Čevapčiči tudi v Bilčovsu

Sredino gostovanje nogometašev Gorice na avstrijskem Koroškem je zaznamoval tudi kanček nostalgije v spomin na čase, ko so si pri severnih sosedih tlakovali pot za zmagovite pohode doma in v Evropi.

Med mladimi goriškimi upi, ki so igrali proti celovški Austrii, je 
že od prve  minute dobil priložnost tudi Jan Humar (desno). Foto: Ales Sorta
Med mladimi goriškimi upi, ki so igrali proti celovški Austrii, je že od prve minute dobil priložnost tudi Jan Humar (desno). Foto: Ales Sorta

BILČOVS > Pred desetletjem so bila denarna izhodišča kluba precej bolj rožnata, Novogoričani pa so v avstrijskem zamejstvu imeli priprave v pravem pomenu besede. Strokovni štab, spremljevalno osebje in zlasti predstavnik kluba Rojan Devetak so se izkazali za odlične poznavalce lokalnega utripa in gostiteljev. Pri zamejcih so se pred leti mudili po ves teden ali celo deset dni, v sredo pa se je novogoriška odprava podala proti Koroški na prijateljsko tekmo.

Bilčovs, ki jo je gostil, se ni veliko spremenil. Ohranil je podobo idilične avstrijske vasice, v kateri ima slovenski živelj pomembno vlogo v športnem in turističnem utripu.

Novogoričani se bodo domačim gledalcem na prijateljski tekmi prvič predstavili v torek, ko bodo gostili novega drugoligaša, kranjsko Zarico. Dan kasneje se bodo v športnem parku pomerili s tretjeligašem Šenčurjem. Iščejo pa še tekmeca za prvenstveno generalko 11. julija.

V razdrobljenih zaselkih, ki po malem spominjajo na Zavrč, se zavedajo pomena športa za tam živečo avstrijsko in slovensko skupnost. Tekme na igrišču, kjer sicer domuje avstrijski nižjeligaš ASKÖ, so tudi in predvsem družabni dogodek. Gledalci jih običajno pospremijo s čevapčiči oziroma klobasicami ter vrčkom piva v rokah.

V klubu, ki je gostil novogoriško odpravo, vsaj v organizacijskih strukturah prevladuje slovenska beseda. Domače moštvo v teh dneh začenja priprave, v lepo urejenem športnem centru, ki ima tudi zelo spodobno pomožno igrišče, pa so za otvoritev sezone gostili prijateljsko tekmo Gorice in novega avstrijskega drugoligaša, celovške Austrie.

Novogoričani kljub težavam, ki jih pestijo v zadnjem obdobju, ohranjajo zelo dober sloves. Nenazadnje je uradni napovedovalec na tekmi med predstavitvijo ekipe naštel pretekle uspehe štirikratnih slovenskih državnih prvakov in trikratnih pokalnih zmagovalcev ter imena reprezentantov, ki so nosili novogoriški dres. Pred desetletjem so Novogoričani merili moči z ekipo Kärntna. V tistih časih je bil njen častni predsednik razvpiti in zdaj že pokojni koroški glavar Jörg Haider. Po njegovem političnem zatonu je na pogorišču kluba zrasla naslednica Kärntna, celovška Austria, ki ji v zadnjih štirih letih predseduje Peter Svetits. Prej je v različnih operativnih vlogah deloval že na Dunaju in v Gradcu, s svojimi potezami na čelu kluba pa sproža mešane občutke med športno javnostjo na Koroškem. Pred začetkom sezone je pripeljal 12 novih igralcev. Eden redkih nogometašev, ki so ostali, je Šempetrc Patrik Eler. V dvoboju z Gorico, ki je zbudil precej zanimanja, je odigral drugi polčas.

Na improviziranih tribunah se je zbralo kakih 300 gledalcev, ki so videli za pripravljalno obdobje značilno predstavo, v kateri sta trenerja ponudila priložnost vsem razpoložljivim močem. V igri ni manjkalo dobrih in slabih obdobij ter razumljivih nihanj. Obe ekipi sta pred letošnjo sezono doživeli precej sprememb. Novogoričani so v večjem delu prvega polčasa narekovali ritem igre in bi lahko ob dveh zadetkih Amela Džuzdanovića in Blessinga Elekeja še nekajkrat zatresli mrežo tekmeca. V drugem delu je bilo ob kopici menjav precej več posamičnih vložkov, gostitelji pa so v sodnikovem podaljšku znižali izid na končnih 2:1.

S predstavo proti čvrstemu tekmecu sem lahko zadovoljen. Nekaterim mlajšim igralcem še manjka kilometrine, a jo bodo v nogometnem dozorevanja pridobili. Če bo ostalo jedro izkušenih igralcev, bo tudi ta proces lažji,” je pojasnil trener Gorice Miran Srebrnič, ki bo jutri svoje izbrance popeljal v Umag, kjer se bodo pomerili s hrvaškim prvoligašem Istro.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano