Danes kvalifikacije, za medalje konec tedna

S svečano otvoritvijo in uradnim treningom se je v Areni Bonifika včeraj začelo 15. evropsko prvenstvo v dvoranskem lokostrelstvu. Danes bodo na sporedu kvalifikacije, najzanimivejši boji za medalje pa bodo v petek in soboto. Nastopilo bo 257 lokostrelcev iz 36 držav.

Pred dvorano Bonifika se te dni zbirajo športniki z za dvoranski šport razmeroma nenavadno opremo. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Pred dvorano Bonifika se te dni zbirajo športniki z za dvoranski šport razmeroma nenavadno opremo. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Prvenstvo so odprli podpredsednik evropske lokostrelske zveze Hakan Cakiroglu, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, koprski župan Boris Popovič in predsednik Lokostrelske zveze Slovenije Leon Uratnik. Slednji je poudaril, da 15. evropsko prvenstvo v dvoranskem lokostrelstvu ni prvo tovrstno mednarodno tekmovanje, ki ga gosti Slovenija, je pa nedvomno največje in najpomembnejše doslej. Zato se bodo organizatorji še posebej potrudili, da bodo zadovoljili tako tekmovalce in njihove spremljevalce kot tudi gledalce.

“Lokostrelstvo sicer ne spremlja veliko gledalcev; na tribunah so predvsem prijatelji in znanci tekmovalcev ali tisti, ki so se nekoč ukvarjali s tem športom,” priznava član organizacijskega odbora Franci Cevzar. “Zato moramo ljudem najprej približati lokostrelstvo, da bodo sploh vedeli, kaj se dogaja na parketu. To še posebej velja za kvalifikacije, ko je na strelni liniji veliko tekmovalcev, ki vsi hkrati streljajo v tarče.”

Domači aduti

Lokostrelke in lokostrelci se bodo v Kopru borili za 14 kompletov medalj v članski in mladinski kategoriji. Tekmovali bodo s sestavljenim in ukrivljenim ali olimpijskim lokom. Streljali bodo z razdalje 18 metrov. Ker je center tarče s te razdalje s prostim očesom komajda viden, so se organizatorji potrudili in v dvorano namestili dva velika zaslona, kar bo olajšalo spremljanje dvobojev gledalcem, ki morajo biti vedno za hrbti tekmovalcev.

Slovenska reprezentanca na EP šteje 16 članov. “Napovedovanje medalj in vrhunskih rezultatov je zelo nehvaležno, čeprav priznavamo, da smo pred prvenstvom optimistično razpoloženi, saj so naši tekmovalci v dobri formi,” zagotavlja Cevzar.

Največja favoritka za medaljo med Slovenkami je Toja Černe, aktualna svetovna prvakinja v poljskem lokostrelstvu, ki bo tekmovala s sestavljenim lokom. Visoko kotira tudi slovenska moška reprezentanca v ekipnem tekmovanju.

Čeprav je Arena Bonifika s sosednjo osnovnošolsko dvorano idealno prizorišče za izvedbo EP, pa je 325 udeležencev prvenstva - poleg tekmovalcev še 68 spremljevalcev - nastanjenih v Portorožu, natančneje v hotelih Bernardin. V Kopru namreč ni dovolj velikega hotela z najmanj tremi ali še bolje s štirimi zvezdicami (kar je standard evropske lokostrelske zveze), kjer bi organizatorji lahko namestili vse udeležence prvenstva skupaj. Če pa bi bili lokostrelci nastanjeni v različnih hotelih, bi bilo zelo težko organizirati avtobusne prevoze in vso ostalo logistiko, poudarjajo organizatorji prvenstva.

Danes kvalifikacije

Danes bodo od 9. do 20. ure v Areni Bonifika potekale kvalifikacije. Vsak tekmovalec bo izstrelil 60 puščic, kar mu bo vzelo približno dve uri in pol. Strel v center šteje deset točk; najvišji možni rezultat je torej 600 točk. Prav ta popolni rezultat je na januarski tekmi svetovnega pokala dosegel Nizozemec Mike Schloesser, ki bo tudi tekmoval v Kopru.

V naslednji krog, ko se začnejo boji na izpadanje, se bo uvrstilo po 32 tekmovalcev v vsaki kategoriji. Rezultat v kvalifikacijah je pomemben, saj v bojih na izpadanje prvi tekmuje z zadnjim, drugi s predzadnjim itd.

Jutri bodo v Areni Bonifika na sporedu četrtfinalni in polfinalni dvoboji, v petek pa ekipno tekmovanje.

ALJA TASI


Najbolj brano