Čopi skočil s čolna

Nekoliko utrujeni po dolgi poti z Danske, a presrečni, so bili v nedeljo zvečer jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol ter njun trener Tomaž Čopi. V Jadralnem klubu Pirat so jih pričakali s šampanjcem in torto, veselje ob osvojitvi naslova evropskih prvakinj pa se je zavleklo pozno v poletno noč.

Tomaž Čopi, Tina Mrak in Veronika Macarol  niso skrivali 
veselja ob velikem uspehu. Foto: Alja Tasi
Tomaž Čopi, Tina Mrak in Veronika Macarol niso skrivali veselja ob velikem uspehu. Foto: Alja Tasi

PORTOROŽ > Športne junake so s šampanjcem in cvetjem (a po novem pravilniku Jadralne zveze Slovenije brez kuverte z denarno nagrado) pričakali Slavko Žbogar, predsednik strokovnega sveta JZS, Matjaž Ukmar, direktor Športnega in mladinskega centra Piran, jadralski kolegi Dušan Puh, Mitja Margon, Teja in Alja Černe ter številni člani Jadralnega kluba Pirat, ki so pripravili priložnostni piknik. Sledila je še obvezna torta, ki je dvignila že tako radostno vzdušje, saj prav nihče ni skrival veselja ob novem velikem uspehu za slovensko jadranje.

Duška si je dal tudi sicer dokaj zadržani trener Tomaž Čopi, ki je na Danskem po prihodu novih evropskih prvakinj v cilj pozabil na svoj čoln. Ta je naprej odplul sam, medtem ko je Čopi skočil na zmagovalno barko in objel svoji varovanki. “Dekleti sta sicer jadrali slabše kot na svetovnem pokalu v Weymouthu, kjer sta bili tretji. Ampak koga to zdaj briga, ko pa imata v žepu zlato medaljo! Pred finalno regato sta vedeli, da se jima ponuja velika priložnost za zmago, kar sta tudi izkoristili,” je nastop novih evropskih prvakinj v razredu 470 ocenil Čopi in dodal, da je bila odločilna taktična izbira, da v finalni regati jadrata bolj na desni in ne na levi strani regatnega polja, kamor so se večinoma usmerile njune konkurentke.

“V zadnjo regato sva šli odločno; želeli sva si te zlate medalje,” priznava Veronika Macarol. “Ko sva prečkali ciljno črto, sva bili neizmerno veseli. Vse garanje je bilo poplačano.”

“To je najin najboljši rezultat doslej,” pravi Tina Mrak. “Vsaka medalja z velikih prvenstev je pomembna, da pri olimpijskem komiteju in jadralni zvezi zadrživa svoj status in tudi zaposlitev v vojski. Če ti uspe obdržati status svetovnega razreda, si štiri leta lahko miren, ker veš, da boš imel zagotovljene kolikor toliko dobre razmere za nadaljnje delo.”

Najboljši slovenski jadralki, ki imata že zagotovljen tudi nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto, zdaj čaka mesec dni treningov in priprav na predolimpijsko regato. V Rio de Janeiro bosta odpotovali v začetku avgusta in se prvič seznanili z razmerami na olimpijskem regatnem polju. Nastop na svetovnem prvenstvu pa ju čaka šele oktobra.

ALJA TASI


Najbolj brano