Čelade bodo obvezne

Za uvod v kolesarsko sezono bodo tudi letos poskrbeli v Izoli, kjer bodo ob profesionalni dirki organizirali tudi kopico spremljevalnih in rekreativnih prireditev. Svojo pripravljenost bodo tako tudi rekreativci lahko preverili že zadnji februarski vikend.

V Izoli se konec meseca obeta pravi kolesarski praznik. Foto: STA
V Izoli se konec meseca obeta pravi kolesarski praznik. Foto: STA

IZOLA > Za prvo kolesarsko dirko spomladanskega dela sezone med profesionalnimi kolesarji vlada veliko zanimanje. Tokrat pa bodo na svoj račun prišli tudi rekreativci, saj so organizatorji drugo izvedbo dirke za Veliko nagrado Izole nadgradili s kopico spremljevalnih prireditev. Adria Bike Show bo potekal tri dni - od petka, 27. februarja, do nedelje, 1. marca.

V petek bodo v Izoli, na Sončnem nabrežju in na Lonki, odprli sejemski del prireditve, kjer bodo razstavljalci predstavili novosti letošnje kolesarske sezone. Sejem bo trajal tri dni, obiskovalci pa bodo najnovejše modele koles in drugo opremo lahko testirali na cesti med Velikim trgom in krožiščem, ki bo v času sejma zaprta.

V soboto, 28. februarja, bo na sporedu rekreativna tura za gorske kolesarje, ki bo potekala po izolskem zaledju. Kolesarji bodo prevozili približno 40 kilometrov in 600 višinskih metrov.

Glavnina dogajanja bo v nedeljo, 1. marca, ko bo na sporedu profesionalna kolesarska dirka za Veliko nagrado Izole. Takoj za profesionalci pa se bodo na cesto zapeljali tudi rekreativci, ki bodo prevozili večinoma enako traso - od Izole prek Baredov, Gažona, Šmarij, Dragonje, Sečovelj in po glavni cesti nazaj do Izole -, le da bodo profesionalci prevozili štiri, rekreativci pa en krog, dolg približno 35 kilometrov.

Poleg tega bodo v nedeljo popoldan organizirali tudi rekreativno kolesarjenje po Parenzani, krožno vožnjo po Izoli za ležeča kolesa in tricikle, družinsko kolesarjenje po mestu ter mini kolesarjenje za najmlajše s poganjalčki.

“Privabiti želimo čim več rekreativnih kolesarjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške in tudi širše,” poudarja Dejan Godec, soorganizator prireditve. Kljub pomembnosti profesionalne kolesarske dirke organizatorji v bodoče stavijo predvsem na množičnost Adria Bike Showa. Poudarjajo, da je slovenska Istra v poznem zimskem in zgodnjem spomladanskem obdobju raj za kolesarske priprave tako profesionalcev kot rekreativcev.

Posebno pozornost bodo namenili vzgoji v prometu. Med drugim bodo organizirali druženje najmlajših s policisti in spoznavanje prometnih predpisov. “Absoluten poudarek na naši prireditvi bo obvezna čelada,” napoveduje Godec. “Na nekaterih rekreativnih prireditvah po Sloveniji lahko še vedno vidimo kolesarje brez čelade. Na naši prireditvi ne bo tako. Želimo si tudi lepega vremena, da bo kolesarjenje čim bolj varno.” Končni cilj je, da Istra postane kvalitetna kolesarska destinacija, poudarjajo na izolski občini, kjer so v prireditev vložili 10.000 evrov. Obljubljajo, da bo v prihodnje kolesarstvo sestavni del izolske turistične ponudbe. Prireditev so predstavili tudi na sejmu na Dunaju, stike s kolesarskimi društvi pa so navezali prek Kolesarske zveze Slovenije. Sicer pa se lahko rekreativci na dirke prijavijo prek spletne strani adriabikeshow.si ali na sami prireditvi. Organizatorji poudarjajo še, da rekreativni del ne bo tekmovalnega značaja, zato prehitevanje ne bo dovoljeno.

ALJA TASI


Najbolj brano