Črni dnevi FC Koper

Preigravanja s poenostavljeno prisilno poravnavo FC Koper je konec. 26. oktobra jo je zapečatilo višje sodišče v Ljubljani, ki je sklep o ustavitvi objavilo včeraj popoldne na spletni strani Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence (Ajpes). V najbolj črni opciji FC Koper grozi tudi stečaj.

Koprčani so se znašli v težavah: kako bodo poravnali več kot 
3,5 milijona evrov dolgov? Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Koprčani so se znašli v težavah: kako bodo poravnali več kot 3,5 milijona evrov dolgov? Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Višje sodišče v Ljubljani je pred prazniki dokončno razveljavilo sklep o poenostavljeni prisilni poravnavi FC Koper (FCK). Tako izhaja iz objave na spletni strani Ajpes.

Sodišče je sledilo pritožbi upnika MM Šport d.o.o., oziroma Milana Mandarića, sicer predsednika NK Olimpija, ki ga zastopa odvetnik Franci Matoz. Ustavilo se je že pri prvi točki pritožbe, da društvo ne sodi med mikropodjetja, za katere velja možnost poenostavljene prisilne poravnave in presodilo v prid Mandarića, zato se z ostalimi pritožnimi razlogi ni več ukvarjalo. Razlika med navadno in poenostavljeno “prisilko” ni nezanemarljiva. V navadni prisilni poravnavi je treba terjatve dokazovati, v poenostavljeni pa ne, čeprav je višje sodišče že v prvi razsodbi koprskemu sodišču dalo napotek, da mora preveriti verodostojnost terjatev. Sporna je bila pogodba z agencijo Swiss sport agency iz Marshalovih otokov in račun za storitve posredovanja igralcev, za katere v Mandarićevem taboru trdijo, da so fiktivne. O tem se višje sodišče niti ni izjasnilo, saj se s tem delom pritožbe ni več ukvarjalo. Bolj kot se je zadeva vlekla, bolj so bili jasni strici iz ozadja agencije iz davčne oaze. Nihče ni bil presenečen, ko se je izkazalo, da sta to nekdanji športni direktor Dušan Petković in menedžer Andy Bara.

Za komentar smo zaprosili tudi predsednika FC Koper Valterja Valenčiča, vendar odgovorov nismo prejeli, prav tako za komentar ni bil dosegljiv odvetnik Franci Matoz.

Koprski načrt, kako prelisičiti Mandarića, je propadel pri tolmačenju zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP), v delu, kdaj se za posamezno pravno osebo šteje, da je obravnavana kot mikropodjetje, ki je lahko edino deležno poenostavljene “prisilke.” V obrazložitvi sklepa je tokrat sodišče nedvoumno zapisalo, da zakon med te subjekte sploh ne šteje društev, a se postopek lahko uporabi tudi zoper društvo, vendar smiselno, pri čemer pa ugotavlja, da v konkretnem primeru FCK ne izpolnjuje najmanj dveh od treh zakonskih zahtev.

Takole so višji sodniki zapisali v sklepu: “V drugem odstavku 55. člena ZGD-1 je določeno, da je mikro družba družba, ki izpolnjuje dve od teh meril: 1.) povprečno število delavcev v poslovnem letu ne presega deset, 2.) višina aktive ne presega 350.000,00 eur in 3.) čisti prihodki od prodaje ne presegajo 700.000,00 eur. V predmetnem postopku pa sodišče prve stopnje ugotavlja, da je višina dolžnikove aktive ob koncu leta 2015 znašala 530.360,00 eur, višina čistih prihodkov od prodaje pa 2,08 milijona eur. Iz povzetih podatkov je očitno, da dolžnik v letu 2015 ni izpolnjeval pogojev za mikro družbo.”

Matoz in Mandarić sta nekaj dni pred derbijem med Koprom in Olimpijo svojemu nekdanjemu zavezniku Borisu Popoviču, ki je veliko stavil na svoj nogometni projekt, zadala hud udarec. Ne gre dvomiti, da so v Mandarićevem taboru takoj vložili nadaljevanje izvršbe (Mandarić kot fizična oseba terja 448.328 evrov, njegovo podjetje MM Šport pa 487.000 evrov), kar pomeni takojšno blokado računov FCK, ki se iz te godlje lahko izvleče le na tri načine. Najmanj verjeten je dogovor z Mandarićem, druga možnost je navadna prisilna poravnava, ki jo je Matoz sicer že vložil septembra, tretja pa stečaj FCK, saj je dolgov za približno 3,5 milijona evrov. ROK MAVER


Najbolj brano