Čim prej do obstanka

Trenerju novogoriškega Go Volleya Matjažu Staniču se je po sobotni zmagi s Triglavom odvalil kamen od srca. Povsem domača pomlajena ekipa je dosegla še drugo zaporedno zmago s tekmeci za obstanek.

Matjaž Stanič uspešno vodi Go Volley Foto: Igor Mušič
Matjaž Stanič uspešno vodi Go Volley Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Matjaž Stanič je pri 32 letih poleti prvič kot šef stroke prevzel prvoligaško moštvo novogoriškega Go Volleya. Pričakala sta ga je nižji proračun in prisilna pomladitev s fanti iz domače odbojkarske šole. Ekipi je nekaj časa grozilo celo zadnje mesto.

Zmagi nad neposrednima tekmecema, Mariborom in Triglavom, dajeta upanje, da je moštvo sposobno obstati, pravi Stanič. “Trenutna lestvica ne odraža realnega stanja. Niti mi niti Maribor nismo tako slabi, kot kaže papir. Mladi fantje potrebujejo čas, da odigrajo tri nize konstantno in da jih znajo zaključiti. Posamično kakovost imamo, a je treba vztrajati z agresivnostjo na servisu - tudi za ceno kakšne napake.”

> Po začetni zmagi s Panvito je sledila dolga rezultatska suša. Kje so bile glavne težave?

“Najprej smo imeli težak razpored, po tem pa se je začel ritem sreda - sobota. Ker moramo igrati tudi z mladinci, je to velika težava, posebej na mestu organizatorja igre, kjer izkušenega odbojkarja sploh nimamo. Zaupam 17-letnemu Janiju Godniču, ki bo še rasel. Je talent, o katerem se bo še govorilo, v ekipi pa imamo še nekaj fantov iz generacij letnikov od 1997 do 1999, ki veliko obetajo. V to sem prepričan, saj sem te fante skupaj s Samom Miklavcem kot mlajše dečke pripeljal v odbojko. Največji problem doslej je bil ta, da v ritmu sreda - sobota skoraj ni bilo časa trenirati. Če mladi hodijo iz šol skoraj naravnost na tekme, se njihove napake povečujejo, namesto da bi jih odpravljali. Nabrane izkušnje in nekaj obdobij z manj gostim razporedom pa bodo sčasoma naredili svoje.”

> Sprememba je tudi v starejšem delu ekipe. Zakaj se je vrnil Gregor Sirk?

“Sirka, ki ga sicer zaradi službenih obveznosti dalj časa ni bilo, sem povabil, da se vrne, ker vem kakšne kvalitete ima in kakšnega značaja je. S svojimi izkušnjami lahko pri 31 letih tej ekipi da prav to, kar trenutno potrebuje - stabilnost na sprejemu in v obrambi nasploh ter mirnost v kritičnih trenutkih.”

> Go Volley je navajen igrati v skupini za prvaka. Ali je to letos dosegljivo?

“O tem je še prezgodaj govoriti. Najprej je treba razmišljati o vsaki osvojeni točki, nizu in tekmi ter si tako čim prej nabrati točke za varen obstanek. Če bomo in ko bomo prišli tako daleč, bomo lahko razmišljali naprej.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano