Cehte pride kasneje

Slovenski rokometni reprezentanci se bo drevi v Katarju priključil Klemen Cehte. Rokometaša francoskega Aixa torej še ne bo v zasedbi, ki se bo ob 15. uri v 4. krogu skupine A zoperstavila Braziliji.

Slovenski napad (v modrih dresih) bo moral biti pozoren na izgubljene žoge. Foto: Nebojsa Tejic
Slovenski napad (v modrih dresih) bo moral biti pozoren na izgubljene žoge. Foto: Nebojsa Tejic

DOHA > Klemen Cehte, ki je včeraj dobil zeleno luč zdravniške službe, naj bi zapolnil vrzel na položaju levega zunanjega igralca, na katerem sta se vsak s svojimi omejitvami izmenjevala Sebastian Skube in Dean Bombač. Zanimivo bo videti, koga bo selektor Boris Denič uvrstil na seznam 15 igralcev, prijavljenih za tekmo v nadaljevanju svetovnega prvenstva, predvsem pa, kakšen bo odziv Cehteta po vadbenem in tekmovalnem premoru. Po doslej videnem težave slovenske reprezentance ne izvirajo zgolj iz iskanja alternativ na položaju levega zunanjega igralca. Cehte jih ne bo naenkrat odpravil.

Skupina A, vrstni red - Španija, Katar 6, Slovenija 4, Brazilija 2, Belorusija, Čile 0; pari 4. kroga, danes - Slovenija : Brazilija (15), Čile : Belorusija (15), Katar : Španija (17).

Zaskrbljujoči so predvsem prazni hodi reprezentance, ki so se ji primerili na pripravljalnem turnirju na Danskem, pa tudi na prvih tekmah svetovnega prvenstva. Proti Čilu in Belorusiji si jih je še lahko privoščila, proti Katarju, ki je kaznoval vsakršno obotavljanje v obrambi ali napadalno negotovost, pač ne. Brazilija je v ponedeljek razkrila, da naše zmage z Belorusijo vendarle ne gre preveč povzdigovati. Sergej Rutenka na svetovnem prvenstvu v Katarju ni v formi, zato je živčen. Belorusija brez pravega Rutenke nima pravih zamisli v napadu in izgublja žoge kot po tekočem traku. V statični obrambi pa tekmeci brez večjih težav najdejo vrzeli, kot so jih Brazilci, ki so - čeravno s svojim posebnim slogom - tekmovalna ekipa, ki zlepa ne popusti. Če se razigrajo oziroma razletijo, so zelo nevarni. Rokopis selektorja Jordija Ribere je prepoznaven. Imajo razdelan sistem, a so ohranili brazilsko dovzetnost za improvizacijo in tudi ekshibicije, ki jih včasih drago stanejo.

V prvem krogu so učinkovite katarske strelce z zunanjih položajev poskušali zaustaviti z globoko obrambo, kar jim je v dobršnem delu tekme lepo uspevalo. Proti Sloveniji bodo bržkone uporabili bistveno bolj plitko, vendar agresivno obrambo. Brazilska šibka točka so - tako kot v nogometu - vratarji. Nascimento se ni izkazal proti Katarju, alternativa Almeida pa je nepredvidljiv. Pomembno je, da se ne razbrani oziroma ne ujame ritma. V napadu nimajo izrazitega strelca, ki bi izstopal. Po malem so nevarni vsi, še najbolj krilni igralci Fabio Chiuffa in član Montpelliera Felipe Ribeiro v (pol)protinapadih, s katerimi kaznujejo izgubljene žoge tekmeca. Slovenska obramba pa bo morala biti vsaj tako gibljiva kot v prvem polčasu proti Belorusiji.

Tekma bo v dvorani Duhailu, kjer bo Slovenija odigrala tudi petkovo tekmo zadnjega kroga skupine A s Španijo. Včeraj so sprva predviden trening v Duhailu zaradi zahtev prireditelja opravili na nadomestnem prizorišču.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano