Čeprav zima trka na vrata, je na nogometnih igriščih vroče

Čeprav je prvoligaška scena pretekli konec tedna mirovala, zanimivega dogajanja na slovenskih nogometnih zelenicah ni manjkalo. Pred nižjeligaši sta, če bodo vremenske okoliščine prizanesljive, še dva kroga.

Biljenci (v črno-belih dresih) so  preskočili Izolane na prvem 
mestu lestvice tretj SNL zahod. Foto: Leo Caharija
Biljenci (v črno-belih dresih) so preskočili Izolane na prvem mestu lestvice tretj SNL zahod. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Za drugoligaši je polovica prvenstva, v katerem so razmerja moči že precej bolj jasna kot pred začetkom sezone. Najbolj zadovoljni so gotovo v Prekmurju. Mura bo v vsakem primeru jesenski prvak, vprašanje je le, s kolikšno prednostjo pred zasledovalci, med katerimi izstopajo Radomlje, Drava in Nafta. Lendavčani so ta čas najbolj vroča ekipa na drugoligaški sceni. V 15. krogu so še šestič zapored zmagali, poln izkupiček pa že lep čas pogrešajo v Dekanih. Gostitelji so imeli precej pripomb nad dogajanjem in sodniškimi presojami, prizadela pa jih je tudi poškodba Gregorja Ščulca. Jadran je zdaj na čelu druge četverice v zgornjem delu lestvice, kjer so se z nedeljsko zmago utrdili Sežanci.

Spodnji del razpredelnice je precej bolj zgoščen, pri čemer bo zanimivo predvsem v boju za obstanek. Iz lige bosta izpadli dve ekipi. Predzadnji Brici so po zmagi nad golobradimi mladeniči iz Veržeja ujeli priključek z Zarico, Rogaško in Fužinarjem, ki jim bežijo za točko. Tako kot v Lendavi pred tednom dni so imeli veliko opravka s sodniki, ki ob napakah akterjem na zelenicah neredko dvigujejo tlak tudi z vzvišenim pristopom. Kakorkoli, ko se bo boj za vrh ali obstanek zaostril, gre pričakovati vsestransko povečanje pritiska.

Po prvem dejanju novembrske trilogije Olimpije in Maribora, ki se je začelo v pokalu, v petek sledi drugi del v Ljudskem vrtu. Dvoboj Maribora in Olimpije bo odprl 16. prvoligaški krog, ki ga bosta v soboto natančno opoldne nadaljevala Ankaran in Celje. Sobotni spored bodo zvečer sklenili Novogoričani, ki jih čaka dvoboj za tretje mesto pri velenjskem Rudarju.

Tudi v tretji ligi zahod je stanje podobno. Skoraj ne mine krog, da sodniške presoje ne bi burile duhov. V sobotnem derbiju v Biljah je bilo v tem pogledu dokaj mirno, čeprav bi bila kakšna odločitev vredna podrobnejše obravnave. Po 13. krogih se zdijo prav Biljenci in Izolani najresnejši kandidati za prvo mesto, ki prinaša nastop v dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev v drugo ligo. Se pa lahko po preostalih jesenskih tekmah točkovna razmerja še spremenijo. Precej manj verjetno je, da bo na vrhu prezimila Adria, ki ima na drugem mestu točko manj od Biljencev in točko več od Izolanov. V zadnjem mesecu je Mirencem s štirimi zaporednimi remiji nekoliko pošla sapa, v naslednjem krogu pa jih čaka dvoboj v Tolminu, ki za razliko od gostovanj doma zbira točke kot za stavo. Zanimivo je tudi dogajanje na dnu. Bistričani so se z zmago nad Jadranom izenačili z nedeljskimi tekmeci, v rezervi pa imajo še preloženi domači dvoboj z jesenskim razočaranjem Ajdovščino, ki je v zadnjem obdobju vendarle strnila vrste.

Katera ekipa bo izpadla v primorsko ligo, še ni moč napovedati, ve pa se, kdo bo napredoval. Koper B pričakovano juriša proti prvemu mestu, ki seveda ni vprašljivo. Potem ko jim je NŠ Ankaran za uvod odščipnil točki, je jasno, da prvenstva ne bodo mogli končati s popolnim izkupičkom. Nov cilj pa bi lahko bil, da bi ga sklenili brez prejetega gola. Tudi v Komnu, kjer je koprski župan Boris Popovič mimogrede postavil temeljni kamen za novo tribuno, so ob zmagi ohranili mrežo nedotaknjeno. V koprskem klubu pa že nestrpno pričakujejo 4. december, ko naj bi bila znana odločitev športnega razsodišča v Lozani, povezana z odločitvijo licenčne komisije in prisilno selitvijo FC Koper v najnižje domače tekmovanje.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano