Serijski zbiralec majic

Alberto Contador je nedvomno najboljši kolesar na velikih etapnih dirkah v zadnjem desetletju. Včeraj je še drugič osvojil Giro, v svoji zakladnici pa ima še dve zmagi na dirki po Franciji in tri na španskem krogu.

Alberto Contador Foto: Wikipedia
Alberto Contador Foto: Wikipedia

SESTRIERE > Skupno jih ima 32-letni Španec torej sedem. Še dve Tour (2010) in Giro (2011) so mu odvzeli zaradi pozitivnega dopinškega testa. Alberto Contador je ob Vincenzu Nibaliju še edini preostali aktivni kolesar, ki je slavil na treh največjih etapnih dirkah. Dve leti mlajši Italijan pa se lahko pohvali s precej manjšim številom lovorik na tritedenskih dirkah. Vuelti (2010) in Giru (2014) je lani dodal še Tour, kjer se letos obeta četveroboj.

Britanec Chris Froome, lanski zmagovalec Gira, Kolumbijec Nairo Quintana in NIbali so se letos osredotočili izključno na dirko po Franciji, Contador pa bo poskušal ponoviti podvig Marca Pantanija iz leta 1998. Pokojnemu gusarju je takrat uspel zmagoviti dvojček Giro-Tour. Če kdo, se zdi, da je prav Contador sposoben ponovitve tega dosežka. Španec ga je tudi napovedal, tako kot je oznanil, da bo po koncu prihodnje sezone zapustil kolesarsko karavano.

Prvi del tekmovalne obljube za leto 2015 je član Tinkoffa tudi izpolnil. Največja nevarnost so bili padci. Lani so ga izločili s Toura, letos na dirki po Italiji niso bili usodni. Giro je v svoj prid odločil v edinem posamičnem kronometru, ko je dotolkel konkurenco na čelu z domačim adutom, 24-letnim Fabiom Arujem, ki je osvojil drugo mesto v skupnem seštevku. Avstralec Richie Porte je imel še pred odločilnimi etapami toliko smole s padci, da je moral izobesiti belo zastavo. Kolumbijec Rigoberto Uran pa je bil daleč od lanske forme, ko je na Giru osvojil drugo mesto.

Contador je potrdil tudi sloves enega najboljših hribolazcev. Od poskočnega Španca smo bili vajeni še bolj blestečih predstav, je pa s pridom izkoristil sleherni slab(ši) dan konkurence. Contador ga je imel v predzadnji etapi na vrhu letošnjega Gira, prelazu Finestre, ki z osemkilometrskim neasfaltiranim odsekom predstavlja dodatno težavnostno stopnjo za kolesarje. V hribih je imel še najmočnejšega izzivalca v rojaku Mikelu Landi, Arujevemu kolegu iz Astane, ki je imela najmočnejše moštvo.

Tričlanska slovenska odprava se tako kot lani z Gira vrača z etapno zmago. Letos je zanjo presenetljivo poskrbel član Lampreja Jan Polanc. Luka Mezgec (Giant), ki je lani dobil zadnje dejanje v Trstu, se je letos moral zadovoljiti z uvrstitvami med deseterico. Včeraj je v zadnji etapi, ki jo je dobil Belgijec Iljo Keisse osvojil šesto mesto. Najvišje pa je segel v 17. etapi, ko je bil tretji. Vidno vlogo je imel tudi Grega Bole (CCC), a mu je v zaključkih etap zmanjkalo moči ali pa ni našel prave kombinacije za vrhunski izid.

Čez dober mesec, 4. julija, se začne Tour de France, na katerem bo predvidoma še šestič zapored pedala vrtel tudi Ajdovec Kristijan Koren (Garmin Cannondale).

ALEŠ SORTA

>


Najbolj brano