroma kjerkoli so pač prostori smučarskih serviserjev.

Darja Črnko, mama Ilke Štuhec (na fotografiji), je edina ženska, ki se ukvarja s pripravo smuči na elitni ravni.  Foto: Nebojsa Tejic
Darja Črnko, mama Ilke Štuhec (na fotografiji), je edina ženska, ki se ukvarja s pripravo smuči na elitni ravni.  Foto: Nebojsa Tejic

VAIL > Darja Črnko, mama Ilke Štuhec, je edina ženska, ki se ukvarja s pripravo smuči na elitni ravni. Delo smučarskega tehnika v javnosti ni toliko opevano, vendar veliko pripomore k dobremu smučanju. Včasih dobro pripravljene smuči celo odločajo, kdo bo v cilj prismučal prvi in kdo zadnji.

Serviserko smuči je posla priučil njen oče, sama pa je med moško družbo tehnikov prinesla nekaj novega in svežega. “Servisiranje smuči je moški svet, toda jaz prispevam žensko noto. To je v mojih rokah, kot gojenje rož,” je za New York Times povedala mama Štuhčeve.

Delo serviserja ni hvaležno, saj se njihove delovne rutine ponavadi odvijajo od pete ure popoldne pa vse do polnoči. Med treningi svojim smučarjem vsako jutro pred vožnjo smuči spet pripravijo.

Vsak izmed tehnikov meni, da ima razvito posebno formulo, ki njihovim smučarjem ponuja najbolje pripravljene smuči. Delovne površine so sicer ena ob drugi, vendar so zasebne in velikokrat zaprte z vseh strani in brez oken iz strahu pred krajo skrivnostnega preparata.

Črnkova je delo serviserke smuči začela leta 2009, ko se je Štuhčeva odločila za bolj samostojno kariero v smučanju. Njena mama takrat ni prevzela samo dela serviserke. Postala je tudi hčerkina trenerka, fizioterapevtka, voznica in potovalna agentka.

Prva serviserka je dejala, da so jo tehniki sprva gledali postrani, vendar so jo po prvi boljši uvrstitvi Štuhčeve leta 2009 (uvrstila se je med prvih 10) z veseljem sprejeli medse. “Sem ženska, vendar sem očitno vedela, kaj delam,” je dodala Črnkova.

Po dolgih šestih letih je delovni prostor prve serviserke smuči na elitni ravni nenehoma napolnjen s kolegi, ki pridejo na pogovor o zapiskih in opažanjih na tekmi. Velikokrat govorijo tudi o vremenu, ki je zanje še kako pomembno. Vendar pa svoje skrivne formule pri pripravi smuči držijo zase.

STA


Najbolj brano