1800 navijačev na koprski Bonifiki (foto)

Dvoboj istrskih prvoligašev je postregel z zanimivo predstavo, v kateri so se gladke zmage veselili Koprčani. Izolski rokometaši niso razočarali, saj so se borili po svojih močeh, vendar so morali priznati očitno premoč nasprotnikov. Koprčani so jih gladko ugnali z 29:19.

Nino Grzentič (z žogo) je bil med najaktivnejšimi akterji 
sobotnega istrskega derbija. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nino Grzentič (z žogo) je bil med najaktivnejšimi akterji sobotnega istrskega derbija. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Gostje so prestižni sosedski obračun začeli dobro in po štirih minutah igre povedli z 2:1, kar je bilo njihovo prvo in zadnje vodstvo na tekmi. Takoj je sledil prepričljiv odgovor koprske ekipe, ki je z delnim izidom 5:0 do dvanajste minute prešla v občutno vodstvo. Razlika se je potem ustalila. Ob odhodu na daljši odmor je bilo 14:9, kar je bilo tudi pričakovano, saj rokometaši izolskega prvoligaša v tej sezoni težko zabijejo deset ali več zadetkov v enem polčasu.

Koper 2013 : Istrabenz plini Izola 29:19 (14:9)
Arena Bonifika, gledalcev 1800, sodnici Crnojević in Kostecki-Radić. Koper 2013: Vončina, Vran, Dolenc, Grzenzić 6, Vlah 3, Matjaševič, Gašperšič, S. Jovčić 1, Moljk, Gorela 1, Rapotec 1, Smolnik 4, Sokolič 9, Planinc 3, Bratkovič 1. Trener: Zoran Jovičić. Istrabenz plini Izola: Gregorič, Puhanič, Logar, Jurič 4, Stopar 4, Božič 3, Beganovič 1, Selišnik, Čolić, Žgavec 1, Vukovič 2, Korošec, Poberaj 3, Radojevič 1, Konig 1, Smej. Trener: Peter Pucelj. Izključitve: Koper 8, Izola 8 minut; 7-m: Koper 2 (2), Izola 5 (2).

Ko je v uvodu drugega dela Koper še povišal naskok in v 39. minuti povedel z 19:11, se je zdelo, da je tekma že odločena. Vendar pa so preobrati sestavni del rokometne igre. Ko so se gostje z osmih golov zaostanka naenkrat približali na vsega štiri, je koprski trener vzel minuto odmora. Odločitev je bila prava, rumeno-modri so spet zaigrali na vso moč in v 52. minuti je bilo spet osem golov razlike. Tako je bila tudi končnica tekme mirna.

“Ne glede na položaj Izole na lestvici smo vedeli, da tekmecev ne smemo podcenjevati. Proti nam imajo drugačen pristop kot proti drugim ekipam. Dobro smo se pripravili in na koncu tudi zasluženo zmagali,” je povedal rokometaš RD Koper 2013 Nino Grzentič.

“Igrali smo kar dobro. Dogovorili smo se za čvrsto obrambo. Morda bi jih morali prijeti še malce bolj in tudi bolj pritisniti na njihove zunanje položaje. V naši ekipi je bilo tokrat pet kadetov,” je pojasnil mladi Domen Stopar iz RD Istrabenz plini Izola.

Pravico na derbiju sta zelo dobro delili hrvaški sodnici Helena Crnojević in Emina Kostecki-Radić, ki po sporu z matično zvezo že drugo sezono sodita v Sloveniji. Domača navijaška skupina Dvanajsti Kopra je kljub močnemu nalivu poskrbela za pirotehnični prihod do Arene Bonifika, potem pa tudi primerno obeležila petnajsto obletnico obstoja.

Kljub temu, da so izolski Ribari napovedali izostanek, se jih je v dvorani le zbralo približno 40, ki so glasno podpirali svojo ekipo. En izmed njih je poskrbel tudi za manjši incident, a brez (pre)razgretih strasti na sosedskih derbijih očitno ne gre. V koprski Bonifiki se je skupaj zbralo približno 1800 navijačev.

Zoran Jovičić, trener RD Koper 2013

Derbi je le derbi. Že v zraku smo ga čutili, zato smo bili tudi malce pod pritiskom. V prvem polčasu smo naredili nekaj tehničnih napak, samo vprašanje časa pa je bilo, kdaj bomo ušli na višjo razliko. Sredi drugega polčasa smo potrebovali prekinitev, da po nekaj napakah ne zaidemo v nove. Odgovor je bil pozitiven, takoj smo spet potegnili naprej in zasluženo zmagali. V nedeljo nas v gosteh čaka vodilna Ribnica, kar bo za nas gotovo težja tekma od danešnje. Vodilna ekipa je favorit, mi pa gremo tekmovat in poskušat zmagati.”

Peter Pucelj, trener RD Istrabenz plini Izola

Koper je upravičil vlogo favorita, a sem tudi jaz zadovoljen, ker so naši mlajši rokometaši spet dobili lepo priložnost za nabiranje izkušenj. Naše slabosti so predvsem v napadu in pri vračanju v obrambo. Glede napada se že vidi, da nam gre bolje, da žoga tudi lepo steče. Za vračanje pa bo potrebno še malce več volje. Obstanek je misija nemogoče, sedaj pa je naša naloga predvsem uveljaviti mlade. Zagotovo bi nam prišel zelo prav zunanji desni levoroki igralec. Mislim, da se stvari vseeno počasi le pomikajo na bolje.”

SANDI JERMAN


Najbolj brano