Cvet primorskega športa v Izoli

Med tistimi dogodki, ki si jih bomo od odhajajočega leta 2015 najbolj zapomnili, imajo posebno mesto številni športni dogodki in uspehi, pri katerih so imeli glavno (ali pa vsaj pomembno) vlogo tudi primorski športniki.

V ajdovski dvorani Police so  podelili priznanja najboljšim 
primorskim športnikom za leto 1978: z leve Branko Jelen 
(predsednik Atletskega kluba Nova Gorica), skakalka v višino 
Lidija Benedetič (kasneje poročena Lapajne) in kajakaš 
Silvan Poberaj. Izbor smo takrat obnovili po nekajletnem 
zatišju in traja še danes.  Foto: Arhiv Pn
V ajdovski dvorani Police so podelili priznanja najboljšim primorskim športnikom za leto 1978: z leve Branko Jelen (predsednik Atletskega kluba Nova Gorica), skakalka v višino Lidija Benedetič (kasneje poročena Lapajne) in kajakaš Silvan Poberaj. Izbor smo takrat obnovili po nekajletnem zatišju in traja še danes.  Foto: Arhiv Pn

KOPER > V teh zahtevnih časih se zdi, da so edini pravi povezovalni element športni uspehi, ki jih, četudi športnikom rožice že davno ne cvetijo več, ni malo. Kljub stiskam ter pomanjkanju razumevanja in denarja je šport še vedno v zelo dobri kondiciji, ne glede na to, da so nujni sponzorski prispevki iz leta v leto tanjši. Ne nazadnje na uspehe kaže tudi veliko število kandidatov za najboljše primorske športnike, kar komisiji, ki je opravila izbor, zagotovo ni olajšalo določiti nominirance v treh različnih kategorijah. Potrebno je bilo veliko tehtanja pri vrednotenju posameznih dosežkov, pri čemer je eno od osnovnih vodil, ali športna panoga sodi med olimpijske športe.

Nominirance za nagrade predstavljamo straneh tiskane izdaje Primorskih novic, najboljše bodo razglasili drevi v kulturnem domu v Izoli. V primerjavi z lanskim letom je med kandidati polovica novih imen. Devet lanskih (od 18) nominirancev si je tudi letos prislužilo kandidaturo za nagrade, med njimi tudi dva lanska zmagovalca - Luka Božič-Sašo Taljat in Tanja Žakelj. Pri moških so nekateri športniki že trdno zasidrani med najboljšimi, medtem ko je v ženskem izboru polovica novih imen.

Nominiranci za nagrade
Ženske: Marina Cvetanovič (odbojka), Andreja Klepač (tenis), Tina Mrak - Veronika Macarol (jadranje), Špela Ponomarenko-Janić (kajak), Tea Ugrin (gimnastika), Tanja Žakelj (gorsko kolesarstvo).
Moški: Dean Bombač (rokomet), Luka Božič-Sašo Taljat (kanu), Mitja Gasparini (odbojka), Rajko Hrvat (veslanje), Loris Mania' (odbojka), Vasilij Žbogar (jadranje).
Klubi: FC Luka Koper, KMN Oplast Kobarid, RD Koper 2013, OK Salonit, RK Mlinotest, Združena ekipa ŠZ Olympie.

Letošnji izbor je tretjič zapored delo enakopravne delitve glasov športnih novinarjev RTV Koper-Capodistria, Primorskih novic, Primorskega dnevnika, RAI-slovenskih sporedov Deželnega sedeža za FJK ter spletne strani slosport.org. Kandidatov za najboljše je bilo veliko in izbor šesterice je predstavljal zahtevno opravilo. Tudi zato, ker podeljujemo enotne nagrade za vse športnike na obmejnem prostoru. Manjša konkurenca je že nekaj let med športnimi ekipami, kjer se nižanje proračunov precej bolj pozna kot pri posamičnih športih. Lani so v tej kategoriji vidne dosežke beležili zamejski športni klubi, v novi sezoni pa se je trend napredka ustavil. In prav v moštveni konkurenci so na seznamu nominirancev v primerjavi z lanskim letom kar štiri nova imena.

Naključje je hotelo, da se letos, ko je prireditev v Izoli, za vrh borijo kar trije Izolani, pa čeprav v nekdaj ribiškem mestecu ni denarja za večje športne sanje.

Drevi ste v izolski kulturni dom vabljeni vsi ljubitelji športa, prireditev je odprta za javnost. V dvorani vas pričakujejo do 19.45, saj se bo ob 20. uri pričel neposredni prenos na valovih Radia Koper in Radia Trst A, reportažo s prireditve bo pripravila tudi ekipa TV Koper. Prireditev bosta vodila znana medijska voditelja: Radio Koper bo zastopal Iztok Novak Easy, mlajšo sestro televizijo pa voditeljica jutranjega programa Erter Pust. Za glasbene točke bo poskrbel legendarni izolski tekstopisec in glasbenik, v mlajših letih tudi športnik, Drago Mislej - Mef.

ROK MAVER


Najbolj brano