Čelik v polnem sijaju

Včasih je težko biti pameten tudi po visoki zmagi. 5:0 za Koper sredi Črne gore ne pove vsega, kar je bilo videti na igrišču. Kanarčki so bili favoriti, take premoči pa vseeno ni nihče pričakoval. Tudi če bi bilo na koncu 10:0, ne bi bilo - glede na razmerje moči - nič presenetljivega.

Stadion Čelika, ko so bile moči še izenačene ... Foto: Rok Maver
Stadion Čelika, ko so bile moči še izenačene ... Foto: Rok Maver

“Morda bi res lahko bilo tako, toda žoga je bila zelo težka, zaradi suhega igrišča se je slabo kotalila, posebej strele po tleh je bilo težko zaključevati,” je menil Jaka Štromajer.

Koper je še pred zaključkom prvega predkroga evropske lige bogatejši za 240.000 evrov. 120.000 je nagrada za uvrstitev v evropske pokale, 120.000 pa za preboj v drugi krog tekmovanja. Plačnik je - jasno - Uefa.

Odzivi črnogorskih časnikov na visoko zmago Kopra in blamažo domačih so večinoma zajedljivi in cinični. Črnogorska televizija je z nekaj kamerami na drugem programu prenašala tekmo, zato je kakšen drobec viden tudi na svetovnem spletu. Nobena skrivnost ni (to omenjajo tudi domači mediji v poročilih s tekme), da je FK Čelik pod posebnim drobnogledom krovne evropske nogometne organizacije Uefa zaradi visokih porazov v zadnjih dveh sezonah. Ob delegatu in kontrolorju so poslali še superkontrolorja Uefa ter Poljaka Daniela Stefanskega, sodnika z izkušnjami iz lige prvakov. V Nikšiču je sicer več stavnic kot trgovin. Na uradnih je bil Koper izraziti favorit. 1,40 je bila kvota za zmago gostov, za zmago Čelika pa kar 6,40. O še čem znajo domačini veliko povedati, predvsem o predsedniku kluba. Kontroverzni poslovnež Ranko Radulović je namreč pri navijačih, pa tudi znotraj kluba, zelo nepriljubljen. K sliki o drugem nikšičkem klubu lahko dodamo še težave s sestavo ekipe, saj so priprave za novo sezono pričeli šele pred desetimi dnevi, odšli so jim štirje zelo dobri igralci. “Ne vem, kaj lahko povem, saj ste sami vse videli. Nismo bili psihično in telesno dobro pripravljeni na tekmo in Evropa tega ne oprošča. Koper je brez dvoma boljša ekipa,” je povedal domači nogometaš Danilo Vuković.

Dogajanje v klubu in početje Čelika seveda ni koprska zadeva. Koprčani so pač svoje odigrali.

Opozicijski dnevnik Dan, ki edini izhaja v cirilici, piše o blamaži Čelika, ki se je “na še eni evropski tekmi sprehodil skozi trnje, gostje pa so - milo zapisano - domače počistili z igrišča.” Nekateri domači igralci so dobili oceno 0. V športni prilogi Pobjede Arena so se raje temeljiteje posvetili remiju Lovčena v Sarajevu, o Čeliku pa pišejo, da si je privoščil novo evropsko blamažo. Lokalni dnevnik Dnevne novine je poročilo naslovil: “Čelik nas znova sramoti. Kadar na sedmih evropskih tekmah prejmete 32 golov, je jasno, na kakšni ravni ste. To ni klofuta, to je katastrofa za črnogorski nogomet.” Neodvisni dnevnik Vijesti pa se iz Čelika norčuje: Cirkus pri Bistrici: evropski Čelik spet sije.” V članku pišejo: “Domači nogometaši so delovali nepovezano, smešno, kot da so zatavali na igrišče.”

“Po desetih minutah smo videli, da je nasprotnik zrel, da ga rezultatsko razbijemo. To je zgodovinska priložnost in je ne bomo izpustili,” je bistvo tekme opisal strelec prvega zadetka Matej Palčič. Igralec tekme za domače medije Miroslav Čovilo je dodal: “Praktično smo že vse naredili na prvi tekmi. To je pomembno, upoštevati morate, da je za nami šele 20 dni priprav.”

“Predvsem si želim, da fantje ne glede na razliko tudi drugo tekmo odigrajo kot se spodobi in se tako najboljše pripravijo proti naslednjim tekmecem,” je dejal Rodolfo Vanoli.

Trenerjevo razmišljanje je razumljivo. Za Koprčane je taka tekma v luči prihodnjega, neprimerljivo zahtevnejšega tekmeca, tudi manjša težava, saj ne ponuja pravega odgovora o njihovi realni moči.


Najbolj brano