Vodstvo, izenačenje in poraz

Slovenska nogometna reprezentanca je v 6. krogu skupine E kvalifikacij za evropsko prvenstvo ob treh zmagah vpisala še tretji poraz. V Stožicah jo je s 3:2 ugnala Anglija, ki se lahko še naprej pohvali s polnim izkupičkom in je zanesljivo na poti v Francijo.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenska reprezentanca si pred septembrskim nadaljevanjem kvalifikacij v Švici tako ni pripravila lepše popotnice, na katero je kazalo. Da gre za tekmo leta slovenske reprezentance, je bilo čutiti že ob prihodu v Stožice. Tudi ozračje na stadionu je bilo navijaško. Pobudo so tako na tribunah kot na igrišču sprva prevzeli Angleži, ki so kar nekoliko preveč obrambno naravnane gostitelje potisnili globoko proti golu in si že po treh minutah pripravili imenitno priložnost. Na srečo je po podaji Wayna Rooneyja strel enega najbolj iskanih angleških reprezentantov na tržišču, Raheema Sterlinga, končal mimo gola. Ista naveza je deset minut kasneje pokazala, kako nevarno je, če se Slovenija preveč odpre in pri tem izgubi žogo na sredini igrišča. Kazen je tudi tokrat izostala, Sterling pa je s svojo hitro izvedbo in preigravanji še naprej vnašal največ nemira na slovenski polovici. Ko se mu je pridružil še Rooney, je bila to peklenska kombinacija. V 20. minuti je moral Samir Handanović pokazati svoje mojstrstvo, da je zaustavil strel angleškega kapetana.

Posest žoge je bila izrazito na strani angleške reprezentance. V trenutkih, ko so jo imeli v nogah slovenski nogometaši, pa so si lahko predvsem nabrali moči pri nadaljnjem zoperstavljanju angleškim akcijam. Napadalne ambicije Slovenije so bile v takšnem razmerju sil potisnjene v drugi plan. Zdelo se je, da Slovenija ne bo dočakala priložnosti. Pa jo je! Izkoristila je kar prvo. Navdahnjeni Josip Iličić je z mojstrsko podajo v globino aktiviral Milivoja Novakovića, ki v prvem polčasu skoraj ni prišel do žoge, zato pa je izvrstno odigral vlogo prvorazrednega strelca in s prefinjenim strelom ukanil nemočnega Joeja Harta. To je bil sploh prvi gol, ki so ga Angležem v teh kvalifikacijah zabili tekmeci.

Novakovićev zadetek je utišal angleški del tribune, na svoj račun pa so prišli slovenski privrženci. Izkupiček po prvem polčasu je bil naravnost sijajen, še precej boljši kot na podobnem dvoboju s Švicarji.

Pred nadaljevanjem je angleški selektor Roy Hodgson aktiviral še bolj ofenzivno različico z Adamom Lallano. Slika na igrišču pa se ni bistveno spremenila. Angleži so napadali in dočakali spodrsljaj oziroma neodločnost v vrstah gostiteljev. Izenačujoči zadetek je dosegel Jack Wilshere. Gostje so dobili nov zagon. Drugi angleški zadetek je visel v zraku, na srečo pa Rooney ni naravnal merilnih naprav.

Slovenska reprezentanca je po začetnem šoku strnila vrste, slovenski selektor Srečko Katanec pa je osvežil zasedbo z vstopom Valterja Birse in Nejca Pečnika. Razburljivi dogodki in zasuki so šele sledili. Po izgubljeni žogi na sredini igrišča so Angleži še enkrat udarili v polno z Wilsherom, za Slovenijo pa je zadel drugi Japonski zdomec Nejc Pečnik. Slavje slovenskih navijačev se še ni poleglo, ko je za novo hladno prho poskrbel Rooney, ki je Angliji prinesel zmago.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano