Čez leto dni želijo 300 tekmovalcev

Prva etapa evropskega pokala razredov laser standard, radial in 4.7 se je v Kopru končala s štirimi izpeljanimi plovi in tremi Slovenci na zmagovalnem odru. V enosedu laser standard sta Žan Luka Zelko in Nik Pletikos zasedla drugo in tretje mesto, v mladinski prehodni klasi laser 4.7 pa je bil Janez Zabukovec drugi v konkurenci kar 134 krmarjev.

Hitri in okretni laseristi so konec tedna pred Koprom poželi 
več zanimanja kot tovorne velikanke. Foto: Simon Vidmar
Hitri in okretni laseristi so konec tedna pred Koprom poželi več zanimanja kot tovorne velikanke. Foto: Simon Vidmar

KOPER >Tekmovalno jadralsko sezono v slovenskem morju že šest let odpira regata Laser Evropa Cup. Minuli konec tedna je privabila 266 tekmovalcev iz 12 držav. Ti so zaradi močne tramontane v petek ostali na kopnem, medtem ko jih je v soboto sredi zaliva gnal zmeren maestral. V uvodnih dveh regatah so se med 20 Slovenci najbolj izkazali Janez Zabukovec, ki je v konkurenci 134 krmarjev razreda laser 4.7. nanizal zmago in tretje mesto, Žan Luka Zelko pa je bil v družbi trikratnega nosilca olimpijske kolajne Vasilija Žbogarja drugi in tretji.

“Vasilij mi pomaga prijateljsko, seveda pa si v bodoče želim z njim tudi resnejšega sodelovanja,” je odnos pojasnil 23-letni Mariborčan. V nedeljo je nadaljeval s konstantnimi predstavami, nastop v olimpijskem monotipu laser standard pa je končal na skupnem drugem mestu. V nedeljskem jugozahodniku si je zmagovalni oder prijadral tudi Nik Pletikos. Koprčan je z najhitrejšim časom v sklepnem plovu napredoval s četrtega na končno tretje mesto ter za točko ugnal domačega tekmeca Mateja Valiča. Skupne zmage se je pri laserjih veselil Nicolo Villa (Ita), med radiali je bil najbolj spreten Guido Gallinaro (Ita), pri mladincih 4.7 pa Švicar Felix Baudet.

“Ponosni smo, da je dogodek prerastel v drugo največjo regato v Sloveniji. Prizadevali si bomo, da prihodnje leto presežemo 300 udeležencev,” je o organizacijskih ambicijah Jadralnega kluba Jadro Koper dejal Jure Orel, trener v klubu, ki razmišlja tudi o kandidaturi Kopra za organizacijo evropskega prvenstva laseristov. JANA PINES


Najbolj brano