Ciljev ne bo zmanjkalo

Primorska kajakašica Anja Osterman je po tekmovalnem premoru Špele Ponomarenko Janić v pretekli sezoni prevzela vodilno vlogo v slovenski reprezentanci v sprintu na mirnih vodah.

Anja Osterman najboljša slovenska tekmovalka v letu 2014 po izboru Kajakaške zveze Slovenije. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije
Anja Osterman najboljša slovenska tekmovalka v letu 2014 po izboru Kajakaške zveze Slovenije. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije

TOLMIN > Članica KKK Adria je bila na zaključni prireditvi Kajakaške zveze Slovenije izbrana za najboljšo tekmovalko leta 2014 na mirnih vodah. Izbira sicer ni bila težka, a sem vendarle ponosna in vesela priznanja. Potrudila se bom, da ga tudi prihodnje leto upravičim in spet dobim,” je povedala Anja Osterman, ki je zavoljo materinstva najboljše slovenske kajakašice na mirnih vodah Špele Ponomarenko Janić edina zastopala reprezentančne barve tudi na tekmah svetovnega pokala in članskem evropskem prvenstvu, kjer je osvojila 14. in 18. mesto. Izkupiček je zadovoljiv. Ostermanova namreč pridno nabira kilometrino, ki je v tem športu še posebej pomembna. Pri 21 letih ima pred sabo še precej poti.

Največje tekme v sprintu na mirnih vodah v letu 2015, 1. do 3. maj - evropsko prvenstvo v Račicah; 19. do 23. avgust - svetovno prvenstvo v Milanu; 23. do 26. julij - svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane na Portugalskem; 17. do 20. september - evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v Romuniji.

“Pomembno je, da sem izpolnila normo za evropske igre, ki bodo junija prihodnje leto v Azerbajdžanu. Sicer pa sem osredotočena na kategorijo do 23 let. Na evropskem prvenstvu sem osvojila osmo mesto na 500 metrov in deseto na 200 metrov. Na svetovnem prvenstvu pa mi ni šlo po načrtih. Za eno mesto sem zgrešila finale. Je pa tudi res, da sem imela zgoščen razpored s tremi velikimi tekmami v štirih tednih,” je povedala Ostermanova, ki meni, da ima še precej manevrskega prostora za rezultatske izboljšave prihodnje leto. Ne sicer v obsegu treninga, pač pa v pripravi na tekmo.

“V pretekli sezoni sem veliko vadila. Opravila sem približno 21 treningov na teden. Škoda le, ker tega nisem v celoti prenesla na tekme. Težava torej ni v pripravljenosti oziroma kondiciji, pač pa v pristopu k sami tekmi. Preveč reči mi takrat roji po glavi, odmisliti bo treba moteče dejavnike in popraviti mentalni sklop. To je seveda proces, ki ne gre čez noč. Verjamem, da lahko že naslednje leto posežem po vrhunskih dosežkih. Želje segajo do medalje na evropskem in svetovnem prvenstvu za mlajše člane, ki ni tako daleč, kot se zdi. Razlike so majhne. Ko si enkrat v finalu najboljše deveterice, je možno marsikaj,” je pojasnila Ostermanova, ki bo seveda imela z vrnitvijo Ponomarenkove (pre)močno, a tudi dobrodošlo notranjo konkurenco.

Pravico nastopa na evropskem in svetovnem prvenstvu, kjer se že delijo olimpijske kvote, bo namreč imela le ena slovenska zastopnica. V svetovnem pokalu, ki se bo s prvo od treh tekem začel 15. maja na Portugalskem, lahko tekmujeta dve. Izbirne tekme bodo aprila. ”Olimpijske igre imam v mislih. Če se ne bo izšlo za Rio 2016, pa štiri leta kasneje. Ta šport me veseli, v njem bom vztrajala,” je povedala Ostermanova.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano