Čile je tekmec po meri

Slovenska rokometna reprezentanca je včeraj v poznih dopoldanskih urah preizkusila igrišče dvorane Al Sadd, kjer bo danes odigrala prvi dvoboj na svetovnem prvenstvu. Tekmec bo na papirju najlažji v skupini A - Čile.

Včeraj še trening, danes pa bo šlo v dvorani Al Sadd že zares. Foto: Aleš Sorta
Včeraj še trening, danes pa bo šlo v dvorani Al Sadd že zares. Foto: Aleš Sorta

DOHA > Tretja reprezentanca zadnjega južnoameriškega prvenstva je za uvod gotovo nasprotnik po meri. Tudi za načeto slovensko vrsto, v kateri bo svoje mesto po poškodbi spet dobil Matej Gaber, ne pa tudi Uroš Bundalo, čigar primanjkljaj proti Čilu ne bo bistvenega pomena. Bržkone se ne bo pretirano poznala niti odsotnosti Klemna Cehteta, ki bi lahko po poškodbi hitro okreval. Ali se bo v Katarju priključil reprezentanci, bo jasno v torek. Do takrat bo Slovenija odigrala tri tekme, Razkrile bodo, v kakšnem ritmu je ekipa, ki je na pripravljalnem turnirju na Danskem delovala ranljivo. ”Ozračje je bolj sproščeno kot pred časom, tudi samozavest se je dvignila. Vse to je treba še prenesti na parket. Izgovorov ni več. Čas je, da spustimo ročne zavore,” je včeraj številnim predstavnikom sedme sile sporočil Boris Denić.

Zmage, ki je rokometna reprezentanca v letu 2015 še ni okusila, so vselej blagodejne, pa čeravno Čile ne sodi v rang Danske, Švedske ali Islandije. Slovenija dobro ve, kaj pomeni zmagoviti uvod. Pred dvema letoma je ugnala Savdsko Arabijo in nato svoj niz nadaljevala do polfinala. Prinašajo pa prvi dvoboji tudi nekaj pasti. Prva je vsekakor nepredvidljivost. Čile kljub ogledu posnetkov vendarle velja za določeno neznanko. Z izjemo krožnega napadalca Marcosa Oneta, ki si je rokometno ime ustvaril v Barceloni, nimajo rokometašev, ki bi izstopali.

V otvoritveni tekmi prvenstva so gostitelji prvenstva z 28:23 (15:12) premagali Brazilijo. Katarci so vodili ves čas tekme in zasluženo zmagali.

“Stavijo na obrambo 5-1, ki prehaja v 5+1 in 4+2. V napadu vztrajno iščejo krožnega napadalca. Žoga sicer teče, a kakih posebej izdelanih kombinacij nimajo. V napadalnih prehodih so solidni, a nič več. Pomembno je, da jih jemljemo resno. So boljši kot Savdska Arabija, a vlogi favorita pač ne smemo ubežati,” je pojasnil pomočnik selektorja Bojan Čotar, ki je z Deničem na obeh robovih igrišča dajal napotke in opozarjal na popravke. V svetovalno vlogo se je na včerajšnjem treningu občasno vživela tudi selektorjeva podaljšana roka na igrišču, kapetan Uroš Zorman, ki se je z Deanom Bombačem izmenjeval v vlogi organizatorja igre.

Pomembno vlogo pri preigravanju tekmečevih obramb pa bo imel še en bivši član koprskega Cimosa Sebastian Skube. “Vselej je prisotne nekaj napetosti pred uvodnim obračunom. Še toliko bolj, ko si v vlogi favorita, ter je treba dobiti dve točki in ujeti pravi ritem. Oneto? Gotovo se bomo nanj ustrezno pripravili, a tudi on je odvisen od sodelovanja oziroma žog zunanjih igralcev. Čile ni ekipa, ki bi se je bali,” je povedal Skube, ki si je s soigralci včeraj ogledal tudi otvoritveno tekmo SP in skupine A med Brazilijo in Katarjem. Z gostitelji se bo Slovenija pomerila v ponedeljek v tretjem krogu. Že jutri pa čaka slovenske rokometaše druga tekma v Dohi s starimi znanci Belorusi in Sergejem Rutenko.

Aleš Sorta, poročevalec


Najbolj brano