Celjan Renner slovenski junak

Danes se je za Slovenijo uspešno končalo člansko evropsko atletsko prvenstvo. Celjan Robert Renner je po desetih letih suše slovenski reprezentanci spet priboril odličje - bron v skoku s palico.

Celjan Robert Renner je po desetletju Sloveniji spet  priboril 
odličje na evropskem prvenstvu. Foto: Igor Mušič
Celjan Robert Renner je po desetletju Sloveniji spet priboril odličje na evropskem prvenstvu. Foto: Igor Mušič

AMSTERDAM > Konec tedna je z zaključnimi boji prinesel tudi vrhunec dosežkov slovenske atletike na prvenstvu stare celine v največjem nizozemskem mestu, kjer Primorska ni imela predstavnika.

Današnja zadnja nastopa v malem maratonu sta bila za Slovence pričakovano skromna. Bolje je šlo Prekmurki Sonji Roman, ki je z 1:15,27 tekla drugi čas kariere, kar je bilo dovolj za 42. mesto. Zmagala je Portugalka Sara Moreira (1:10;19). Le za malo jo je prehitel Dolenjec Tone Kosmač (1:09,45), kar je bil šele 74. moški čas. Prvi je prišel skozi cilj Švicar Tadesse Abraham (1:02,03).

Slovenski bron

Mnogo bolje je šlo Slovencem v petek zvečer in v soboto. 22-letni slovenski rekorder v skoku s palico, član celjskega Kladivarja Robert Renner, je v petkovem večernem finalu v težkih razmerah z dežjem, mrazom in vetrom presenetil sebe in konkurenco. Izkazal se je kot psihično stabilen in taktično moder tekmovalec.

V vse slabših razmerah je začel skakati takoj in je preskočil toliko, kolikor je pač glede na svoje sposobnosti in težke razmere lahko - 550 centimetrov. Podobno je ravnal tudi presenetljivi novi evropski prvak, Poljak Robert Sobera. Za slavje mu je zadoščalo le 560 centimetrov. Kot se je pozneje pokazalo, narava v Amsterdamu v petek zvečer več ni dopuščala.

Z večjih številom poskusov je do 560 centimetrov prišel še izkušeni srebrni Čeh Jan Kudlička (že bronast na EP 2014). Nekateri favoriti so podcenili hitro slabšanje razmer in se opekli - na čelu s svetovnim rekorderjem Francozom Renaudom Lavillenijem, ki je začel skakati šele na višini 575 m, ki je nato ni uspel premagati.

“Ko sem preskoči 5,50 metra si nisem mislil, da bo to dovolj za medaljo, to je najmanj na velikih tekmah v zadnjem obdobju. Razmere so bile zelo slabe. Tekma je ponudila idealno priložnost za tiste, ki smo prišli iz ozadja, kar sem izkoristil” je povedal bronasti Renner - sicer lanski evropski prvak do 23 let.

Kladivar nosilec uspehov

Celjski Kladivar je bil nosilec slovenske kakovosti na evropskem prvenstvu. Že v petek zvečer je to potrdil komaj 20-letni tekač na 400 metrov Luka Janežič. V konkurenci izkušenejših atletov je osvojil peto mesto z (glede na dež in mraz) dobrim časom 45,65.Prvak je postal Britanec Martyn Rooney (45,29).

Šesto mesto je slovenski atletiki prinesla še ena Celjanka, metalka kopjaMartina Ratej, ki se je borila v skladu z svojo letošnjo formo. Njeno kopje je pristalo pri 60,65 metra, Martina pa je izenačila svojo najboljšo uvrstitev na tovrstnih tekmovanjih. Zmagala je Belorusinja Tatjana Haladovič (66,34).

Najboljša Slovenska tekačica, članica AK Velenje Maja Mihalinec, je desetemu mestu na 200 metrov za slovo dodala še polfinale in solidno 15. mesto v svoji rezervni disciplini - teku na sto metrov. Dosegla je soliden čas 11,55. Zlato je z za evropske razmere vesoljskim izidom 10,90 osvojila Nizozemka Dafne Schippers .

Posebno pohvalo si v slovenski reprezentanci zasluži najmlajša, 19-letna državna rekorderka v metu diska Veronika Domijan (AK Ptuj), ki se je prebila v finale, kjer je osvojila deseto mesto z 58,12 metra. Sosedom Hrvatom je novo veselje prinesla serijska zmagovalka Sandra Perković (69,97 m). Domijanovo le še nekaj centimetrov loči od olimpijske norme, ki jo morda še utegnila doseči.

V končnici evropskega prvenstva je med Slovenkami razočarala le ljubljanska skakalka s palico Tina Šutej, ki po preboju v finale ni preskočila niti začetne višine 435 centimetrov, kar je pred 12 leti že zmogla nekdanja novogoriška olimpijka Teja Melink. Z rekordom prvenstev, 481 cm, je zmagala Grkinja Ekaterini Stefaniudi.

STA, IM


Najbolj brano