Čez tri leta v sam vrh

Trenerka piranskih rokometašic Dalija Erceg je štafeto ponesla v Koper, do Anteja Guberca, predsednika FC Koper. Zanima jo, kje vidi razloge, da športni klubi na Primorskem nimajo podpore v gospodarstvu.

 Foto: Nataša Hlaj
Foto: Nataša Hlaj

“To drži. Od Pirana pa do Črnega Kala imamo nekaj močnih podjetij, na čelu z Luko Koper, ki je zame najboljše podjetje v državi. Ni mi jasno, zakaj v upravah družb nimajo več posluha za šport. Res, da je kriza, ampak nekaj več bi lahko vseeno dali. Ne govorim le o članskih ekipah, ampak tudi o mladini, saj je za vsako člansko ekipo še od 300 do 400 otrok. Mi letos beležimo največji vpis v mlajših selekcijah v zgodovini kluba.”

> Ercegovo zanima tudi, kako vam uspeva pridobiti sredstva za poslovanje kluba?

“FC Koper je kot mačka, ima sto življenj. Konec devetdesetih let je bilo slabo, potem pa je klub nekaj let nekako živel in se nekje leta 2004 znova znašel na robu preživetja. Prevzel ga je Milan Mandarić , toda pričakovali smo, da bo naredil precej več, pa so tudi za njim ostali dolgovi. Upam si trditi, da smo danes najbolj urejeno društvo na Primorskem. V zadnjih štirih letih smo poravnali približno 1,2 milijona evrov starih dolgov. Do Mandarića znašajo še nekaj nad pol milijona evrov. Prepričan sem, da bodo v naslednjih dveh letih tudi poplačani. Si predstavljate, kaj bi lahko naredili z vsem tem denarjem, če bi ostal za klubske potrebe? Naš letni proračun sega tja do 1,5 milijona evrov in hvala bogu, da imamo Luko Koper, ki nam letno zagotavlja pol milijona. Razliko pokrijejo moje podjetje, manjši pokrovitelji in prodaja igralcev. Zadnja leta smo usmerjeni v delo z mladimi, zato nam včasih zmanjkajo rezultati. Prepričan sem, da bomo v treh letih glavni v Sloveniji.”

> Samo Maribor ima večji proračun od celotne slovenske lige. Na kakšen način ga mislite premagati?

“Predvsem z lastnim kadrom in trdim delom. Pričakoval sem, da bo letos mlajša generacija pokazala ves potencial, žal ga še ni. Ko bodo fantje pripravljeni prevzeti breme zmagovanja, bomo na vrhu. Dragih nakupov si ne moremo privoščiti. Morda bi z malo športne sreče že minulo sezono vzeli naslov, pa čeprav smo v prvenstvo vstopili brez ekipe. A od Maribora moraš biti na igrišču vsaj 30 odstotkov boljši, če želiš zmagati.”

> Poleti je po Nefčiju sledil strm padec in nepreverjene “okrepitve.” Po jesenskem delu sezone ste šele sedmi. Ste takrat razmišljali, da bi odšli iz kluba?

“Včasih res razmišljam tudi o tem. Nefči nam je zabil usodni zadetek, ko mu je že pohajala sapa, odšli so nekateri nosilci ... Doživeli smo šok in potres. Toda Evropa ostaja naš cilj in tja lahko pridemo le prek pokalnega naslova. Zdaj veste, kaj je cilj. Pripeljali bomo tri okrepitve in videli boste, da bo Koper spomladi zmagoval.”

> Boste odslej previdnejši pri kadrovanju?

“Prav gotovo bomo. Ni bila toliko težava v kakovosti igralcev, ampak drugje. Recimo Mitrović ali Ivetić , nista slaba igralca, ampak glede karakterjev pa je bila težava. Šolo smo drago plačali, zagotovo je del odgovornosti tudi moje, in prepričan sem, da se to ne bo več ponovilo.”

> Nam lahko kaj poveste o prestopnem roku?

“Uprava čaka na poročilo trenerja in športnega direktorja, potem se bomo odločili, ali je Alen Šćulac izpolnil pričakovanja. Vemo, kje smo šibki, potrebujemo zveznega igralca, napadalca in dva vratarja.”

> Na klub ste čustveno vezani tudi zaradi sina Ivice. Veliko pripomb leti, da ima poseben status zaradi vas. Kaj vi odgovarjate?

“Menim, da je Ivica dokazal, da ne igra zaradi mene. To lahko pove tudi stroka. Po žvižgih je na Bonifiki dočakal tudi aplavze. Bil je v mladinski ekipi, ki je po 25 letih vzela državni mladinski naslov, pa v ekipi, ki je vzela državni članski naslov. Nanj sem ponosen, kot vsak oče.”

> Komu predajate zadnjo štafeto PN?

“Predsednika uprave Banke Koper Giancarla Mirando bi tudi kot njihova dolgoletna stranka vprašal, zakaj nič ne vlagajo v primorske klube, medtem ko njihovi italijanski lastniki v svojem okolju aktivno vlagajo v šport.” ROK MAVER


Najbolj brano