Daniel Ricciardo zmagal na Hungaroringu

Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull) je zmagovalec enajste dirke sezone svetovnega prvenstva formule 1. Na današnji dirki za VN Madžarske v Budimpešti je drugo mesto osvojil Španec Fernando Alonso (Ferrari), tretje pa Britanec Lewis Hamilton (Mercedes). V skupni razvrstitvi je prvo mesto zadržal danes četrtouvrščeni Nemec Nico Rosberg (Mercedes).

Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull) je zmagovalec enajste dirke sezone svetovnega prvenstva formule 1
Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull) je zmagovalec enajste dirke sezone svetovnega prvenstva formule 1 

BUDIMPEŠTA > Dirka se je na delno mokri stezi začela spektakularno, v kvalifikacijah najhitrejši Rosberg je ubranil prvo startno mesto, drugouvrščeni Sebastain Vettel pa je izgubil kar dve mesti, potem ko sta ga prehitela Finec Valtteri Bottas in Alonso. A štirikratni svetovni prvak se ni vdal, že do do konca prvega kroga je prehitel Alonsa.

Prvo polovico dirke na Hungaroringu so zaznamovale številne nesreče, varnostni avto je bil neprestano na stezi zavoljo trkov Šveda Marcusa Ericssona, Francoza Romaina Grosjeana in Mehičana Sergia Pereza, vsi ti "zastoji" pa so zaradi pogostih obiskov dirkačev v boksu, ki so iskali najbolj primerne pnevmatike za zahtevne razmere na stezi, tudi pošteno premešali vrstni red.

V teh "kaotičnih" okoliščinah se je v prvi polovici dirke najbolje znašel Ricciardo, za njim pa so bili Felipe Massa ter osmoljenec kvalifikacij Hamilton, ki je blestel na prostih treningih, na kvalifikacijskem treningu pa mu je eksplodiral motor, tako da je dirko v predmestju Budimpešte začel iz boksa, nato pa s preudarno vožnjo pridobil kar 19 mest.

V bolj "tekoči" drugi polovici dirke je bil Ricciardo v vodstvu vse do 55. kroga, ko je opravil zamenjavo pnevmatik. V končnici dirke se je spustil v odprt lov za vodilnim Alonsom in drugouvrščenim Hamiltonom in ju hitro dohitel. Štiri kroge pred koncem je z vratolomnim prehitevanjem najprej prehitel Hamiltona, krog kasneje pa še Alonsa ter zasluženo zmagal na Hungaroringu in dosegel svojo drugo zmago v tej sezoni. Petindvajsetletni Avstralec je bil najhitrejši tudi na letošnji dirki za VN Kanade.

Po današnji preizkušnji na Madžarskem bo napočil daljši poletni premor, 12. dirka v sezoni pa bo 24. avgusta, ko bo na sporedu VN Belgije v Spa-Francorchampsu.

STA


Najbolj brano