Danes in jutri pokal Ajdovščine

Potem ko je zelena zima odložila začetek sezone domačih tekem primorskih alpskih smučarjev kar za tri tedne, je sedaj stekla s polno paro. Danes in jutri bo pokal Ajdovščine v Cerknem.

Takšen vrvež bo na progi Lom v Cerknem tudi danes in jutri, 
ko bo tam FIS pokal Ajdovščine.  Foto: Bd - Boris Drešček
Takšen vrvež bo na progi Lom v Cerknem tudi danes in jutri, ko bo tam FIS pokal Ajdovščine.  Foto: Bd - Boris Drešček

CERKNO > Tudi v zadnjih dneh start ni bil v skladu s pričakovanji, saj sta se morala slaloma za slovenski pokal, ki jih je nameraval SK Dol iz Ajdovščine pripraviti v Cerknem, preseliti na Krvavec, vendar pa se ajdovski klubski delavci in cerkljanski žičničarji niso vdali. Včeraj popoldne so ob nizkih temperaturah in polnem delovanju snežnih topov dobili boj z naravo in končno ujeli s koledarjem predvidena tekmovanja.

Kot je včeraj potrdil trener SK Dol Tomaž Bizjak, bo Cerkno danes in jutri na progi Lom s pričetkom ob 10. uri gostilo mednarodna FIS veleslaloma za mlade smučarje - tako ženske kot moške. Nova priložnost, da se Primorci dokažejo pred domačim občinstvom, pa bo v Cerknem že v četrtek in petek, ko bosta tam FIS slaloma za pokal Škofje Loke.

Ajdovci bi sicer morali v Cerknem doslej gostiti tudi tekmi otroškega primorsko - notranjskega pokala, vendar do nedavnega ni bilo mogoče narediti dovolj tehničnega snega. Tako so odpadle že tri od letos desetih načrtovanih preizkušenj tega pokala. Primorsko-notranjski pokal se bo nadaljeval 30. januarja, že teden prej pa se bo v furlanskem Forni di Sopra začel čezmejni primorski pokal.

Na Krvavcu so se sicer v soboto in nedeljo v slalomu slovenskega pokala pomerili smučarji kategorij U-14 in U-16. V starejši kategoriji sta bila najhitrejša Korošica Neja Dvornik in Radovljičan Borut Božič. V obeh kategorijah so bili tik pod vrhom člani SD Postojna. V U-16 je peto mesto zasedel Matevž Govekar, med vrstnicami pa je bila sedma Kaja Gerželj. Med mlajšimi je z drugim mestom zablestela Urša Poženel Vilhar. Zmagala je Anja Oplotnik (Unior Celje).

Te dni postopno teče tudi zasneževanje deskarskega poligona cerkljanskega kluba Mungo. Prvi snežni objekti naj bi bili pripravljeni do konca tedna, po tem pa bo Cerkno končno gostilo treninge, tečaje in februarja tudi tekmo slovenskega deskarskega pokala za mlade.

In kaj lahko Primorci pričakujemo na cerkljanski FIS turneji mladih?

Gotovo kakšno uvrstitev med 30 najboljših, morda pa še kaj boljšega. V letošnji sezoni so primorski smučarji na tujem že nekajkrat opozorili nase. Pri gostiteljih, SK Dol, je med mladimi (prvi mož Štefan Hadalin že tekmuje v evropskem in svetovnem pokalo) obetaven ženski del. Kristina Fon letos kot prvi dosežek beleži 12. mesto na mednarodnem slalomu v italijanskem Bormiu. Andreja Slokar je bila trinajsta v veleslalomu v avstrijskem Reiteralmu. Enak dosežek beleži Maja Bernard iz bližnjega Leoganga.

Najmočnejšo primorsko ekipo med mladimi, ki se borijo na mednarodnih tekmah, ima ta čas SD Postojna. Žaklina Jurković je na nedavnem slalomu na Sljemenu osvojila celo drugo mesto. Krištof Fabjan je bil deseti na veleslalomu v Leogangu, Matevž Rupnik pa mesto slabši v slalomu v Geilu.

Iz postojnske smučarske šole izhajata še sedanja člana ljubljanskega Novinarja Živa Otoničar in Jani Kavčič. Otoničarjeva je bila četrta na veleslalomu v norveškem Hemsedalu, Kavčič pa je vrhunec skandinavske turneje dočakal s šestim mestom v slalomu v Geilu.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano