Četrtfinale - uvrstitev kariere!

V noči na nedeljo je Andreja Klepač dosegla kar dve veličastni zmagi na prvem grand slam turnirju sezone. Skupaj s Poljakinjo Klaudijo Jens Ignatik sta se po zmagi nad češko navezo Hlavačkova-Hradecka uvrstili v četrtfinale prestižnega turnirja, z Avstralcem Chrisom Guccionejem pa sta se po zmagi nad dvojico Hradecka-Tecau uvrstila v osmino finala turnirja mešanih dvojic.

Andreja in Klaudija imata za zdaj veliko razlogov za zadovoljstvo.
Andreja in Klaudija imata za zdaj veliko razlogov za zadovoljstvo. 

MELBOURNE > Andreja Klepač se je z novo teniško partnerko Klaudijo Jans Ignatik očitno zelo dobro ujela. V Melbournu sta na prvem grand slam turnirju nanizali že tri zmage nad vrhunskimi dvojicami, z uvrstitvijo v četrtfinale pa sta obe dosegli svojo uvrstitev kariere. “Iz tekme v tekmo jima gre bolje, formo stopnjujeta prav, ko je najpomembneje,” je nov uspeh slovensko-poljske naveze zadovoljno komentiral Andrejin trener Primož Starčič. “V vetrovnem vremenu sta se na igrišču dobro znašli, bili zelo odločni in pokazali pravi pristop, ko je bilo najbolj pomembno.”

Včeraj sta bila že znana tudi prva dva četrtfinalna para tako pri moških (Berych : Nadal, Murray : Kyrgios) kot pri ženskah (Makarova : Halep, Boucjard : Sharapova).

Andrea Hlavackova in Lucie Hradecka sta eden boljših ženskih teniških parov, v bogati kolekciji lovorik imata tudi dve zmagi z grand slam turnirjev (New York 2013 in Pariz 2011). Klepačeva in Jans Ignatikova sta po dobljenem prvem nizu v drugem zaostajali z 2:5, pa povedli s 6:5, v tie breaku drugega niza sta po zaostanku z 2:5 zapravili celo žogico za dvoboj. Po izenačenju sta izkoristili možnost daljšega odmora, po katerem sta odigrali najboljši niz, odkar igrata skupaj. Moči sta resda združili šele v Avstraliji, kjer sta po porazih v uvodnih krogih turnirjev v Brisbanu (Ivanovićeva in Kerberjeva sta bili boljši s 6:4 in 6:1) in Hobartu (Bertensova in Larssonova sta zmagali s 6:4 in 7:5), zmagovati začeli prav na turnirju, ki predstavlja enega od vrhuncev sezone.

In pri tem jima žreb sploh ni šel na roko. V prvem krogu sta namreč odpravili Jankovićevo in Parra Santonjo s 7:6(5), 5:7 in 7:6(2), nato šesto postavljeno dvojico Muguruza-Suarez s 7:6 (6) in 6:4, v osmini finala pa še devetopostavljeni Čehinji s 7:6(5), 6:7(6) in 6:2. V četrtfinalu (dvoboj bo v noči na torek ali dan kasneje) bosta igrali proti zmagovalkama dvoboja med dvojicama Hingis-Penetta in Chan-Zheng.

V noči na nedeljo je Andreja Klepač z Avstralcem Chrisom Guccionejem odigrala tudi uvodni dvoboj turnirja mešanih dvojic, ki ga igrajo le na štirih največjih turnirjih na svetu. S 6:1 in 7:5 sta bila boljša od češko-romunske naveze Hradecka-Tecau. Na poti za uvrstitev v četrtfinale jima zdaj stoji avstralski par Casey Dellacqua-John Peers.

Tako za 28-letno Klepačevo kot za dve leti starejšo Jans Ignatikovo dosežek iz Melbourna že predstavlja rezultat kariere. Doslej sta bili na grand slam turnirjih obe najvišje uvrščeni v tretji krog.

Zdaj sta se očitno ujeli, Primož Starčič pa po odmevnih zmagah še vidi nekaj rezerve v njuni igri, predvsem pri servisu. Ker po težkih dvobojih Andreja zaradi poškodb iz zadnjih let potrebuje več časa za regeneracijo, njen trener napoveduje, da se bo v prihodnje posvetila izključno igri dvojic, ker bi bilo sicer zdravstveno tveganje preveliko. Poleg tega se z rankingom (na naslednjem bo že okoli 35. mesta na svetu med igralkami dvojic) Klepačeva uvršča na vse najmočnejše turnirje za dvojice, pri singlih pa bi morala znova začeti na manjših turnrjih. Ker se njena programa igranja pri dvojicah in posameznicah ne pokrivata, tako sijajnega začetka sezone seveda ne gre nespametno zapraviti.

BOJAN GLUHAK


Najbolj brano